XS
SM
MD
LG

Češka prejaka za hrabre Zmajeve

Košarkaši Bosne i Hercegovine zabilježili su novi poraz u okviru kvalifikacija za Mundobasket. Oni su poraženi od Češke, rezultatm 85-80.

Češka je bolje otvorila susret i došli su do devet poena prednosti u ranoj fazi utakmice. Međutim, ''Zmajevi'' se nisu predavali i do kraja prvog perioda vratili su se u igru. U drugom periodu viđena je velika borba sa obje strane. U veoma ravnopravnoj dionici, bolje se snašla Bosna i Hercegovina pa je do poluvremena prišla Češkoj na samo poen zaostatka.

Treći period bio je dobar sa obje strane. Domaće je nosila publika pa su igrali i preko svojih mogućnosti. Nakon trećeg perioda, rezultat je bio neriješen. U ranoj fazi poslednjeg perioda, Češka je ostala bez Veselog, koji je napravio peti faul. Djeluje da to BiH i nije dovoljno eksplatisala. Naime, dosta su žurili, promašivali mnogo bacanja i gubili su lopte. Česi su to sve kažnjavali preko Hrubana, Satoranskog i Šilba. Imala je Češka i +7 ali nakon što je Nurkić pogodio pod faulom, BiH se vratila u igru. U samoj završnici Nurkić dobija peti faul, BiH promašuje neke šuteve i Češka na kraju dolazi do pobjede.

Čehe je do pobjede predvodio Satoranski sa 22 poena, devet skokova i šest asistencija, dok je Šilb dodao 20. Najbolji kod Zmajeva bio je Nurkić sa 19 poena i 15 skokova, dok je Kikanović dodao 18 poena. Češka je ovom pobjedom napravila veliki korak ka Mundobasketu, dok je BiH ostala samo sa teoretskim šansama za plasman na Mundobasket.

Foto: FIBA.com