XS
SM
MD
LG

EP u18: Srbija izgubila dobijenu utakmicu protiv Litvanije

Košarkaši Srbije porazom su otvorili Eurobasket za igrače do 18 godina. Bolji od ''Orlića'' bili su Litvanci rezultatom 92-87.

Prvi period bio je veoma efikasan ali i izjednačen. Napad i jednih i drugih bio je dobar i nakon prvog perioda bilo je 21-21. Litvanija je bolje igrala u drugom periodu. Imali su skoro cijelo vrijeme prednost. Poveli su 41-35 ali je Srbija serijom 7-0 došla do preokreta. Ipak, poenima Venskusa Litvanija sa poenom prednosti odlazi na odmor. Srbija je odlično šutirala u prvom poluvremenu, bolja bila u skoku ali mnogo je gubila lopti. Litvanci su iali šest izgubljenih lopti manje, odlično igrali u kontrama i zato su na kraju imali poen prednosti.

Srbija je fenomenalno otvorila drugo poluvrijeme. Agresivna igra u odbrani, sjajan šut za tri poena i Srbija je došla do dvocifrene prednosti. Iako je došlo malo do opuštanja u igri Srbije, u samoj završnici trećeg perioda pronašli su pravi ritam. Nakon 30 minuta igre, Srbija je imala +13. Međutim, Litvanci nisu odustajali. Malo po malo su topili prednost Srbije pa su na 3:40 do kraja, prišli na -4. No nije ni tu Srbija proradila. Jarambauskas je pogodio pod faulom, poentirao je i Adomavičius i Litvanija je došla do preokreta. Srbija nije uspjela da se vrati i Litvanija je slavila sa 92-87. 

Iako je ovo prvi meč i iako ne bi trebalo odma širiti negativu, neke stvari su zaista nevjerovatne. Bučan je očajno vodio utakmicu. Srbija je imala 13 poena prednosti pred poslednji period ali nije dobila. Loše odluke selektora tome su kumovale. Bogdan Rutešić je igra 21 minut a imao nulu u svim statističkim parametrima. Prosto nevjerovatno. Srbija je izgubila 29 lopti i bilo je mnogo muke na prevođenju lopte. 

Tu opet dolazimo do čudne rotacije Bučana jer je Cerovina igrao nekih osam minuta a može mnogo tu da pomogne i svestran je igrač što je i u Megi dokazao. Da Boki Nedeljković dobije samo tri minuta je isto tako dosta čudno jer je u prošlosti redovno dobijao mnogo prostora. I sama igra bila je takva da su se isključivo forsirali Petrušev i Pecarski i nekako djeluje kao da su se i morali forsirati. Treba i momcima i selektoru dati podršku jer je tek prvo kolo ali isto tako se mora ukazati na loše stvari koje su se desile.

Litvance je do pobjede predvodio Jarumbauskas sa 19 poena dok je Ptrušev imao 20 poena i deset skokova kod Srbije.