XS
SM
MD
LG

Ike se pamti

Na Šestom memorijalnom turniru u basketu „Ilija Đurović Ike“, koji je u organizaciji Omladinskog pokreta Foča, održan u Gradskoj dvorani, prvo mjesto osvojila je ekipa Rafting centar Drina-Tara.

U čast istaknutog fočanskog sportiste, trenera i nastavnika fizičke kulture igralo je 18 ekipa iz Foče i Istočnog Sarajeva.

I ove godine, članovi Omladinskog pokreta i mladi košarkaši „Sutjeske“ ofarbali su košarki teren Gradskog stadiona, ali je zbog kiše turnir održan u dvorani.

Predsjednik Omladinskog pokreta Mladen Mandić ističe da ovim turnirom čuvaju sjećanje na legendarnog sportistu Iliju Đurovića Iketa, čovjeka koji je živio za sport, a svoj život završio upravo na sportskom terenu.

„Ove godine smo napravili promjenu u organizacionom smislu, uključivši u organizaciju i mlade košarkaše- juniore i kadete „Sutjeske“, koji su odradili bukvalno 90 odsto posla, a mi smo bili samo logistika i pratnja. Naš cilj je da tunir živi godinama, tako da ne može da zavisi samo od par osoba“, kaže Mandić.

On je dodao da su članovi Organizacionog odbora turnira i ove godine posjetili grob pokojnog Iketa i prislužili svijeće.

Član ekipe „Blek end vajt“, košarkaš iz Istočnog Sarajeva Nikola Ašanin redovno učestvuje na turniru u Foči.

„Odlična organizacija turnira, a i konkurencija. Mnogo je kvalitetnih ekipa, a ono što raduje je i učešće dosta mladih igrača“, rekao je Ašanin.

Drugo mjesto na turniru, koji je trajao tri dana, od petka, 17. avgusta, do nedjelje, 19. avgusta, osvojila je ekipa Kafe picerija “Monte Kristo”, a treće ekipa Kafe bar “Karmin”.

Posljednjeg dana turnira održana su i takmičenja za gledaoce- u šutiranju trojki pobijedio je Marko Vuković, a u izvođenju slobodnih bacanja Marija Fundup.

Ilija Đurović Ike bio je univerzalni sportista- podjednako dobro je igrao fudbal, košarku i odbojku, a na MOSI je osvajao medalje i u plivanju.

Nakon uspješne igračke karijere u klubovima iz Foče, bavio se trenerskim poslom, a generacije fočanskih đaka pamtiće ga i kao odličnog pedagoga i nastavnika fizičke kulture.

Preminuo je 2004. godine na igralištu Osnovne škole Veselin Masleša na Brodu.

U njegovu čast, u Foči se, osim turnira u basketu, organizuju i turniri u malom fudbalu I odbojci na pijesku.