XS
SM
MD
LG

Ma bitno da su dnevnice povećane: Velibor Gigović i debi za kojeg će poželiti da se nije desio

 

 

Prva liga Republike Srpske igra se samo za službena lica! Rečenica koja se svakodnevno treba ponavljati, ali koje su isto tako svjesni i oni malobrojni entuzijasti, a još svjesniji rukovodioci fudbala Republike Srpske koji čine sve, iz dana u dana, da srozaju i ono malo loptanja što je ostalo na travnatim terenima našeg entiteta.

Nećemo više ni o povećanju dnevnica, to je tolika besmislica, o skraćenju lige pred sami početak ove sezone, što je još veća besmislica, a nećemo ni o mnogim drugim stvarima, nelogičnosti za koje se isključivo zasluženi mislioci iz udobnih fotelja FSRS.

Danas je u Istočnom Sarajevu odigran duel Slavije i Željezničar Sport Tima. Odavno jedna utakmica na ovom stadionu nije protekla u jednom tako visokom ritmu, sa dosta prilika na obje strane, posebice u drugom poluvremenu. Paradoksalno, rekli bismo da upravo od meča Slavije i Zvijezde 09 kada se dogodila neviđena sudijska lakrdija na terenima Prve lige Republike Srpske nije bilo boljeg meča ovdje. A, evo skoro na tačno godinu dana od tada, kao da su sudije željele da obilježe godišnjicu nesretnog suđenja Dragana Žarića, koji je odmah poslat na Drugu ligu Republike Srpske, pa su u finišu napravili mini predstavu za gledaoce. Nažalost, ne da ih uvesele, nego da ih razljute, i sve to na žalost fudbala Republike Srpske.

Mlada ekipa Željezničara došla je po bodove u Istočno Sarajevo. Predvođeni iskusnim Asmirom Avdukićem poveli su odmah na startu meča, što im je omogućilo znatno mirniji nastavak igre. Legitimno pravo svake ekipe je da udara, odugovlači, ali je sudijski zadatak da sve to spriječi. Bunili su se i jedni i drugi na odluke Velibora Gigovića, i njegovih pomoćnika, Božidara Rustića iz Gradiške i Danijela Vidovića iz Srpca, ali ništa to nije bilo što bi se moglo okarakterisati kao velika greška. Jesu to bile greške u smislu nekih faulova, dizanja ofsajda koji nisu postojali, nedizanja kada su postojali, ali sve to može da se podvede pod svakodnevno. 

 

 

Drugo poluvrijeme bilo je zaista odlično. Sjevale su prilike pred obje strane, a prve veće prigovore na suđenje imaju gosti. Loša komunikacija u odbrani Slavije napravila je zicer poziciju gostima, ali je sa gol linije, Aleksandar Pušara klizećim startom izbacio loptu u polje. Skočili su odmah svi sa klupe gostiju, igrači su tražili da je lopta prešla liniju,no igra se samo nastavila. Snimak će pokazati (ili neće?) da li je lopta prešla liniju, i to je definitivno nešto za šta je potrebna kamera.

A onda u finišu u jeku velikih napada Slavije potpuni cirkus na terenu. Slavija u 82. minutu stiže do pogotka. Nemanja Pušara je pogodio mrežu Asmira Avdukića, a sudije Velibor Gigović kao glavni i Danijel Vidović iz Srpca pokazali su odmah da se krene prema centru. Tada su uslijedili veliki protesti gostiju, Asmir Avdukić je otrčao do pomoćnika, a kada se slavlje domaćih već stišalo, Velibor Gigović iz ničega pokazuje da je gol poništen. Bez ikakve konsultacije sa pomoćnikom (ne, nije FSRS još na stadiju da imamo komunikaciju) sam je pogazio svoju odluku i tek onako pokazao da se gol ne prizna. Svako opravdanje poslije toga je besmisleno. Čak i da je bio faul, i da je bio ofsajd, i da je bilo nešto, kako je moguće da se Velibor Gigović poslije dvije minute sjeti da je bilo nešto zbog čega bi trebalo poništiti gol. Shvatili bismo da je odmah pokazao prekid, shvatili bismo da se konsultovao sa pomoćnikom, ali niti jednog momenta Velibor Gigović nije uradio nešto što bi moglo da ga natjera da promijeni odluku. Tako je Slavija ostala bez pogotka, za vjerovatno pobjedu. Četiri minute kasnije Slavija je ponovo u naletu. Očigledno igranje rukom u kaznenom prostoru, što nedvojbeno pokazuje i snimak utakmice, a istovremeno ni gostujući igrači poslije utakmice sumnjičavo klimaju glavom u odluku Gigovića, sudija iz Gradiške ne želi da vidi. Nemoguće je da kažemo ne vidi, jer se to dogodilo potpuno pred njim, sa jasnim pogledom na situaciju, i tu je Slavija direktno i najžešće oštećena. Ako za poništeni gol par minuta ranije možemo reći da je postojalo elemenata da nešto dosudi, ali da je izabrao najgori mogući način da ''sam sebi skoči u stomak'' za situaciju iz 86. minute apsolutno nema opravdanja.

 

 

I na kraju, šlag na tortu. Tri minute sudijske nadoknade. Poslije svega viđenog u drugom poluvremenu. Ulazaka nekoliko puta da se gostima ukaže pomoć, ulazak sa nosilima u teren, poslije svih prekida, Velibor Gigović je odlučio da produži svega tri minute. To dovoljno govori da su sudije u posljednjih deset minuta potpuno izgubile kompas.

Dodajmo i to da je Goran Simić isključen u finišu meča, opet iz razloga poznatim ljudima u teget plavom, a da je poslije utakmice u teren morala da uđe i policija. Prvi put poslije ko zna koliko godina sudije su tražile zaštitu od navijača. To dovoljno govore o tome da su svjesni kako su odsudili, a u izvještaju poslije utakmice Velibor Gigović je napisao da su ga verbalno napadali Vučina Šćepanović, Igor Radovanović i Dragan Bjelica. Nije to fino, Sokolovi, pa očekivao je Gigović sigurno da mu čestitate na obavljenom poslu. 

Četvrti sudija na meču bio je Aleksandar Njegomirović iz Prnjavora, a tom prilikom podsjetićemo se i šta za Njegomirovića nije niti penal, niti opasna igra od prošle utakmice igranom na ovom stadionu.

 

 

Sudijske lakrdije i prigovori na utakmicama Prve lige Republike Srpske sve su veći. Jasno je da sudije odavno ne rade svoje zadatke, ali ih je FSRS uprkos tome odlučio nagraditi većim dnevnicima. Jer, podsjećamo, fudbal se u Republici Srpskoj odavno igra isključivo za službena lica i za kasu FSRS, a terenima žare i pale tatini sinovi. Prezime Gigović vas vjerovatno odmah asocira na jednog našeg poznatog sudiju, i da u pravu ste, odmah da vam kažemo. Iako je i kod Ilije bilo i onih koji su za i onih koji su protiv, Ilija je znao da sudi, nažalost Miloš i Velibor su zbog nekih drugih razloga u centru pažnje.

Dodaćemo i to da je ovo bila prva utakmica Velibora Gigovića na Prvoj ligi Republike Srpske. Iznenada se u toku sezone popeo na Prvu ligu, i odmah dobio priliku da pokaže koliko (ne) zna. Da se igralo 80 minuta, dobio bi sasvim prolaznu ocjenu, no ovako...

 

 

Ali šta to ima veze. Već sutra, Velibor Gigović ima tri nova zadatka, jer je delegiran na čak tri utakmice. Da nije malo previše ljudino? Prvo ga gledamo na kadetima i juniorima Kozare i Podgrmeča, a onda će samo par sati poslije toga, taman toliko da se presvuče, na meč Potkozarja i Župe kao glavni sudija. A prethodno je zbog dobro poznate situacije na njegovom drugoligaškom Zapadu sudio po dvije utakmice za kolo. 

 

 

Najbolji sudija Gradiške za 2017. godinu, a mogli bi se u PFS Gradiška pokajati kada vide današnju izvedbu, Velibor Gigović debi u Prvoj ligi Republike Srpske odlučio je da dobro zapamti, mada bojimo se kako je sve to izgledalo da će rado htjeti da ga zaboravi.


Željezničar Sport Team 4 : 0 Slavija
Alfa Modriča 2 : 1 Sloboda
Rudar Prijedor 2 : 1 Sloga
Podrinje 4 : 2 Drina
Tekstilac 0 : 0 Sutjeska
Borac 1 : 0 Kozara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 22 17 4 1 55
2 Sloga 22 14 4 4 46
3 Rudar Prijedor 22 11 6 5 39
4 Željezničar Sport Team 22 10 3 9 33
5 Kozara 22 8 5 9 29
6 Podrinje 22 8 5 9 29
7 Tekstilac 22 6 7 9 25
8 Alfa Modriča 22 5 9 8 24
9 Slavija 22 6 6 10 24
10 Drina 22 5 7 10 22
11 Sutjeska 22 5 5 12 20
12 Sloboda 22 4 5 13 17