XS
SM
MD
LG

EP u18: SRBIJA ZLATNA

Juniori Srbije novi su evropski prvaci! ''Orlići'' su do zlata došli tako što su u finalu savladali domaću Letoniju, rezultatom 99-90.

Srbija je fantastično otvorila susret. Sjajna defanziva Orlića donijela je Srbiji vodstvo 11-3 pa je selektor domaćih morao tražiti tajm aut. Letonci su preko Zagarsa pronašli nekakav napadački ritam. Međutim, odbrana Letonije nije postojala. Srbija je poentirala na sve moguće načine i održavala je dvocifreno vodstvo. Nakon prvog perioda Srbija je vodila sa 32-20.

Letonci su pokušali da smanje zaostatak Srbije na startu drugog perioda. Međutim, to im nije polazilo za rukom. Srbija je pogađala sve i povela je sa 41-25. Koliko god se Letonci trudili, Srbija je bila neumoljiva. Održavali su Orlići veliko vodstvo dugo vremena. Međutim, u samoj završnici prvog poluvremena došlo je do malog opuštanja u igri Srbije. Letonija je to iskoristila i smanjila vodstvo Srbije. Ipak, Orlići su na poluvremenu vodili sa 13 razlike.

Prvo poluvrijeme se igralo u ritmu koji odgovara Letoncima ali ih nije služio šut. Na startu drugog poluvremena i šut je krenuo i Letonci su se vratili u potpunosti u igru. Serijom 10-2 prišli su na samo -5 pa je Bučan morao tražiti tajm aut. Srbija je pokušavala da odbije nalet Letonaca ali nikako nije uspijevala. Ipak, Dalibor Ilić je ušao u seriju i svojim sjajnim potezima donio je Srbiji sigurnu prednost. Do kraja trećeg perioda Srbija je otišla na dvocifrenu prednost i sa +14 ušla je u poslednji period. 

Letonci su pokušavali da se vrate. Nošeni velikom podrškom sa tribina, nisu se lako predavali. Međutim, Srbija je dosta sigurno održavala dvocifreno vodstvo. U samoj završnici Letonci su uspjeli da smanji i priđu na -4. Djelovalo je da će Srbija ispustiti pobjedu. Međuti, ipak su izabranici Aleksandra Bučana ostali mirni. Iako su Letonci zaprijetili, Srbija je ostala mirna i na kraju slavila sa 99-90.

Srbiju je predvodio Pecarski sa 34 poena i 13 skokova, Petrušev je dodao 29 poena a Paunović 17. Letonce je predvodio Zagars sa 26 poena i 11 asistencija.