XS
SM
MD
LG

Sutjeska i Željezničar na starom kolosjeku

Bilo je dosta  razloga da fudbaleri Sutjeske i Željezničara ponovo ostvare saradnju, onakvu  kakvu su imali u periodu bivše Jugoslavije.Čelnici dva klu ba već duži period vodili su intezivne pregovore da sa prijateljski odnosi ponove I konačno do toga je i došlo. Fočanska Sutjeska i sarajevski Željezni čar su obnovili  prijateljske veze.

Ova dva kluba za vrijeme bivše zajedničke države  krasila je izuzetna saradnju, a najbolji fočanski fudbaleri kao po pravilu oblačili su dres sarajevskih plavih.  Najpoznatiji među njima su Radmilo Mihajlović i braća Rade i Zoran Paprica.

Mihajlović je nakon stasavanja u Sutjesci, veliki trag ostavio u Željezničaru,  odigrao je 120 utakmica i postigao 63 gola. Vrhunac karijere doživio je u njemačkim Bajernu i Šalkeu.

Rade Paprica je odigrao 198 utakmica za tim sa Grbavice i postigao 68 golova. Iz Želja je prešao u solunski Paok, sa kojim je osvojio titulu šampiona Grčke. Osim Mihajlovića i braće Paprica, od bivših igrača Sutjeske za Želja su igrali još i Duško Ivanović, Josip Šimović, Kemal Buljubašić, Muamer Divjan, Alen Kurt, Admir Raščić…

Da Foča i danas ima takvih talenata, u Željezničaru su mogli da se uvjere i u prijateljskom susretu seniorskih selekcija ova dva kluba.

„Jedna lijepa fudbalska priča se desila  na ovom stadionu u Foči između FK Sutjeska i FK Željezničar. Svi se sjećamo igrača koji su sa ovih terena došli u naš klub, Paprica, Mihajlović, Ivanović i još nekoliko starijih igrača. Ova saradnja treba da se nastavi i mi ćemo se potruditi da se revanširamo gostima na ovom lijepom i izuzetnom dočeku i fer i korektnoj utakmici“, rekao je direktor Željezničara Mirsad Šiljak.

Predsjednik FK Sutjeska Radenko Vasiljević kaže da  žele da ojačaju prijateljske veze sa Sarajlijama.

„ Ova utakmica je upravo osmišljena u tom kontekstu, da bi naši mladi igrači iz seniorske ekipe imali prilku da se porede sa tako kvalite tnim igračima kakve ima Željezničar, ali i da bismo uspostavili odnose koji su nekada bili između ova dva kluba. Napravili smo dogovor za jednu prijateljsku utakmicu na Grbavici“, rekao je Vasiljević.

Sutjeska i Željezničar su za vrijeme bivše Jugoslavije odigrali nekoliko prijateljskih mečeva, a nakon rata ovo im je treći susret. Perthodno su se sastajali 2009. i 2012. godine.

Ovoga puta susret na stadionu  kraj Ćehotine između domaćina, koji je član Prve lige Srpske i sarajevskog premijerligaša završen je pobjedom gosti ju 2:0.  Za obje ekipe ovo je bila dobra provera pred važne susrete sa banjalučkim Borcem, odnosno Zrinjskim iz Mostara.

„Bilo je stvarno fantastično, Željo je jedna od boljih ekipa u BiH i to nam je dalo motiv više. Pokazali smo da možemo da se nosimo sa takvim  ekipama. Idemo sada na meč sa Borcem i ovo iskustvo će nam mnogo značiti“, kaže Đorđe Okuka, fudbaler Sutjeske.

Sarajlije sa klupe predvodi Milomir Odović, nekdašnji fudbaler ovog kluba, kome je odlično poznato kakvu su saradnju prije rata imali Sutjeska i Željezničar.

„ Dobro se sjećam svih igrača koji su nosili dres Željezničara, a ponikli su u Foči, jer sam igrao s njima, bili su to veliki igrači. Prilika je da uspostavimo dobru saradnju, naravno ovdje sam vidio jedno par interesantnih fudbalera, pa ćemo vidjeti, ali dugoročno, sigurno je pravi potez ideja o produbljivanju saradnje dva kluba“, kaže Odović

Sutjeska (F) - Željezničar  (S) 0:2 (0:1)

 

Gradski stadion. Gledalaca:500. Sudija :Vladimir Bjelica (I.Sarajevo). Strijelci: Zaimović u 36. i Dacić u 72.minutu (Željezničar).

Sutjeska  (F): Terzić, Mrgud, S.Pljevaljčić, Rašević, A.Ivanović, Sekulović, Okuka, Elez, M.Ivanović, Mulić, O.Pljevaljčić.Igrali su još: Plemić, Krajišnik, Lukić, Radović, V.Ivanović, Milić, Sekulić Trener: Miljan Radanović

Željezničar (S): Fejzić, Šehić, Pavić, Bogićević, Bakrač, Hajdarević, Blagojević, Ćurujić, Zec, Zaimović, Krpić.Igrali su još :Ćeman, Osmanković, Vranješ, Stevanović, Dacić, Muhanović, Mujić, Dujaković, Mušović, Šušić ,Salmanović, Mujkić.Trener:Milomir Odović

Siutjeska - Željezničar


Željezničar Sport Team 4 : 0 Slavija
Alfa Modriča 2 : 1 Sloboda
Rudar Prijedor 2 : 1 Sloga
Podrinje 4 : 2 Drina
Tekstilac 0 : 0 Sutjeska
Borac 1 : 0 Kozara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 22 17 4 1 55
2 Sloga 22 14 4 4 46
3 Rudar Prijedor 22 11 6 5 39
4 Željezničar Sport Team 22 10 3 9 33
5 Kozara 22 8 5 9 29
6 Podrinje 22 8 5 9 29
7 Tekstilac 22 6 7 9 25
8 Alfa Modriča 22 5 9 8 24
9 Slavija 22 6 6 10 24
10 Drina 22 5 7 10 22
11 Sutjeska 22 5 5 12 20
12 Sloboda 22 4 5 13 17