XS
SM
MD
LG

EP u18: Srbija u polufinalu

Juniori Srbije plasirali su se u polufinale Eurobasketa. ''Orlići'' su savladali Nijemce sa 92-86 i prošli među četiri najbolje selekcije u Evropi.

Utakmica je počela u veoma izjednačenom ritmu. Srbija se mučila u odbrani i nije mogla tu da nađe ritam. Ulaskom Ilića, Srbija je počela bolje igrati u defanzivi, razigrao se ofanzivno Paunović i Srbija je došla do +5. Nakon izgubljene lopte Ilića, selektor ga vadi iz igre i Njemačka pravi seriju 8-2 te dolaze do preokreta. Tako je Njemačka prvi period riješila u svoju korist, rezultatom 26-25.

Srbija je zaigrala malo bolje defanzivno na startu drugog perioda. Došli su do pet poena prednosti ali nakon par loših napada Srbije, Nijemci su se vratili u igru. Međuti, Srbija je ponovo zaigrala bolje. Ilić je imao dobrih poteza u ofanzivi pa je Srbija došla do šest poena prednosti. Nijemci se nisu predavali i serijom trojki došli su do preokreta. Srbija je odigrala dobru odbranu u završnici prvog poluvremena, Ilić je bio sjajan u napadu pa se na poluvrijeme otšlo sa rezultatom 46-46.

Treći period bio je pun preokreta. Počelo se u veoma izjednačenom ritmu. Nakon serije Srbije od 7-0, Orlići dolaze do četiri poena prednosti. Tada na scenu stupaju Holersbaher i Martiek i Njemačka pravi seriju 13-2 te dolazi do sedam poena prednosti. Poentirao je Pecarski pod faulom pa je Srbija smanjila na 70--66. To je i bio rezultat nakon 30 minuta igre. Treba istaći da je Srbija očajno branila šut za tri poena rivala pa su Nijemci u trećem periodu pogodili pet trojki.

Poslednji period Srbija otvara serijom 4-0 i dolazi do izjednačenja. Njemačka odgovara svojom serijom od 7-0 i opet se odvaja. Međutim, nisu se mladi Orlići predavali. Napravili su seriju 11-2 i došli su do preokreta, na nešto više od tri ipo minute do kraja susreta. Nijemci se nisu predavali ali sjajne stvari Srbiji su donosili Nedeljković i Petrušev. Održavala je Srbija vodstvo a onda je Nedeljković promašio dva bacanja i djelovalo je da Nijemci imaju neku šansu. Ipak, Srbija je odigrala dobro u odbrani, dobro šutirala bacanja i na kraju je slavila sa 92-86.

Srbija se dosta mučila. Odbrana šuta za tri poena bila je jako loša. Neshvatljive rotacije trenera, umalo su koštale Srbiju. Ilić je održao Srbiju u životu u završnici prvog poluvremena a u nastavku je igrao minut-dva. Bogdan Nedeljković je odigrao odlično završnicu a šansu je dobio šest minuta pred kraj susreta. Takođe, ponovo se previše forsirao Pecarski. U odbrani je igrao katastrofalno a veoma loše je šutirao i iz igre. Odbrana je funkcionisala tek kad on nije na terenu ili kada igra u paru sa Ilićem. Uroš Trifunović je isto igrao neshvatljivo mnogo. Daje okej doprinos ali bi morao mnogo manje igrati. Ove stvari treba da ispravi Bučan u taktici jer je ova generacija kapacitet za zlato i šteta bi bilo da se isto ne osvoji, kada se već došlo veoma blizu najsjajnije medalje.

Srbiju je do pobjede predvodio Paunović sa 25 poena, Petrušev je dodao 23 poena i deset skokova a Pecarski 20 poena i deset skokova ali uz 5/14 šut iz igre. Nijemce je predvodio Holersbaher sa 21 poenom a Martisek je dodao 18.

Srbija se pobjedom plasirala u polufinale ali i na Mundobasket za igrače do 19 godina, koji će se igrati narednog ljeta.