XS
SM
MD
LG

Teške prijateljske utakmice BiH

Posle dva neuspela kvalifikaciona ciklusa za Evropsko prvenstvo u Francuskoj i Mondijal u Rusiji pred selektorom BiH Robertom Prosinečkim, koji je nasledio Mehmeda Baždarevića je postavljen cilj plasmana na kontinentalni šampionat 2020. godine koji će se igrati širom Evrope, prvi put u tom obliku.

Minulih dana Prosinečki je bio u Sarajevu, razgovarao je sa čelnicima Saveza, a tema su bile nastupajuće utakmice u okviru novog UEFA takmičenja – Lige nacija. Robi je prezentovao plan i program priprema za dva takmičarska susreta u Belfastu protiv Severne Irske 8. septembra i tri dana kasnije na zeničkom “Bilinom polju” protiv Austrije.

Okupljanje “Zmajeva” je planirano 3. septembra, a pripreme će biti odrađene u Sarajevu.

-Posle dužeg perioda okupićemo se u Sarajevu gde ćemo raditi do 6. septembra kada idemo u Severnu Irsku gde igramo dva dana kansije utakmicu. Nakon toga vraćamo se u Zenicu gde ćemo biti do susreta sa Austrijom. Ciklus od dve utakmice za koje ćemo imati pet dana za pripreme. Videćemo u kakvom je ko stanju jer će početi državna prvenstva. Odmorićemo pojedine igrače, sa nekima malo više raditi. Pričaćemo sa svakim pojedinačno do utakmice – rekao je selektor BiH Robert Prosinečki.

Strateg “Zmajeva” ističe da se bavio analizom rivala u Ligi nacija i da će biti posebne pripreme za Severne Irce i Austrijance.

-Moji saradnici i ja puno smo proteklih dana gledali i analizirali Severnu Irsku. Znamo puno o njima i kroz analize igračima ćemo sve prezentovati. Radićemo i više taktičkih treninga. Bićemo 100 odsto motivisani u dve dobre i teške utakmice, ali u kojima BiH može da napravi dobar rezultat. Austrija, iako se nije kvalificirala u Rusiji, poslednjih godina igra dobro i veoma je kvalitetna reprezentacija – dodao je Prosinečki, a onda se, ipak, vratio prvoj obavezi u Belfastu:

-Severna Irska je ekipa koja je imala jako malo promena u sastavu. Godinama su tu isti igrači koji igraju u Premier ligi Engleske ili Prvoj ligi. Oni su bili na EP 2016, a igrali su i baraž za Modnijal u Rusiji. Agresivni su, forsiraju skok igru, iz prekida stvaraju šanse. Ipak, verujem da ćemo u Belfastu odraditi sve najbolje. Nadam se pobedi. U obje utakmice ići ćemo da pobedimo. Optimista sam protiv koje god reprezentacije igramo.

I čelnici Saveza gledaju u Roberta Prosinečkog i njegove reprezentativce sa željom da takmičenjem kroz UEFA Ligu nacija i plasmanom na Evropsko prvenstvo 2020. godine obezbde potreban novac za egzistiranje FS BiH, koji je neodlaskom u Francusku i Rusiju izgubio velika novčana sredstva, a kasa Saveza je poodavno prazna.

Povreda Kolašinca problem

Sead Kolašinac neće biti na raspolaganju selektoru Robertu Prosinečkom u predstojećim susretima sa Severnom Irskom i Austrijom.

-Nikada ne kukam, ali zaista imamo problem. Teže je povređen Sead Kolašinac i za predstojeće utakmice moraćemo da tražimo alternativu na levoj strani. Procene su da će igrač Arsenala pauzirati tri meseca. Mi ćemo tražiti alternative. Eldar Ćivić i Bojan Nastić dobro su odigrali protiv Koreje i Crne Gore i među njima ćemo tražiti zamenu za Kolašinca – kaže Prosinečki.

Spisak 20. avgusta

Otkrio je selektor BiH i tremin kada će saopštiti imena aduta za septembarske susrete u Belfastu i Zenici.

-Spisak igrača ću objaviti najverovatnije 20. augusta za medije, a ljudima u Savezu daću imena igrača tri dana ranije, da stignu obaviti sve procedure oko viza za Severnu Irsku. Na spisku će biti 23 igrača. Manje-više sve igrače iz mlade reprezentacije ostaviću selektoru Vinku Marinoviću za njegove kvalifikacione utakmice, jer “Zmajići” imaju velike šanse da se plasiraju na Evropsko prvenstvo, što bi bilo vrlo važno – rekao je popularni Robi.

Robert Prosinečki