XS
SM
MD
LG

Košarkaši bokseri

Disciplinska komisija Svjetske košarkaške federacije (FIBA) suspendovala je 13 igrača koji su učestvovali u tuči na utakmici azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Filipina i Australije, igranoj 2. jula u Manili.

Deset reprezentativaca Filipina zajedno je kažnjeno s 35 utakmica zabrane igranja, dok je pred trojicom košarkaša Australije zabrana od devet utakmica. Najgore su prošli filipinski igrač Calvin Abueva koji će propustiti šest utakmica. Na drugoj strani najoštrije je kažnjen Daniel Kickert koji je dobio pet utakmica suspenzije.

Novčano su kažnjena i oba saveza, pa će tako Košarkaški savez Filipina morati platiti 250.000 švicarskih franaka (oko 215.000 eura), a Australije 100.000 (oko 86.000 eura).

Pored zabrane reprezentativcima i novčane kazne, KS Filipina je naloženo da sljedeću zvaničnu utakmicu na domaćem terenu mora igrati bez prisustva publike. Uz to filipinski selektor Vinsent Reyes suspendovan je na jednu utakmicu i novčano kažnjen s 10.000 franaka (oko 8.600 eura), dok je njegov pomoćnik Јosef Uihico dobio tri utakmice zabrane.

b.92

Tuča košarkaša Filipina i Australije (foto: kengur.com.au)