XS
SM
MD
LG

Hrvati pobijedili sami sebe, Mundobasket sve dalje i dalje

Košarkaši Poljske savladali su Hrvatsku u kvalifikacijama za Mundobasket, rezultatom 79-74.

Polajci su dobro otvorili meč. Vačinski i Hričaniuk su bili razigrani. Šarić je odgovarao koliko je mogao a Bogdanović nije bio u pravom ritmu. Šariću je dobru podršku pružao Ante Žižić. Uspio je i Bogdanović pronaći napadački ritam pa je Hrvatska imalai i četiri poena prednosti. U završnici prvog perioda razigrao se Ponitka, pa je nakon deset minuta igre bilo 21-21.

Druga četvrtina bila je izuzetno loša sa obje strane i sa mnogo izgubljenih lopti. Hrvatska je na krilima Žižića, Šarića i Bogdanovića te dobre defanzive Stipčevića, održavala pet poena prednosti. Iako je igra Hrvatske na momente izgledala i tragikomično i iako su izgubili mnogo lopti, na poluvremenu su vodili sa 36-31 jer je igra Poljske bila još gora.

Drugo poluvrijeme krenulo je u mnogo boljem ritmu. Vačinski je dao dvije trojke za Poljake a Šarić mu je odgovorio sa druge strane. Sloter je trojkom donio izjednačenje svojoj ekipi. Do kraja trećeg perioda viđena je velika borba. U samoj završnici trećeg perioda, Zubčić i Simon pogodili su bitne trojek, pa je Hrvatska imala četiri poena prednosti pred poslednjih deset minuta.

Na početku poslednjeg perioda, viđena je velika borba. Trojkom Ponitke, Poljaci su poveli. Raspoložen je bio i Hričaniuk ali je dobro odgovarao Bojan Bogdanović. Vačinski je ušao u seriju, pogodio dvije trojke, dodao je poene i Sulina te su Poljaci došli do pet poena prednosti. Anzulović je pokušao tajm autom razdrmati svoj tim ali Sloter novom trojkom donosi osam poena prednosti Poljskoj. Nisu se Hrvati predali. Stipčević je pogodio trojku, Bogdanović vezao četiri poena i Hrvati su prišli na minimalan zaostatak. Imala je Hrvatska dva napada za vodtsvo. Prvo je Stipčević promašio otvrenu trojku a onda je Bogdanović dodao do Simona, koji je izgubio loptu. Potom Bogdanović pravi nesportski faul i to je bio početak kraja Hrvatske. Sloter je pogodio bacanja a Poljaci su na kraju slavili sa 79-74.

Poljsku je do pobjede predvodio Vačinski sa 21 poenom, dok je Bogdanović predvodio Hrvate sa 22 poena. Poljaci su sada na omjeru 4-4, dok su Hrvati na 3-5 i pitanje je da li se mogu plasirati na Mundobasket.

Foto: FIBA.com