XS
SM
MD
LG

PL: Osvrt na prvo kolo iz Fantazi ugla

Poslednjih nekoliko godina razne verzije Fantazi igara, postaju mnogo popularne. Fantazi Premijer lige, ABA lige, Evrolige, NBA lige, samo su neki od onih koji su popularni. Naš prostor je takav da se treneri broje u milionima jer svako za sebe smatra da je trener. Zato i ne čudi što je Fantazi na našim prostorima sve popularniji. Zato ćemo ove sezone malo pratiti Fantazi Premijer ligu, koja je sigurno i najpopularnija verzija Fantazija.

SASTAVLJANJE EKIPE

Ove sezone sastavljanje tima je bilo dosta specifično. Prvo, imali smo Mundijal koji je završen 27 dana prije starta Premijer lige. Samim tim se znalo da neki ključni igrači neće igrati od starta. Mišljenje većine jeste da je trebalo napraviti tim za avgust, odnosno prva četiri kola. Nakon toga slijedi reprezentativna pauza i tada na red dolazi prvi ''Wild Card''. To je nekako najsigurniji način za ovu sezonu jer na startu mnogi ključni igrači neće mnogo igrati a u septembru će svakako biti spremni.

Drugi problem, pored Mundijala, jesu cijene igrača. Mohamed Salah je imao fenomenalnu prošlu sezonu. Na početku prošle sezone vrijedio je 9,5m na Fantaziju a ove sezone vrijedi nevjerovatnih 13 miliona. Zato se Fantazi ove godine dijeli na one koji igraju sa Salahom i one koji igraju bez njega. Takođe, Sterlingu je cijena veća za 2m u odnosu na prošlu sezonu, Milivojević je prošle sezone na startu koštao 4,5 a sada košta 6,5 miliona, cijene su rasle i Smolingu, Robertsonu i mnogim veoma bitnim igračima.

Kada se sve to uzme u obzir, prvo kolo je bilo bitnije možda nego ikada. U Fantaziju se smatra da je kolo dobro ako se prebaci 50 bodova i svi koji su to uspjeli u prvom kolu su pogodili sa ekipom. Oni koji to nisu uspjeli ne trebaju sada ludovati sa potezima i prevelikim brojem transfera. Sezona je svakako preduga pa se neke greške sa starta mogu popraviti.

MOJA EKIPA

I mi konja za trku imamo što bi se reklo. U prvom kolu moj tim je imao 78 bodova što je i više nego dobar rezultat. U generalnom plasmanu sam na granici 300 hiljada i sa te strane sam malo i uplašen radi dobrog starta. Obično ako dobro krenete, loše završite. Primejra radi, prošle sezone sam tek negdje u 25. kolu došao na poziciju koju imam sada nakon prvog kola.

Što se tiče ekipe, na golu je De Hea. Znamo svi da je Junajtedova odbrana odlična a imaju i dobar raspored na startu. De Hea jeste skup ali on sigurno igra. Za ostale u odbrani Junajteda, to i nije slučaj. Šo igra sad i znalo se da će igrati ali dugoročno je veoma rizična opcija a sa De Heom je sigurica. On je donio tri boda na odbrane jer je ''Clean Sheet'' izgubio u sudijskoj nadoknadi.

U odbrani sam imao Robertsona, Denijelsa i Dejvisa. Mnoge će iznenaditi odluka da Robertson bude kapiten. Do sat pred start kola, Mane je imao kapitensku traku ali sam u zadnji tren stavio Robertsona jer sam imao neki osjećaj za njega. Na kraju imao je ''CS'' i asistenciju te dva bonus boda. Mane jeste donio više ali opet sam zadovoljan sa kapitenom. Denijels je donio CS ali je dobio žuti pa je tu bod izgubljen. Dejvis je donio dva boda i generalno mi je bio dosta neubjedljiv i nekako tanak za svoje standarde ali tek je početak.

U veznom redu sam odlučio igrati bez Salaha. Osigurao sam se sa Maneom i u napadu Firminom jer je Egipćanin preskup. Za sada se isplatilo jer je Mane dao dva gola i donio mi je 16 bodova. Otkrovljenje je svakako Ruben Neveš. Meni lično veoma drag igrač još iz Porta, bio je sjajan. Momak košta svega 5m na Fantaziju a protiv Evertona je imao gol i asistenciju te je donio 12 bodova. Bernardo Silva nije možda odigrao impresivan meč ali je postigao pogodak i donio ukupno osam bodova. Kod njega je problem Pepova rotacija, mada je za očekivati da bude standardniji od Davida Silve. U veznom redu me je razočarao Eriksen. Donio je dva boda ali je generalno loše odigrao. Sigurdson je donio bod ali tu je već specifična situacija. Zbog crvenog Jagelke, izašao je u prvom poluvremenu. Kod Gifija je bitno sledeće. Treba vidjeti u narednim utakmicama da li će Bejns igrati lijevog beka ili Dinj. Ukoliko Bejns ne bude igrao, tada je Sigurdson sjajan izbor jer će izvoditi sve prekide uključujući i penale. Ako opet Bejns bude igrao, za Gifijevu cijenu ima dosta dobrih opcija koje se mogu ubaciti.

Što se napada tiče, za sada sam odlučio igrati bez Kejna. Zanmo za njegovo prokletsvo u avgustu ali i umor sa Mundijala je prisutan. Takođe, oni neće nešto previše natrpati ni Fulam a onda idu Junajtedu. Tako da je bolje sačekati sa njim. Od mojih napadača, Firmino je donio pet bodova jer je imao asistenciju, dok je Obamejang donio dva boda. Auba je igrao špica i to je pozicija gdje je bar protiv jačih ekipa mnogo gora opcija. Mnogo je opasniji po krilu i vidjećemo kakve planove ima Emeri sa njim. Svakako bi trebao biti dobra Fantazi opcija.

Na klupi nisam imao mnogo bodova. Rezervni golman je Noris iz Vulvsa jer je najjeftiniji a pored De Hee, rezerva mi ne treba. Od odbrane, na klupi sam ostavio Danka i Pereiru. Dank bi mogao nekada biti koristan u rotaciji, dok će Pereira često biti starter. Sada je imao asistenciju i tu se može reći da sam malo pogriješio ali četiri njegova boda i nisu mnogo. Ono što je bitno kod njega jeste to da će u početku igrati desno krilo a ne desnog beka. Na Fantaziju je defanzivac i samim tim ako da gol, a kao desno krilo ima šansi za to, može dosta bodova donijeti. A i generalno će biti starter i Lester će bar kući imati protiv manjih timova nekoliko CS. Treći napadač mi je Kvaner iz Hadersfilda jer je najjeftiniji a nekada i dobije neke minute.

Sve u svemu sam izuzetno zadovoljan jer je prvo kolo uvijek nezgodno a moje je bilo dobro.

PLANOVI ZA NAREDNO KOLO

Još je rano za neke transfere ali jedna izmjena će biti direktno u mojoj ekipi. Pereira će ući u odbrani umjesto Denijelsa. Pereira igra kući protiv Vulvsa i tu može bar na asistencije donijeti bodove, dok Bormut i Denijels idu Vest Hemu. Teško će sačuvati svoju mrežu a pitanje je može li Denijels u ofanzivi napraviti nešto.

Što se tiče transfera, kao što rekoh za to je rano još jer je gotovo kolo. Generalno, ransfere treba raditi bukvalno u zadnji čas kad je sve poznato. Ono o čemu trenutno razmišljam jeste transfer gdje bi izbacio Dejvisa a uzeo Mendija. Mendi je pokidao protiv Arsenala a Pep ga obožava. Sada imaju Hadersfild kući i tu u startu bar CS ima zagarantovan a ofanzivan je i može donijeti i tu bodove. Takođe, jeftiniji je od Dejvisa za 0,5m a nije loše nekada uštediti pare.

IMPRESIJE KOLA I IGRAČI KOJE TREBA ISPRATITI

-Fantazi igrač kola je definitivno Ruben Neveš. Neveš je ''must have'' igrač. Košta svega 5m a ima potencijala za mnogo bodova. Izvodi prekide u Vulverhemptonu, što je prednost u startu. Košta toliko da ga svako može uklopiti u svoj tim. Naravno, nije realno da svako kolo ovakav bude ali da svako treće kolo donese bodove, biće sjajno za ovako malu cijenu koju ima.

-Igrač kojeg treba ispratiti ali ga ne stavljati još jeste i Ričarlison. Znamo svi kakav je bio pod Silvom u Votfordu. Sada je dao dva gola ali i dalje smatram da je Gifi Sigurdson bolja opcija. Košta 1m više od Ričarlisona ali ako Bejns ne bude starter, Gifi preuzima prekide i tada postaje neko sa ogromnim potencijalom. Ričarlison takođe ima problema sa realizacijom pa i zbog toga ga za sada treba samo ispratiti. Ukoliko Bejns bude starter, u svakom trenutku možemo staviti Riča umjesto Gifija jer je Rič jeftiniji. Ja imam Gifija i sigurno ću ga imati još neko vrijeme, bar dok ne vidim ko će biti lijevi bek.

-Mendi je takođe neko koga morate imati. Siti će opet svima zadavati glavobolje sa svojim rotacijama ali Mendi je možda i najsigurniji. Pep ga obožava. Igra na poziciji gdje nema adekvatne zamjene. Veoma je ofanzivan a zbog toga kako Siti kontroliše mečeve, veoma često će imati bodove i na CS. Dosta će bonusa dobijati i za cijenu od 5,5 miliona djeluje kao pogodak i još jedan ''must have'' igrač.

-Od ostalih igrača, pomenuo bi Šoa, Pedra i Van Bisaku. Šo je dao prvi seniorski gol u karijeri i ukupno je donio 11 bodova. Njega u svijetu imao samo 3,7% ljudi. Pitanje je dugoročno koliko je dobra opcija. Ukoliko stvarno Murinjo da izjavu gdje će reći da je Šo prva opcija na lijevom beku, onda on sa cijenom od 5m postaje ''must have''. Pedro je odigrao odlično i na kraju je postigao i pogodak. Košta 6,5 miliona i sa te strane je poklon. Međutim, treba vidjeti šta će biti kad Azar postane starter. Ako bi Sari igrao kao u Napoliju, Pedro bi možda čak igrao i špaca. Ako se to desi, Pedro postaje ''must have'' igrač. Što se Van Bisake tiče, on je donio 12 bodova jer je donio CS, asistenciju i tri boda bonusa. Za nekog ko košta 4m to je sjajno. Međuti, sa njim treba baš sačekati. Biće Palasova odbrana čvrsta ali sledeću utakmicu igraju sa Liverpulom i sigurno neće sačuvati mrežu. Tu ćemo vidjeti koliko je Bisaka stvarno dobar pa ga onda možemo uzetu u razmatranje za ekipu.

-Treba izdvojiti crveni karton Jagelke. To praktično znači da on sigurno neće biti starter i da će sa Kinom igrati Mina ili Zuma. Vjerovatno će to biti Mina a moguće je da Everton postane i defanzivno čvršći radi toga i samim tim dobra opcija za hvatanje CS. Treba izdvojiti i povredu Metlanda Najlsa jer je Arsenal faktički ostao bez lijevog beka bar trenutno. To će sada pokrivati Lihštajner ali je pitanje koliko je on dobra Fantazi opcija.

 

Nadam se da ste imali dobro kolo i da će vam ova analiza malo pomoći za naredna kola.