XS
SM
MD
LG

Slavlje Srba i Crnogoraca

 

Vjerovatno će se još dugo pričati o tome kako su se Hrvati ponijeli kada je srpska košarkaška reprezentacija u Atini postala prvak Evrope 1995, ali će se od ovog vikenda pamtiti i reakcija juniora iz Crne Gore nakon što su njihovi vršnjaci iz Srbije odbranili evropsku titulu.

Crnogorci su došli sa velikim ambicijama u Letoniju, na U18 prvenstvo Evrope. Imali su i razlog za to, sjajna je ekipa u pitanju, a selektor Boško Radović, koji ju je prošlog septembra preuzeo od Nebojše Bogavca, nastavio je odličnim stopama. Bivši pomoćnik Bogdana Tanjevića u “A” selekciji je ove mlade Crnoorce usmjerio na dobar pravac, o čemu svjedoči i fantastični meč sa Srbijom u prvoj fazi prvenstva Evrope.

Imali su tada “đetići” čak 13 poena razlike, pobjeda im je bila u rukama, ali je onda čudesna završnica “orlića” odvela meč u produžetak, u kome je Srbija trijumfovala i tako poslala Crnu Goru na najtežeg mogućeg rivala u osmini finala. Španiju, koja je svoja tri uvodna rivala prosječno pobjeđivala sa čak 38 poena razlike.

Ipak, Crnogorci su uspjeli da naprave podvig, da izbace Špance, a potom su u četvrtfinalu nadoknadili 12 poena zaostatka protiv Francuske, ali su pali u finišu. Na kraju su se borili za plasman od pete do osme pozicije, a turnir završili kao osmi, poslije poraza od Velike Britanije (70:68). U hali su ostali da da sačekaju posljednje borbe, one za medalje, piše Blic.

Кад Срби освоје европску титулу на јуниорском првенству Европе, а вршњаци из Црне Горе одреагују.. како одреагују.
U finalu su, smješteni iza koša, gledali Srbiju. Koja im je, u košarkaškom smislu, zadala najteži udarac. Koja ih je nadmudrila, naidigrala, dobila “na srce”, i tako poslala na najteži put. A kada je finale okončano i “orlići” sa srpskom trobojkom počeli da slave novu U18 titulu, osvojenu pobjedom nad domaćinom Letonijom (99:90), srpski košarkaši su vidjeli šta se dešava iza koša, i odmah potrčali ka tribini.

 

Кад Срби освоје европску титулу на јуниорском првенству Европе, а вршњаци из Црне Горе одреагују.. како одреагују.

(Што рече Његош, у песми из 1833. "Ми одмаха.. Божју помоћ назовемо, они нама: 'С добром срећом дошли!'. Загрле нас као своју браћу..") #Србија pic.twitter.com/tjwcrgqpSr

— Darko Nikolić (@HuddleBre) 05. август 2018.



 

 

A potrčali su tamo – jer su baš tamo njihovi vršnjaci iz Crne Gore u transu slavili titulu “orlića”.

Na iznenađenje ostalih u hali, počelo je zajedničko slavlje, bilo je tu grljenja, pozdrava, čestitki, skandiranja.

Zajedno se slavila titula, u sceni za pamćenje, u toj lekciji ovih mladih momaka – da ima mudrijih stvari od podjela, a da je košarka na ovim prostorima, bila i ostala nešto… posebno.

Srpskainfo