XS
SM
MD
LG

Najava Evrolige (4)

Malo po malo došli smo do kraja sa predstavljanjem ekipa. Proteklih dana predstavili smo 12 ekipa a ostalo je još četiri ekipe za predstaviti.

OLIMPIJAKOS

Ekipa iz Pireja napravila je velike promjene tokom ljeta. Otišao je Sferopulos a novi trener tima iz Pireja je Dejvid Blet. O Bletu se ne treba mnogo govoriti. Nevjerovatan stručnjak koji daje Pirejcima neku novu dimenziju.

Dosta igrača je ostalo iz prošlosezonskog tima. Tu je i dalje legendarni Spanulis kao i Printezis a ostali su i naš Milutinov, Strelnieks, Agravanis, Papanikolau i Mancaris. Pojačanja koja su došla, itekako su kvalitetna. Stigao je Najdžel Vilijams Gos iz Partizana, koji je igrao sjajno u prošloj sezoni. Iz Žalgirisa je došao Aksel Tupan. On je prije svega dobar u odbrani ali ima momenata kada je i napadački koristan. Iz Baskonije je stigao Janis Tima, koji je sjajan u skoku, dobar defanzivac i trojkaš. Stigao je i Saša Vezenkov, koji je u velikom padu a tu je i Lidaj.

Olimpijakos je uvijek bio atletski izuzetno moćna ekipa. I sada su takvi. Pojačanja koja su došla donijeće im dodatni atletizam. Takođe, napadački su sada dosta konkretniji. Imaju širinu u ekipi. E sad iaju i nekih mana. Jedna je Spanuliseve godine. Bili je majstor i nema tu priče ali godine polako čine svoje a i povrede su česte. Takođe, Vezenkov je u velikom padu i pokušaće se vratiti na pravi put. Sve u svemu, Oli je legitimni kandidat i za F4 a TOP8 im ne bi smjelo izmaći.

PANATINAIKOS

Ekipa Panatinaikosa skupila je izuzetno jak sastav. Ćavi Paskval ima zadatak da osvoji titulu Evrolige ove sezone a ''gazda'' je odriješio kesu i dao dovoljno da se sklopi jedan od najjačih timova trenutno u Evropi.

Dosta igrača ostalo je tu iz prošle sezone. Ostali su Nik Kalatis, Lekavičius, Lodžeski, Gist, Papas, Tanasi Adetokumbo i Mitoglu. Pojačanja su veoma veoma dobra. Došao je veteran Lengford, koji je i dalje fenomenalan strijelac. Stigao je i Dešon Tomas, kojeg je Paskval trenirao i u Barseloni. Po malo i iznenađujuće stigao je iz Olimpijakosa Joanis Papapetru. Stigli su i Lasme i Papajanis pa će Pao biti izuzetno jak pod košem.

Prošle godine bili su atletski možda i najmoćniji tim u Evropi a i sada je slična situacija. Ćavi Paskval voli takve ekipe. Atletski moćne, sa jakom odbranom i sa timskom igrom. Sve će kretati od Kalatisa, koji je fenomenalan u oba pravca. Vidjećemo koliko je života ostalo još u Lengfordu mada je i dalje veoma opasan. Pod košem su izuzetno fizički moćni i tu su možda i najjači u Evropi. Prošle sezone ih je Real izbacio u četvrtfinalu a sada će biti neuspjeh ako ne odu n F4. Mada za njihovog ''gazdu'' sve ispod titule biće neuspjeh.

REAL MADRID

Evropski prvacii ove godie imaju velike ambicije, kao uostalom i uvijek. Zadržali su većinu ekipe, zadržali uvijek nepravedno osporavanog Lasa ali su ostali bez dijamanta Dončića. Doveli su neke igrače, tu su i oporavljeni Ljulj i Kuzmić i  biće oni dobri opet.

Od ekipe iz prošle sezone ostali su Ljulj, Rudi Fernandez, Ajon, Tavareš, Rendolf, Tejlor, Kampaco, Kozer, oporavljeni Kuzmić i  neuništivi Felipe Rejes Pojačanja nije bilo mnogo ali su zato kvalitetna. Stigao je Gabriel Dek na poziciji četvorke. On se dobro zna sa Kampacom iz reprezentacije a i dosta je atipična četvorka za evropske standarde. Samim tim, donijeće neku novu dimenziju Realu. Stigao je i Klemen Prepelič kao zamjena za Luku Dončića.

Real neće biti ništa lošiji bez Dončića. Sada je tu Ljulj koji je zdrav. Da je bio zdrav cijelo vrijeme prošle sezone, vjerovatno ni Dončić ne bi toliko do izražaja došao. Ipak, koliko god Luka talentovan bio, Ljulj voli da ima loptu u rukama. Sada je Čafu spreman i biće lider Reala. Takođe, dosta će im značiti i oporavak Kuzmića. Ajon često ima neke povredice a Tavareš nije konstantan. Sve u svemu, najveća snaga Reala je to što je tim godinama na okupu sa nekim sitnim promjenama a i trener je godinama isti. Možda ima jačih ekipa ali opet su kandidati za F4 ali i za titulu.

ŽALGIRIS

Litvanci su bili veliki hit prošle sezone i najgudonije iznenađenje u poslednjih nekoliko godina. Šaras Jasikevičius vodio je sjajno ekipu i na kraju su bili treći u Evropi. Samim tim, bili su pivlačni mnogim timovima pa su ostali bez dosta igrača. Šarasa su zadržali, doveli su igrače po njegovom ukusu i opet će biti kandidati za TOP8.

Zadržali su Dejvisa, Vajta, Kavalijauskasa, Ulanovasa, Milaknisa i Jankunasa. Od domaćih igrača stigli su Grigonis, koji je igrao prošlu sezonu u Albi iz Berlina a stigao je i Sabeckis, koji je bio najbolji asistent litvanskog prvenstva. Što se tiče stranaca, vratio se Leo Vesterman. Nakon sezone u CSKA, bivši plej Partizana vratio se u Litvaniju. Došao je i Nejt Volters, koji je igrao za Bešiktaš i Zvezdu a stigao je i Volkup iz Ludvigsburga.

Teško je očekivati da Žalgiris svake sezone igra maestralno kao što su igrali prošle sezone. Međutim, opet će biti neugodni. Šaras ima sjajan sistem radaa. Ono što je Radonjić radio u Zvezdi, to Šaras radi u Žalgirisu. Velika čuda na terenu sa jako malo para. Žalgiris je ponovo atletski dobar, opet će svima Kaunas biti vruć teren za gostovanje i biće kandidati za TOP8. Teško da će ponoviti prošlu sezonu ali biće oni dobri.

Foto: Evroliga