XS
SM
MD
LG

Najava Evrolige (3)

Evroliga počinje za par dana. U proteklom periodu odradili smo najavu za osam učesnika najelitnijeg evropskog košarkaškog takmičenja. Ostalo nam je još osam a danas ćemo se osvrnuti na četiri ekipe.

GRAN KANARIJA

Gran Kanarija je debitant u najetlinijem takmičenju. Potpuno neočekivano porazili su Valensiju u četvrtfinalu Endesa Lige i tako izborili plasman u EL. Bilo je malo upitno da li će igrati jer su previše udaljeni ali na kraju su ipak tu gdje su igrama na terenu zaslužili da budu.

Ekipa je najkvalitetnija možda i ikada. To ne znači da će doinirati u EL jer za EL standarde to nie prejak tim. Više će im značiti pojačanja u Endesa ligi, gdje će se opet boriti za ulazak u EL. Dosta igrača je ostalo a pojčanaja koja je Maldonado doveo, veoma su dobra.

Od starosjedilaca tu su Oriol Pauli, Blavin, Rabaseda, Pasečniks, Erikson a tu je i Elvis Baez. Stigli su neki zanimljivi igrači. Najveće pojačanje jeste Kim Tili. U Baskoniji je igrao fenomenalno dok su ga u Olimpijakosu mučile povrede i nije bio pravi. Atletski moćan, može igrati na više pozicija a ima i dovoljno iskustva. Stigao je i sjajni bek Di Džej Strouberi, koji je jedno vrijeme igrao i za Cibonu. Iz Monaka je došao Evans a iz Betisa Luk Nelson, koji je bar za standarde Endesa lige, veoma kvalitetan igrač.

Granka bi mogla biti ugodno iznenađenje. Imaju dobar tim a prednost im je što će se svi dosta potrošiti na put do njih. Na domaćem terenu će imati možda čak i deset pobjeda. Teško da se mogu uključiti u borbu za TOP8 ali mogu bez problema imati nekih 12-13 pobjeda u sezoni.

HIMKI

Ekipa Himkija i ove sezone ima visoke ambicije. Ekipa Jorgosa Barcokasa želi uraditi korak više nego protekle sezone kada su igrali četvrtfinale. 

Okupili su respektabilan sastav a dosta igrača ostalo je tu nakon prošle sezone. Ostali su Šved, Gil, Tomas, Marković, Dženkins kao i domaći igrači poput Vjaltseva i Monje. Pojačanja koja su došal dosta su kvalitetna. Stigao je Kroker iz Tofaša koji je dobar strijelac i generalno dobar igrač. Iz Nižnjija je stigao Gubanov, koji je krilni igrač i koji je kod Zorana Lukića igrao jako dobro. Stigao je i Džordan Miki koji je imao neke epizode i u NBA ligi a stigao je i krilni igrač Prater.

Djeluje bar na prvu loptu da su atletski dosta slabiji nego prošle godine. Otišli su im Hanikat, Robinson i Anderson. Dio tog atletizma mogu nadoknaditi preko pojačanja ali sav ne. Zato će ove sezone izgledati nešto drugačije. Sigurno je da će sve polaziti opet od Alekseja Šveda. On može dovući ekipu na taj način do četvrtfinala ali dalje ne. Tada je potreban timski rad a ne soliranje jednog igrača, ma koliko on dobar bio. Zato je po meni njima plafon upravo četvrtfinale.

BASKONIJA

Baskonija nakon dugo vremena nije imala neke pretjerano velike promejen. Znamo da su dovodili igrače i na mjesec dana i da su bili šampioni u takvim ugovoria ali sada su radili mnogo ozbiljnije. Zadržali su sjajnog stručnjaka Pedra Martineza, zadržali su većinu igrača i za očekivati je da budu fenomenalni ove sezone.

Ostali su tu i dalje kapiten Šengelija kao i Poare, Diop, Fotman, Uertas, Grejndžer, Džening, Vildoza i Garino. Od bitnih igrača otišao im je Bobua u Efes dok je Tima otišao u ekipu Olimpijakosa. Što se pojačanja tiče, nisu ih mnogo doveli ali su zato kvalitetna. Sigao je Ajdin Penava sa Maršal Univerziteta. Penava dolazi sa reputacijom najboljeg blokera u NCAA ligi i veliki je zalog za budućnost u Baskoniji. Odličan Strijelac, Darun Hilard, takođe je došao u Baskoniju. Igrao je na dvosmjernim ugovorima i za Detriost i San Antonio kao i za njihove filijale u Razvojnoj ligi. Stigao je i reprezentativac Danske, Ševon Šilds, koji je došao iz Trenta sa reputacijom korisnog i timskog igrača.

Baskonija ima ogromnu širinu na svakoj poziciji. Atletski izuzetno moćan tim. Trener jedan od taktički najpotkovanijih stručnjaka u Evroligi. Djeluje da će biti bruka ako ne uđu bar u TOP8. Međutim, Baskonija je legitimni kandidat za finalni turnir. Takođe, biće zanimljivo pratiti i Endesa ligu, gdje bi mogli možda i do titule. U svakom slučaju, Baskoniju će vrijediti gledati ove sezone.

MAKABI

''Ponos Izraela'' od title 2014. godine, bukvalno se bruka u Evroligi. Ogromna ulaganja a rezultata nigdje. I to ne govorimo o tome da nema F4 nego i bez TOP8 ostaju a one jedne sezone nisu ušli ni u TOP16 dok je bio još stari sistem takmičenja. Djelovalo je prošle sezone da mogu do TOP8 ali nisu uspjeli.

Sada je tim okupljen po istom sistemu kao i prošle godine. Gomila Amerikanaca je ponovo tu. Ostali su Rol, Tajus, Dibartolomio, Koen, Kejn. Pojačanja su jako dobra. Vratio se Žeremi Pargo u Makabi. Pored njega, tu je i Skoti Vilbekin, koji je igrao sjajno u Darušafaki prošle sezone. Stigla su i dva pjačanja iz NBA lige. Blek je stigao iz Hjustona a O Brajan iz Šarlota. Treba reći da je stigao i Kednrik Rej, koji je igrao u Nimburku a stigao je i Kalojaro iz Banvita.

Makabi jeste promijenio dio tima ali filozofiju neće. Igraće brzo na veliki broj posjeda. Atletski su opet dobri kao i prošle sezone. Prošle sezone su na momente djeloveli dosta divlje a mogli bi i sada tako biti. Ako bi Spahija uspio sve igrače uklopiti da djeluju kao tim, imaju kvaliteta za TOP8. Međutim, u najavi ovo sve ponovo konfuzno djeluje pa bi Makabi opet mogao razočarati.

Foto: Evroliga