XS
SM
MD
LG

Najava Evrolige (2)

Juče smo počeli sa najavom Evrolige. Pošto ima 16 ekipa i teško ih je sve na pravi način obuhvatiti u jedno tekstu, odlučili smo se za koncept od četiri teksta a u svakom ćemo se osvrnuti na četiri ekipe. 

DARUŠAFAKA

Darušafaka je jedna od najslabijih ekipa u ovogodišnjoj Evroligi. Njihove gazde nisu ni planirale igrati EL ali su Dejvid Blet i Vilbekin imali drugi plan. Blet taktički a Vilbekin na terenu, maestralno su vodili klub do titule u Evrokupu. 

Ekipa je mješavina domaćih košarkaša i Amerikanaca. Više djeluju kao tim za Evrokup mada i u EK ima bar tri tima sa jačim rosterima od njih. Doveli su Reja Mekoluma koji je igrao za Efes prošle sezone. Tu je i Džimi Evans, koji je imao neke epizodne uloge u NBA ligi. Stigao je i Džon Dibler koji je sa Karšijakom osvojio ligu prije par godina a u Turskoj je igrao za sve veće klubove osim Fenera. Takođe, stikao je i Markif Braun, koji je bio ranije član Himkija ali i Hjustona. 

Od starosjedilaca, ostali su Erik i Stanton Kid. Od domaćih igrača tu su Ozmirčak, Savaš, Demir i ostali. Sve u svemu tim koji ima neki kvalitet ali premalo tog kvaliteta za Evroligu. Imaju opet neki individualni kvalitet u Braunu, Mekolumu i Dibleru ali djeluje da je preveliki udarac za njih odlazak Vilbekina. Pogotovo će im minus biti odlazak Bleta u Olimpijakos. Bleta je naslijedio Ahmet Čaki, koji je u sezoni 04/05 vodio već Darušafaku. Nakon toga, radio je u Turskoj i vodio je Tofaš dvije sezone a radio je i u Albi iz Berlina. No svakako da nije ni blizu Bleta.

Popularna Dacka će imati jednocifren broj pobjeda i biće u donjem dijelu Evrolige. Sve preko nekog 13. mjesta za njih će biti kao titula.

BARSELONA

Ekipa Barselone u novu sezonu ulazi sa nekim bitnim promjenama. La Bomba Navaro završio je karijeru i Barsa će nakon dugo dugo vremena biti bez njega na terenu. Igrački kadar su dosta izmijenili ali je na klupi ostao stari vuk Svetislav Pešić. Ambicije su velike ali nakon blamaža u EL u poslednje vrijeme, TOP8 je kao titula za njih.

Stigla su sjajna pojačanja. Kevin Pangos imao je sjajnu sezonu u Žalgirisu a sada će biti dio Barse. Stigao je i Kris Singlton iz ekipe Panatinaikosa. Jaka Blažič stigao je iz Andore i on je onaj tip igrača koji je omiljen Pešiću. Atletski veoma moćno krilo, koje je dobro u odbrani a u napadu  Stigao je i Kajl Kjurik koji je svima poznat po velikoj životnoj pobjedi nad bolesti. On se vratio, imao sjajnu sezonu u Zenitu i generalno je veoma pouzdan šuter. Stigao je Ukrajinac Pustovij, koji je fizički veoma jak centar. Od igrača iz prošle sezone, ostali su Hanga, Oriola, Ertel, Tomić, Serafan, Ribas i Klaver. 

Kada se pogleda papir, Barsa djeluje atletski nikad moćnije. Na krilu imaju Hangu i Blažiča, koji su obojica sjajne atlete. Tu može igrati i Klaver koji je izuzetno skočan. Pod košem imaju rutinera Tomića a tu su i Serafan i Pustovij koji su atletski moćni igrači. Oriola uvijek svojom energijom ekipi donosi dobre stvari, aktivan na skoku i pogađa šuteve u sjajnim procentima. Vanjska linija isto ima dosta potencijala. Ima raznih varijanti na poziciji 1 i 2 koje Pešić može koristiti tokom sezone, što je velika prednost ove ekipe.

Ambicije su velike. Barsa dvije godine nije igrala ni TOP8 Evrolige. Sada djeluju zaista moćno i sigurno da su kandidati za TOP8. San je i F4 a ako Kari podijeli igračima prave uloge i ako održe formu tokom cijele sezone, ni F4 nije nemoguć. Po meni je Barselona favorit iz sjenke ove sezone, ako se za jednog giganta to može reći.

BAJERN 

Nakon dvije sezone pauze, Bajern se vraća u drušstvo najboljih u Evropi. Na klupi Bavaraca svima nama dobro poznat lik, gospodin Dejan Radonjić. Radonja je prošle sezone zamijenio Đorđevića na klupi Bavaraca i okitio se titulom prvaka Njemačke. ada slijede izazovi u Evroligi. Tim možda nije jedan od najjačih ali znamo mi svi kako Radonjić igra u Evroligi i da i sa mnogo slabijim timom, zna napraviti velike rezultate.

Okosnica tima iz prošle sezone je tu. Ostali su Jović, Đedović, King, Bartel, Buker i Lučić. Milan Mačvan povrijedio se na pripremama i za njega je faktički već sada gotova sezona. Što se tiče pojačanja, Bajern se jako dobro pojačao. Iz Bamberga je stigao Maodo Lo, koji je sjajan šuter. Stigao je i Derik Vilijams, koji je imao uloge u Kavsima i Minesoti i neke mečeve je igrao fenomenalno. Takođe, došao je i stari znanac Radonjića, Nemanja Dangubić. Veoa moćan atletski ali povrede ga uvijek sputavaju.

Bajern nije u redi favorita za TOP8. Međutim, imaju dosta potencijala. Sigurno je da će ličiti malo na Zvezdu. Jaka odbrana na kojoj će graditi sve i iz te odbrane pokušaće tražiti svoju šansu. Nemaju napadačkog potencijala da se napadački nadigravaju sa svima ali zato deanzivno svima mogu parirati. Tako je bilo sa Radonjom i u Zvezdi. Radi njega i njegove filozofije, očekujem da Bajern bude najugodnije iznenađenje ovogodišnje Evrolige. Uz malo sreće, mogu i do TOP8. 

FENERBAHČE

Željko Obradović i Fener ponovo pucaju na najviše, ponovo pucaju na titulu. Tri finala u poslednje tri godine su sjajni rezultati ali za Žoca je jedna titula malo sigurno. Juri svoju desetu titulu u EL a ove sezone će pokušati do nje i doći.

Ekipa nije pretrpila pretjerane promjene. Od novih igrača tu je Tajler Enis, koji je imao i neke uloge u NBA ligi a njegov brat Dilan, igrao je za Megu i Zvezdu. Pored njega, došao je i bivši igrač Partizana, Francuz Žo Lovernj koji se nije uspio nametnuti u NBA ligi i nije se uspio izboriti za neku bitniju ulogu. Ostatak tima je manje-više isti. Tu su i dalje Kalinić i Gudurić, ostali su i Meli, Datome, Veseli, Slukas kao i domaći igrači Guler, Mahmutoglu i Dikson.

Otišli su Vonamejker i Naneli i može se očekivati da ove sezone mnogo više prostora dobiju Melih Mahmutoglu ali i Marko Gudurić. Obojica su pokazali potencijal u prošlosti i nekako je sada vrijeme da pokažu koliko stvarno mogu. Talentovani su a još  su dovoljno mladi da mogu napraviti fenomenalne stvari, mada su i do sada imali blistavih momenata. 

Fener će se boriti za EL mada djeluju na papiru malo slabiji nego prošle sezone. Ima tu i do promjena u Turskoj. Svi osim Efesa imaju manji budžet i to se osjetilo i na sastavu Fenera. Daleko od toga da je ovo loš tim, ovaj tim je i dalje kandidat za sami vrh EL, ali sigurno da je slabiji nego prošlogodišnji a da ne govorim da je slabiji od onog šampionskog tima. Sve u sveu, od Fenera se očekuje minimum F4 i sve ispod toga bilo bi veliko iznenađenje.

Foto: Eurohoops