XS
SM
MD
LG

(FOTO) FSRS bi trebao da poveća kvalitet suđenja, a ne dnevnice

Fudbalski savez Republike Srpske pred početak ove sezone praktično je povećao naknade za službena lica, a teoretski to je uradio mjesec dana poslije početka prvenstva.

Već ste na našem portalu upoznati sa tom otimačinom onih koji se na sva usta hvale kako napreduje fudbal Republike Srpske. Za one koji nisu, podsjetićemo ih još jednom. 

Naravno, ne treba biti previše bistar i pamet pa da se shvati da se lige Republike Srpske već odavno igraju uglavnom za službena lica. Kvaliteta nema, klubovi koji uđu u Premijer ligu, odmah se vrate u niži rang i tako u krug. To što se iz sezone u sezonu smanjuje broj klubova u Premijer ligi, kako fudbalskih, tako i futsal, FSRS će pripisati klubovi, jer kako oni da budu krivi. Ta organizacija nikada nije ni za šta kriva.

I onda pred ovu sezonu dolazi do naglog smanjenja Prve lige Republike Srpske. Palo ljudima na pamet bez ikakvih konsultacija sa klubovima da smanje ligu jer će to, navodno donijeti kvalitet. Kažemo, vjerovaćemo im, jer ti mislioci su uvijek u pravu. Tako bar oni kažu. A, naš portal kada napiše o njihovom neradu onda se pojedini funkcioneri-mislioci pitaju zašto ih napadamo. Nije problem kada se nešto radi pogrešno, problem je kada se o tome piše. Treba da se ćuti.

A nakon smanjenja Prve lige dolazi do povećanja dnevnica službenih lica. Jer, rekosmo lige se uglavnom i igraju zbog njih. Nije problem ako klub nema da plati igrače, ako im se zaostaje po nekoliko plata, ali je problem kada se ne plati više od 1000 KM po utakmici za šestoricu službenih lica na Prvoj ligi Republike Srpske.

Ništa to aspolutno ne bi bio problem kada bi ta službena lica radila onako kako treba da se radi. No, nažalost, iz koga  u kola sve su češće pritužbe na suđenje, i što je najgore za to niko ne odgovara, pojedinci zbog dobro poznatih veza na relaciji sin-otac, ne trebamo im imena spominjati, a još manje njihovo nepoznavanje fudbalske igre i želju da se nametne vještački autoritet kojeg, jadni, nemaju na osnovu čega da izgrade, jer sudijske odluke koje donose su apsurdne.

Danas je u Istočnom Sarajevu odigran derbi Slavije i Rudara. Nije imalo mnogo toga da se vidi na ovom susretu. Slavija mlako napadala prvo poluvrijeme, Hamzabegović odbranio što je imao odbraniti, a u drugom poluvremenu Rudar ulazi sjajno, postiže dva gola, i brzo privodi utakmicu kraju za zasluženu pobjedu. No, od samog početka utakmice i jedan i drugi tabor imali su ogromne prigovore na suđenje Aleksandra Njegomirovića iz Prnjavora i prvog pomoćnika Tomislava Gračanina. Definitivno, imali su razloga za to, svi. Neujednačen kriterij, loše procjene i isjeckana igra i kada treba i kada ne treba. 

Sredinom prvog poluvremena domaći su tražili i penal. Stefan Arbinja je bio u duelu sa kapitenom gostiju, Nemanjom Pekijom, koji je definitivno neoprezno ušao u taj duel. Ostao je Arbinja da leži na travi, svi domaći su skočili tražeći penal, no Aleksandar Njegomirović je pokazao samo da se igra nastavi. Na svu sreću, naš portal ima sliku baš tog duela, iz koje se očigledno vidi da je Pekija išao visoko nogom. Sudije to nisu htjele da vide, jer da jesu, kažu nam ljudi koji su već godinama službena lica na Prvoj ligi Republike Srpske i Premijer ligi BiH, morali su nešto da dosude pošto je očigledna neoprezna igra kapitena gostiju.

I tako iz kola u kolo dolaze povici na sudije. Nikoga to ne dotiče. Samo rijetki mazohisti prate Prvu ligu Republike Srpske, ponekad neko nešto i napiše, i sve ostane na tome. A kada svi dignu ruke od fudbala Republike Srpske to će za FSRS i njihove ''sportske radnike'' biti najbolje. Tada će moći uzimati dnevnica koliko god hoće.


Željezničar Sport Team 4 : 0 Slavija
Alfa Modriča 2 : 1 Sloboda
Rudar Prijedor 2 : 1 Sloga
Podrinje 4 : 2 Drina
Tekstilac 0 : 0 Sutjeska
Borac 1 : 0 Kozara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 22 17 4 1 55
2 Sloga 22 14 4 4 46
3 Rudar Prijedor 22 11 6 5 39
4 Željezničar Sport Team 22 10 3 9 33
5 Kozara 22 8 5 9 29
6 Podrinje 22 8 5 9 29
7 Tekstilac 22 6 7 9 25
8 Alfa Modriča 22 5 9 8 24
9 Slavija 22 6 6 10 24
10 Drina 22 5 7 10 22
11 Sutjeska 22 5 5 12 20
12 Sloboda 22 4 5 13 17