XS
SM
MD
LG

Da li je šampionat već neregularan

 

Odluka Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske sa poslednje sednice u Banjaluci da se Prva liga u sezoni 2019/20. skrati sa dvanaest na deset klubova uzburkala je fudbalsku javnost srpskog entiteta “Dejtonske zemlje”. Usledila je oštra reakcija klubova i struke, ne toliko na samu odluku, koliko je ona donesena bez širih konsultacija i analize stvarnog stanja na terenu.

Pored toga mišljenje mnogih fudbalskih radnika i trenera je da je prvo trebalo da bude promenjen sistem takmičenja sa postojećeg gde se igraju Liga za prvaka i liga za opstanak na trokružni, jer bi bilo poštenije i pravednije. Međutim, “fudbalska vlada” Republike Srpske se vodila nekim svojim načelima i razmišljanjima.

Ako pogledamo u prečišćeni tekst Statuta Fudbalskog saveza Republike Srpske iz juna 2016. godine onda se jasno može videti da je za skraćenje lige nadležna Skupština Saveza jer u članu 24. u alineji gde se opisuje nadležnost najvišeg tela piše: “usvaja strukturu takmičenja na nivou FSRS”. To znači da odluku Izvršnog odbora FSRS sa sednice održane 11. jula treba da “overi” i Skupština!

Tačno je to da Izvršni odbor odbor može da usvaja i menja pravila koja su vezana za takmičenje koja se igraju pod pokroviteljstvom FSRS, uključujući registracije igrača i službenih lica, kao i to da donosi Propozicije takmičenja na nivou FSRS, ali kao organ ispod Skupštine treba da ima i odluku najvišeg tela Saveza, koje je ipak najmerodavnije.

Odlukom Izvršnog odbora FS Republike Srpske postoji mogućnost da Liga za opstanak izgubi svaki smisao, tačnije da svih šest klubova ispadne iz Prve lige.

Kako?

Skraćenjem lige sa dvanaest na deset prvoligaša dva poslednjeplasirana kluba automatski ispadaju i pre početka takmičenja, trećeplasirani i četvrtoplasirani iz plej-auta će ustupiti mesta pobednicima dve grupe Druge lige, a tim koji osvoji drugu poziciju iz Lige za opstanak napušta ovaj rang takmičenja ukoliko iz Premijer lige BiH ispadnu dva od tri kluba iz Republike Srpske, što nije nemoguće. Još ako banjalučki Borac ponovo ne dobije licencu i bude vraćen u prvoligaško takmičenje, onda i pobednik Lige za opstanak ispada!

Gde je tu logika, i čime se Izvršni odbor FS Republike Srpske rukovodio kada je donosio ovu odluku u postojećem sistemu?

Da li je prvenstvo regularno ako od dvanaest klubova u niži rang takmičenja ispadne pola lige?

To su sve pitanja koja jednostavno traže, što hitnije i jasnije odgovore, jer u protivnom sve izgleda kao da je celi sistem zapaljen i pred raspadom!

A možda i jeste.

 

 

Rekli su treneri

Marko Stojić (Tekstilac Kort):

-Odluka IO FSRS je pogrešna i doneta kasno, kada su klubovi u procesu treniranja i većina ih je podmladila timove ne sluteći kakva će s eborba za opstanak voditi.

Vule Trivunović (Kozara):

-Promjene sistema takmičenja i skraćenje liga neće doneti napredak, potrebna su sistemska rešenja koji nažalost nema.

Goran Simić (Slavija):

-Ljudi iz FSRS treba da nam objasne kako će skraćenje lige poboljšati kvalitet. Klubovi imaju velike probleme i Savez treba da im pomogne u infrastrukturi.

 

Veljko Cvijetinović (Drina):

-Manji broj klubova neće doneti napredak u kvalitetu. Ključni problem je sve manji broj kvalitetnih igrača i odliv koji počinje u pionirskim godinama.

Dragan Mićić (Sloga, Gornje Crnjelovo):

-U svemu ovome ne vidim svrhu igranja plej-ofa i plej-auta. Ova odluka mogla bi da bude preispitana na sastancima s klubovima.

Bojan Magazin (Alfa Modriča):

-Na klubovima će biti veliki pritisak što će doneti isto tako veliku nervozu. Ne znam koliko je odluka o skraćenju pozitivna i dobra za fudbal.


Sutjeska : Željezničar Sport Team
Drina : Kozara
Sloga : Borac
Sloboda : Tekstilac
Slavija : Podrinje
Modriča : Rudar Prijedor
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Borac 18 15 2 1 47
2 Sloga 18 13 3 2 42
3 Rudar Prijedor 18 9 4 5 31
4 Željezničar Sport Team 18 7 3 8 24
5 Kozara 18 6 5 7 23
6 Podrinje 18 6 5 7 23
7 Modriča 18 4 7 7 19
8 Slavija 18 5 4 9 19
9 Sutjeska 18 5 3 10 18
10 Drina 18 4 6 8 18
11 Tekstilac 18 4 5 9 17
12 Sloboda 18 4 5 9 17