XS
SM
MD
LG

SVIJET JE LOPTA ŠARENA (19): Sasvim obični Milorad Mažić ili visoka ti gora, Milorade!

Piše: Tomo MARIĆ

Milorad Mažić, fudbalski sudija sa zaštitnim znakom FIFA, ovogodišnji dobitnik „Zlatne povelje Miljan Miljanić“, jedan je sasvim običan, mlad i dostojanstven čovek.

Pokazao je to i na manifestaciji „Dan fudbala“, u organizaciji Fudbalskog saveza Republike Srpske i Sportskog Žurnala, održanoj minulog ponedeljka u Banjaluci.

Milorad Mažić, atipični čovek sa Balkana: pristojan, kulturan, obazriv, nenametljiv, susretljiv, obrazovan, elokventan, elegantan... sve bi pristajalo da bude: diplomata, ambasador, mirotvorac, univerzitetski profesor, svetski putnik... baš sve.

Međutim, on, Milorad Mažić, svojim znanjem, umećem i samoprijegorom izborio se da bude u privatnom životu doktor ekonomskih nauka, a u javnom evropski i svetski fudbalski sudija. Cilj je ostvario učenjem, odricanjem, darovitošću, upornošću, šarmom, ljubavlju i otmenom skromnošću.

Rušio je i ere i barijere, ne brzopleto i ne po svaku cenu, već strpljivošću, korak po korak, baš po Biblijskim životnim i stvaralačkim principima.

Uspeo je u potpunosti, ispunio ljudsku misiju, ali ne posustaje – zna šta hoće i kuda je pošao.

Veliki fudbalski svet, i ne samo fudbalski, nama često nejasan i nerazumljiv, sve je to prepoznao i obilato nagradio.

Milorad Mažić, atipični Balkanac iz Srbije, bez lažne skromnosti, postao je, mimo fudbala, univerzalni obrazac za put „dobre nade“, ili srpski rečeno – živi putokaz da iza nas, sa svojom prošlošću i kulturom, ima mesta u velikom svetu koji je „lopta šarena već sto miliona godina“.

Poznavajući dobro, uz dugogodišnje druženje i saradnju, velikog Miljana Miljanića, pouzdano i znam šta bi rekao na činjenicu da je Milorad Mažić ovogodišnji dobitnik „Zlatne povelje Miljan Miljanić“.

Sigurno bi mu poručio ono što je i sam radio celi svoj trenerski i ljudski vek, pogotovo kad je bio na vrhuncu moći i uticaja:

-Mažiću, nikad se nemoj umoriti od otvaranja vrata sveta za fudbalsku Srbiju i njen narod!

Milorad Mažić, sasvim običan mlad čovek, baš lepo zvuči, ne samo zbog mladosti i ne samo zbog običnosti.

P.S. 
Visoka ti gora Milorade!


Od petka uveče, 6. jula 2018. godine, cijeli sportsko-fudbalski pravdoljubivi svijet, poslije možda najbolje i najuzbudljivije utakmice Mondijala u Rusiji Belgija – Brazil 2:1, uz majstorstvo Tiboa Kurtoe, Edena Azara, Koste, Marsela… uzvikuju ime Milorada Mažića i ističu njegovu sjajnu arbitražu, odvažnost, skromnost i poseban šarm, što je rijetkost u bilo kojem sportskom nadmetanju da arbitar bude centralna ličnost pod dobru!
Visoka ti gora, Milorade!
Tako je Milorad Mažić, u jednom teškom i nepravednom vremenu, između ostalog i za njegovu otadžbinu Srbiju, stao uz bok Novaku Đokoviću, Ivani Španović, Milici Mandić, Milenku Zoriću i Marku Tomičeviću… da ne pominjemo vaterpoliste, odbojkašice i odbojkaše, košarkašice i košarkaše, strijelce… koji nose barjak Srbije i tako brane nadu i vjeru da sve na ovoj uzavreloj planeti nije propalo i neće!
Milorade, fudbal je baš najljepša igra ovog svijeta!

Milorad Mažić i Slavko Basara