XS
SM
MD
LG

Porodica pa fudbal

Poznavaocima i ljubiteljima fudbala nije potrebno posebno predstavljati nekadašnjeg fudbalera, sportskog radnika, sudiju, selektora, a danas trenera NK „Jedinstva“ iz Bihaća, Vlada Jagodića.

Oni koji pamte utakmice igrane u bivšoj državi, eks Jugoslaviji, sigurno se sjećaju njegovoh partija u redovima Sloge, Rudara, Kozare, Borca i brojnih klubova za koje je nastupao. Kako i sam kaže fudbal je zavolio čim je prohodao, a ta ljubav nikad nije prestala trajati.

– Fudbal je sastavni dio mog života. Bavio sam se raznim poslovima, ali osnova svega i u porama svega uvijek se nalazio fudbal. To je nešto što je jače od mene i davno sam se prestao tome opirati. U godinama sam kada je veliko iskustvo iza mene i kad imam šansu da svoju karijeru i energiju usmjerim ka inostranstvu, što ću svakako pokušati. Smatram da mi veliko iskustvo kao igrača i trenera daju za pravo i u ovim godinama da imam ovakve ambicije, kazao je Jagodić.

Iza našeg sagovornika su brojni uspjesi kao trenera i igrača. Sve te utakmice, pobjede i zasluge nije lako nabrojati, pa smo mu prepustili da one najsvijetlije trenutke izabere sam. U svoje 54 godine, kako ističe bilo je mnogo srećnih momenata koje mu je donijela za druge najvažnija sporedna, a za njega najvažnija igra, fudbal.

– Od početaka u klubu „Zadrugar“ iz Kočićeva, današnja Gradiška, gdje sam igrao kao pionir, pa do danas, mnogo je događaja, rezultata i zapažanja. Pored mog matičnog kluba „Borca“ iz Banja Luke nastupao sam za „Kozaru“ iz Gradiške. To su bila davna vremena. Lijep period sam proveo i u „Rudaru“ iz Prijedora. Upravo utakmica četvrtfinala Kupa Jugoslavije 1988. godine u kojoj smo slavili protiv šampionske ekipe „Vojvodine“ u kojoj su tada igrali Mijić, Vujačić, Milovac, Kartalija, Mihajlović, Šestić, Jokanović, pod vođstvom Ljubomira Petrovića, ostala mi je urezana u sjećanju. Tad smo se plasirali u polufinale Kupa tadašnje države, a to je nešto što se ne zaboravlja.

Tu su utakmice sa „Borcem“, te dva puta osvojen Kup Republike Srpske.

Svoje fudbalsko znanje i umjeće dokazao je i kao trener. Najsvijetliji trenutak u trenerskoj karijeri je trofej sa ekipom banjalučkog „Borca“, kada su osvojili Prvenstvo Bosne i Hercegovine.

To je pošlo za rukom i Vinku Marinoviću sa „Zrinjskim“, a prije njega Jagodić je bio jedini trener iz Republike Srpske koji je osvojio ovu titulu.

Kao selektor U21 reprezentacije Bosne i Hercegovine stigao je na korak do odlaska na Evropsko prvenstvo.

– Posebno sam bio zadovoljan prvim ciklusom, gdje smo sa Njemačkom odigrali nerješeno 4:4. Dijelilo nas je nekoliko minuta do odlaska na Evropsko prvenstvo. Uzimajući u obzir do tada ostvaren plasman mladih selekcija, mi smo bili zadovoljni sa 26 osvojenih bodova.

Kao neko kome je dom fudbalski stadion, zamolili smo ga na napravi paralelu – kako se fudbal igrao nekad, a kako se igra danas?

– To je pitanje oko koga je mnogo polemike. Ja sam pristalica one teze da je fudbal nekada bio „sporiji“, dok je danas sve ubrzano, počevši od trenažnog procesa, priprema. Sve je na većem nivou i od igrača se očekuje više. Nekada je individualni kvalitet lakše dolazio do izražaja. Danas igrači imaju lakši put da stignu do visina, dok je u moje vrijeme put od juniorske do ekipe prvog tima bio mnogo teži. Konkurencija je obzirom na geografski prostor bivše države bila veoma jaka. Iako sam bio jedan od boljih napadača, strijelac u svim tadašnjim ligama, u Borac sam došao sa svojih 28 godina. Bilo je potrebno proliti mnogo znoja i postići puno golova da bih zaigrao za Borac, u kom sam i okončao svoju igračku karijeru, naglasio je Jagodić.

Kao nekadašnjem sudiji sagovorniku smo dali priliku da ocijeni stanje u fudbalu u našoj zemlji.

– Nažalost, naš fudbal polako nestaje. Kao neko ko je svoj život proveo u ovom sportu, sa sigurnošću to mogu reći. Nedostatak omladinskih liga i kvalitetnih takmičenja dovele su do toga da gubimo mlade talente. Ne razmišlja se o budućnosti fudbala, ugrožen je opstanak niže rangiranih liga i mlađih selekcija, posebno u Republici Srpskoj. Bez domaćeg kadra i igrača teško je nadati se boljim rezultatima. Neophodno je u ovom domenu napravi zaokret, što je posao Fudbalskog saveza RS.

Vlado Jagodić danas je trener NK „Jedinstvo“ iz Bihaća. Prema njegovim riječima, kao čovjek, ali i kao trener ne bira rang takmičenja, već ambicije koje su pred njim. U narednom periodu pokušaće da sa svojom ekipom napadne Premijer ligu B i H.

– Pred ekipom „Jedinstva“ slijedi naporan rad. Trenutno smo na višednevnim pripremama na Jahorini. Zahvaljujući „Glasincu“ imali smo priliku da odigramo i prvu utakmicu u perfektinim uslovima na stadionu „Bara“. Ja kao trener ću dati svoj doprinos da se zacrtano ostvari. Uprava kluba ima realne planove da ovaj tim dospije u Premijer lugu, gdje mu je sigurno mjesto, jer je Bihać fudbalski grad. Nastojaću da korak po korak zajedno stignemo do tog cilja.

Na kraju razgovora trener „Jedinstva“ uputio je pohvale i zahvalnost upravi kluba OFK „Glasinac 2011“.

– Drago mi je da vidim da se obnavlja infrastruktura na stadionu u Sokocu. Sportski radnici vrijedno rade i nastoje da održe svoj fudbalski klub, što nije lako u današnjem vremenu. U svojoj karijeri imao sam dosta prilika da igram ovdje, a priznajem da to nije bilo lako. Sokolac je oduvijek imao talentovane fudbalere, istakao je Jagodić.

Na kraju razgovora naš sagovorinik je posebno istakao da je svoju posljednju utakmicu u karijeri odigrao protiv ekipe „Glasinca“ u kojoj je „Borac“ poražen u Banja Luci rezultatom 3:2.

Izvor: Opština Sokolac


30 .kolo Prva liga FBiH
Velež 4 : 2 Igman
Vitez 2 : 2 Goražde
Orašje 3 : 1 Olimpik
Rudar 4 : 2 Zvijezda
Slaven 6 : 0 Metalleghe BSI
TOŠK 5 : 1 Novi Travnik
Jedinstvo 1 : 0 Bratstvo
Čapljina 5 : 2 Bosna
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Velež 30 24 4 2 76
2 Olimpik 30 21 6 3 69
3 TOŠK 30 13 6 11 45
4 Goražde 30 13 5 12 44
5 Zvijezda 30 13 5 12 44
6 Orašje 30 12 8 10 44
7 Rudar 30 13 4 13 43
8 Jedinstvo 30 13 4 13 43
9 Metalleghe BSI 30 12 6 12 42
10 Bratstvo 30 13 3 14 42
11 Čapljina 30 13 3 14 42
12 Slaven 30 13 2 15 41
13 Igman 30 11 7 12 40
14 Vitez 30 9 7 14 34
15 Novi Travnik 30 4 7 19 19
16 Bosna 30 3 3 24 12