XS
SM
MD
LG

Sarajevo na mišiće (video)

Fudbaleri kakanjskog Rudara i Sarajeva odigrali su danas dosta dramatičan meč osmine finala Kupa BiH, a na kraju je plasman u četvrtfinale osigurala ekipa Sarajeva, koja je poslije remija od 0:0 u regularnom toku susreta nakon penala slavila sa 4:2.

Nakon niza od pet uzastopnih pobjeda u svim takmičenjima, fudbaleri Sarajeva došli su danas kao veliki favoriti u Kakanj, na susret osmine finala Kupa BiH protiv federalnog prvoligaša Rudara. Sarajevo je u posljednjih mjesec dana igralo vjerovatno najbolji fudbal u bh , a s obzirom na to da je u žrijebu izbjeglo premijerligaške protivnike te da su neki favoriti vrlo rano položili oružje, bilo je za očekivati da Sarajevo i u Kakanj doputuje sa visokim ambicijama.

Husref Musemić ipak nije mogao računati na većinu igrača iz prvog sastava, a i dobar dio onih na koje je mogao računati, odlučio je da poštedi i odmori, kako bi što spremniji dočekali duel sa Mladosti, posljednji prije reprezentativne pauze. Tako je od igrača koji su redovno starteri šansu od prve minute dobio samo Krste Velkoski.

Bordo tim to nije spriječilo da od rane faze utakmice zadrži posjed lopte na svojoj strani, no posjed lopte nije nužno značio i kontrolu utakmice. Tako su domaći unutar prvih 5 minuta imali dvije dosta dobre šanse

. Prvo je u 5. minuti nakon ubačaja Kobilice iz slobodnog udarca Bajro Spahić pogodio prečku, da bi potom golman Sarajeva Džafić prije Kobilice stigao do lopte na 20 metara od svog gola i izbacio je u polje.

Sa nekoliko promašaja domaćima se revanširalo i Sarajevo, a neprecizan je u dva navrata bio Aladin Šišić nakon dobrih prodora po krilu i ulazaka u šesnaesterac. Pokušavali su još i Mustafić i Resić, ali njihovi šutevi nisu bili previše opasni za gol domaće ekipe. S druge strane, u samom finišu poluvremena, Bajro Spahić je imao veliku šansu, ali je iz jako dobre pozicije šutirao preko gola.

Trener Bordo tima Husref Musemić nije bio previše zadovoljan igrom svoje ekipe, pa je već na poluvremenu izvršio tri izmjene. Šofranac, Resić i Šišić su mjesta ustupili Mujakiću, Rahmanoviću i Ahmetoviću. Ipak, to nije u samom startu donijelo kvalitativni napredak u igri, jer već u prvih pet minuta drugog dijela odbrana katastrofalno griješi, a Bajro Spahić sam kreće ka golu Sarajeva. Međutim, pogodio je samo prečku, drugi put na utakmici.

S druge strane, pokušao je Krste Velkoski iz slobodnog udarca sa 18 metara. Odlično je šutirao, ali još bolje je intervenisao Bekan, koji je izbacio loptu.  Već nakon udarca Velkoskog, utakmica je utonula u neobjašnjivo sivilo. Sarajevo nije nikako moglo da stvori šansu za postizanje gola, a ni domaći nisu previše pokušavali.

U rijetkim situacijama prijetio je Bajro Spahić, koji je danas bio maksimalno motivisan, no ni on nije uspijevao da pogodi mrežu Sarajeva. Sarajevo je u 83. minuti tražilo penal nakon starta nad Emirom Halilovićem u kaznenom prostoru domaćih, ali je sudija Luka Bilbija pokazao da se utakmica nastavi. U finišu susreta, Sarajevo je još nekoliko puta zaprijetilo, ali domaći su pravili pravovremene faulove u zonama bezopasnim po svoj gol, te su tako dobijali na vremenu i povećavali nervozu kod gostiju. 

Stoga nije preveliko iznenađenje da promjene rezultata nije bilo, nego da su na kraju penali odlučivali o plasmanu u četvrtfinale Kupa BiH. Velkoski je pogodio sa bijele tačke za Sarajevo, a sa druge strane precizan je bio Hrelja. Potom je šutirao Crepulja, koji je pogodio, a onda je Čehajić šutirao preko gola te je ostalo 2:1 za Sarajevo nakon dvije serije. Treću seriju je otvorio Amar Rahmanović promašajem za Sarajevo. Ipak, nakon tri serije rezultat je ostao izjednačen, jer je i na drugoj strani Fadil Čizmić promašio penal. Kurdić je pogodio za 3:1 u četvrtoj seriji, a potom je Admir Fočo izveo penal za domaće i pogodio za 3:2. Dušan Hodžić je šutirao peti penal za Sarajevo te je pogodio za 4:2 i prolaz Sarajeva u četvrtfinale Kupa BiH.

FK Rudar Kakanj - FK Sarajevo 0:0 (2:4 nakon penala)

Stadion pod Vardom Gledalaca: 1500 Sudija: Luka Bilbija (Prijedor) Žuti kartoni: Spahić (Rudar), Rahmanović (Sarajevo) FK Rudar Kakanj: Bekan, Čehajić, Goralija, Hrelja, M. Kovač (90. A. Kovač), Kobilica, Fočo, Musić (45. Čiva), Topalović, Spahić (88.Subašić), Čizmić

FK Sarajevo: Džafić, Hodžić, Šabanović, Kurdić, Šofranac (46. Mujakić), Crepulja, Mustafić, Halilović, Šišić (46. Rahmanović), Resić (46. Ahmetović), Velkoski