XS
SM
MD
LG
14.09.2018 vaterpolo vesti

Podmlađena Srbija prije Hrvatske

U trećem kolu Svetskog kupa, Srbija i Hrvatska  su odigrale nerešeno 10:10.

Podmlađena vaterpolo reprezentacija Srbije zauzela je prvo mesto u grupi posle tri odigrane utakmice, pošto je posle dve pobede remizirala sa Hrvatskom, koja je u Berlin stigla u gotovo najjačem sastavu. Zbog specifičnog načina bodovanja, gde se u ovom slučaju ne računa rezultat protiv Južne Afrike, Srbija je zbog bolje gol razlike zauzela prvo mesto, ispred Hrvatske, koja je za gol bila lošija. Naime, Hrvati su pobedili SAD 15:10, a Srbija 14:8, te će u četvrtfinalu igrati protiv Japana.

Mladi srpski vaterpolisti nisu dobro počeli, pa je već posle tri i po minuta bilo 3:0 za selekciju Ivice Tucka. Međutim, smanjili su Ognjen Stojanović i Nikola Jakšić, dok je odmah zatim Josip Vrlić svojim drugim golom povisio na 4:2. Danas odlični Stojanović početkom drugog dela meča smanjio je na 4:3, a minut kasnije Dušan Mandić je poravnao. Hrvatska se ponovo odvojila na „+2“, da bi Stojanović svojim trećim golom smanjio zaostatak pred odlazak na odmor.

(Foto: Marcel Ter Bals)

Golom iz peterca Andrija Bašić je pogodio za 7:5, a potom su, za svega 60 sekundi Đorđe Lazić i Strahinja Rašović sa igračem više izjednačili. Odgovorili su Hrvati na isti način, te golovima Garsije i Vukičevića stigli do 9:7. Srpski centar novim golom je smanjio zaostatak pred početak poslednje četvrtine.

Vodila se velika borba u poslednjih osam minuta. Na nešto manje od četiri minuta do kraja, Vukičević je ponovo bio precizan za 10:8. Odmah je Stojanović sa igračem više matirao Marka Bijača, da bi posle nekoliko propuštenih prilika na obe strane, Viktor Rašović 54 sekunde pre kraja pogodio za 10:10. Rašović je ostao sam ispred gola Hrvatske, pošto je iznudio isključenje, a posle nekoliko driblinga zatresao je mrežu. Hrvati nisu iskoristili naredni napad i Srbija je imala 25 sekundi da obezbedi pobedu. Ipak, Rašoviću je dosuđen kontra faul, a Hrvati su dobili priliku da trijumfuju. Međutim, nisu iskoristili dva šuta, a u međuvremenu je crveni karton dobio Nikola Jakšić.

Svetski kup, 3. kolo

Srbija – Hrvatska 10:10 (2:4, 3:2, 3:3, 2:1)

Bazen Evropa sport park. Sudije: Margeta (Slovenija), Bender (Nemačka). Igrač više: Srbija 11 (7), Hrvatska 12 (4). Dva igrača više: Hrvatska 1 (0). Peterci: Hrvatska 2 (1)

SRBIJA: Dobožanov (12 odbrana), Mandić 1, V. Rašović 1, Subotić, Lazić 2, Vico, Drašović, Jakšić 1, Asanović, Stojanović 4, S. Rašović 1,

HRVATSKA: Bijač (devet odbrana), Macan, Fatović 1, Lončar, Bašić 1, Vukičević 3, Bušlje, Miloš 2, Vrlić 1, Šetka 1, Garsija 1.

Ognjen Stojanović ( (Foto: Marcel Ter Bals)