XS
SM
MD
LG

EP u18: Srbija u finalu

Juniori Srbije plasirali su se u finale Eurobasketa za igrače do 18 godina. ''Orlići'' su savladali Francusku u polufinalu sa 78-67.

Utakmica je počela u sporom ritmu. Igralo se tvrdo a Srbija se bolje snalazila u takvom ritmu. Poveli su sa 9-2 i najterali selektora Francuske da traži tajm aut. Francuska je uspjela da pronađe ritam i smanjili su prednost Srbije. Ipak, Srbija je bila dosta dobra u završnici prvog perioda. Nakon deset minuta Srbija je vodila 20-14. Treba napomenuti da je ovaj prvi period edefanzivno možda bio i najbolji period Srbije na Eurobasketu ako se uzme u obzir i snaga rivala ali i igra Orlića u odbrani.

Srbija je dobro otvorila drugi period. Dobra igra i u odbrani i u napadu, donijeli su Srbiji dvocifrenu prednost. Francuzi se nisu predavali. Uspjeli su se koliko-toliko vratiti u mče i prilazili su par puta na -6. U samoj završnici prvog poluvremena, Srbija pravi seriju 10-3 te sa velikih +13 odlazi na poluvrijeme. Srbija je odigrala sjajno u defanzivi u prvom poluvremenu i Francuzi su šutirali samo 34% iz igre. Srbija je imala sedam skokova više, osam asistencija više i sve je to donijelo Srbiji sigurnu prednost na poluvremenu.

Treći period je bio izuzetno tvrd. Francuzi su se mučili sa šutom iz igre. Odbrana Srbije nije popuštala. Napad Srbije je bio dovoljno dobar da Srbija održava prednost. Srbija je u drugo poluvrijeme ušla serijom 6-0 i imali su +19. Do kraja trećeg perioda prednost je varirala između 15 i 20 razlike. Nakon 30 minuta igre, Srbija je vodila 62-45.

Na startu poslednjeg perioda razigran je bio Dalibor Ilić. Srbija je preko njega došla do +20.Međutim, par loših napada i Francuska se koliko toliko vratila. Bučan je tražio tajm aut i razdrmao je svoju ekipu. Momci su zaigrali ozbiljnije i došli do +19. U samoj završnici došlo je do opuštanja u igri Srbije pa su Francuzi malo smanjili zaostatak. Ipak, Srbija je bez problema privela meč kraju i slavila je sa 78-67.

Srbiju je do pobjede predvodio Pecarski sa 27 poena i 12 skokova dok je Jovo predvodio Francuze sa 12 poena i 12 skokova. Srbija će za zlato igrati sutra, protiv domaćina Letonije.