XS
SM
MD
LG

SVIJET JE LOPTA ŠARENA (21): Uživanje u vlastitoj (ne)sreći!

Piše: Tomo MARIĆ

Hrvatima, izgleda, još niko nije rekao da je Mondijal u Rusiji sportsko takmičenje, i to svjetskog ranga, i ništa drugo i ništa više, jer da je bilo šta drugo i bilo šta više kako bi se uopšte organizovalo bez Amerike i Kine, uz Rusiju, najveće sile svijeta.
Ovako!
(Ne)srećni Hrvati, baš su (ne)srećni i u sreći, tako da su se u velikom trijumfu na Svjetskom prvenstvu protiv Rusije predstavili kao fudbalski majstori i (ne)zreli ljudi, a to se kasnije transmisijski prenijelo i na cijelu naciju. Šta znače poruke da pobjedu protiv domaćina poklanjaju narodu Ukrajine, pjevanje Tompsonovih “domoljubivih” pjesama u svlačionici stadiona u Sočiju, isticanje značaja crnih dresova u kojima su pobijedili neke utakmice, između ostalog i Rusiju, a crne boje nigdje na hrvatskoj zastavi, ukoliko ona nekog ne asocira na zloglasne crnokošuljaše; potom, nemušto izvinjenje domaćinu Rusiji, koja ih je bratski dočekala i ugostila, a oni njoj to vratili “guranjem prsta u oko”. Sve to zbilo se i odigralo u samo jednom danu kada je u Rusiju stigla i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, obučena u dezenu crveno-bijelih kockica, da bi ih podržala u velikoj utakmici protiv velike Rusije šouom u svečanoj loži i pratećim vokalima u svlačionici na taktove Tompsonovih pjesama.
Tek da vam je izbliza bilo vidjeti i doživjeti kako je reagovala BiH, ona, nekad, “Bosna ponosna”, najmanje bi se danas s njom iko ponosio. U Sarajevu, Hrvati, onoliko koliko ih ima, da se mogu izbrojati na dvije ruke, izašli su na ulice sa hrvatskim obilježjima, i to nije smetalo Izetbegoviću i ostalima. Ali, Mostar i Široki Brijeg, zapravo cijela zapadna Hercegovina, u kojoj se na dan utakmice u svim crkvama molilo svim svecima, od Svetog Duje do Svetog Ante i Gospi u Međugorju; e, to ne može, grme iz Sarajeva, tako se negira država od onih koji žive u njoj!
U Republici Srpskoj gotovo svi su bili uz Rusiju, ali su priznali da su Hrvati bolji i da ih “čuvaju svi Bogovi osvog svijeta”, reagovanja iz Sarajeva u Banjaluci nikog ne dotiču.
Pa ti sad budi pametan: ko je u BiH lud, a ko zbunjen, ili… 
Fudbal jeste lijepa igra, prati je bujna mašta, protkana i čarolijama, ali fudbal je i istina; iz te istine poslije utakmice Hrvatska – Rusija mnogi su otišli u svoju sramotu, makar Hrvatska na kraju bila i prvak svijeta.

Slavlje u Sirokim Brijegom