Još uvek se ne stišava bura oko necivilizacijskog poteza Francuza Stefana Žilija posle kvalifikacione utakmice protiv Grčke (0:0) kada je bokserskim direktom grčkom fudbaleru Janisu Janiotasu izbio zub. Pomoćni trener na čijem dolasku u stručni štab reprezentacije BiH je insistirao selektor Mehmed Baždarević obrukao se lično, a onda obrukao i sve oko sebe, pa je moguće da dobije otkaz od strane Fudbalskog saveza BiH, što je za pojedine medije u Sarajevu potvrdio i potpredsednik iz Republike Srpske Milorad Sofrenić rečima:

-Sednica Izvršnog odbora trebalo bi da bude 23. juna i između ostalog na dnevnom redu će se naći i Stefan Žili. Razmatraćemo njegov dalji rad na mestu pomoćnog trenera reprezentacije BiH. Ne bih da prejudiciram koji će potezi biti povučeni i zaključci doneseni, ali svako ko nosi grb FS BiH njegovi postupci mogu da budu tema rasprave na sednici Izvršnog odbora. Vudećemo kuda i kako dalje. Nezahvalno je pričati unapred, potrebno je da sačekamo zvanične izveštaje, pogledamo snimak, napravimo analizu.

Stefan Žili je bio jedan od uslova selektora Baždarevića za dolazak na klupu Zmajeva umesto uspešnog Safeta Sušića, ali bez obzira što je i Mešin greh podjednak kao Žilijev, odnosno što je BiH sve dalje od plasmana na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, Sofrenić o statusu selektora kaže:

-U ovom trenutku ne razmišljamo o smeni smeni Mehmeda Baždarevića bez obzira na remi s Grcima. Rezultat koji imamo je u granicama očekivanja, i dalje smo u istom položaju u odnosu na Grčku. I dalje je sve otvoreno i nema potrebe za raspravom takve vrste.

Od kada je u decembru prošle godine Milorad Sofrenić došao na mesto potpredsednika FS BiH umesto Darka Ljubojevića iz Banjaluke sve je krenulo naopako. „Afera cener“ još nije rasvetljena, u finišu Premijer lige se podigla velika prašina oko neregularnosti zbog činjenice da je mostarski Zrinjski šampion ispred sarajevskog Željezničara, sudije su padale kao zrelo snoplje žita, pogotovo one iz Republike Srpske, a reprezentaciji su kola krenula skroz nizbrdo, pa je Mundijal u Rusiji pod upitnikom, desila se i neviđena bruka na „Bilinom polju“.

Za sve to vreme predsednik FS BiH Elvedin Begić iz Sarajeva i drugi potpredsednik Mostarac Ivan Beus sklonili su se u „debelu“ hladovinu prolećnih vrelih dana i u prvi plan, na sunčanicu, isturili Bijeljinca Milorada Sofrenića na funkciju „portparola“ da objašnjava i komentariše delikatnu situaciju koja je nastala i najviše podseća na stanje pred totalni raspad sistema!

-UEFA će sigurno da reaguje na dešavanja na utakmici protiv Grčke, odnosno ponašanje ljudi oba tabora – rekao je na kraju Milorad Sofrenić.

Je li predsednik Elvedin Begić zaista podneo ostavku posle susreta 31. kola Premijer lige BiH?

Mostar i Banjaluka

Ukoliko UEFA i FIFA suspenduju stadion u Zenici postoji mogućnost da Zmajevi naredne utakmice igraju u Sarajevu. Kao prva opcija pominje se Grbavica.

-Nije samo Grbavica u opticaju nego i Koševo ako se urade neke infrastrukturne stvari. Tu su naravno i Tuzla, Mostar, Banjaluka, ali ako infrastrukturno zadovoljava uslove svaki stadion u BiH je potencijalni dom reprezentacije – rekao je Sofrenić.

Reprezentacija BiH nikada do sada nije igrala u Mostaru i Banjaluci.