XS
SM
MD
LG

Tijana zbog Srbije odbila turske milione

Čim sam je ugledao, znao sam da može biti vrhunska odbojkašica, ali da će dosegnuti ovolike visine nisam mogao da sanjam. Ona je naš ponos i pravi primjer da se radom uz neosporan talenat može doći do vrha.

Rekao je ovo trenutno jedan od najponosnijih trenera na svijetu Zoran Vidaković, čovjek koji je u maloj Bileći prepoznao mogućnosti ponajbolje obojkašice današnjice Tijane Bošković koja sa reprezentacijom Srbije grabi ka medalji na Olimpijskim igrama. Poziv iz "Glasa Srpske" Vidakovića je zatekao u trenutku kada je gledao snimak maestralne partije Srbije protiv Rusije.

"Želio sam još jednom da se uvjerim kako su djevojke odigrale, a pogotovo Tijana. Svakom treneru je drago kada mu učenik uspije", rekao je Vidaković, a potom se podsjetio kako je sve poečlo.

Iako je dotakla zvijezde ostala je obična djevojka, jer nikada se još nije desilo da dođe u Bileću, a ne javi se starim prijateljima i treneru.

"Tako je ogojena. Ima divnu porodicu, zna da cijeni prave vrijednosti i nije kao neki koji se promijene preko noći. I dalje se druži sa istim ljudima, meni se često javi, a kada god dođe vidimo se iako su je željni i porodica i prijatelji", rekao je Vidaković.

Iskusni trener koji je poslije rata udahnuo odbojku Gacku i Bileći prisjetio se Tijaninih početaka.

"Sjedio sam na klupi prvog tima Hercegovca u kojem je igrala njena starija sestra Dajana. Treneri koji su radili u klubu rekli su mi jednog dana da je u školu odbojke došla i njena mlađa sestra i da je za nekoliko treninga usvojila mnogo više od ostalih. Otišao sam na trening i uvjerio se u to, te bez razmišljanja odlučio da je priključim prvoj ekipi iako je bila tek šesti razred", priča Vidaković.

TAJNA
Iz Hercegovine su potekli mnogi vrhunski odbojkaši i obojkašice, a osim Tijane Bošković u novije vrijeme na veliku scenu probili su se Saša i Sanja Starović.
"Hercegovci su genetski predodređeni za ovaj sport, a kada pored majke prirode imate i radne navike, te malo sreće rezultat ne može izostati. Kamo sreće da imamo malo bolje uslove, jer bi šampiona bilo još mnogo više", rekao je Vidaković.

Tijanu su odlično prihvatile ostale djevojke i za nekoliko mjeseci postala je legitiman prvotimac.

"Tehnički je stizala ostale vrlo brzo, učila je odbojkašku azbuku i taktiku igre, imala je takvu motoriku i koordinaciju da se vidjelo da će biti vrhunska. Bilo joj je krivo kada izgubi poen i na treningu, a voljela je da se takmiči sa sestrom pa sam ih na treningu obavezno stavljao na različite strane mreže. I Dajana je mogla da postane vrhunska, ali nije baš mogla da trpi disciplinu i autoritet. Tijana je imala i talenat i disciplinu i radnu etiku", rekao je Vidaković.

Karijeru je počela na poziciji srednjeg blokera, zatim je igrala na poziciji primača, a sada je najbolji korektor svijeta.

"Odlično je kada mlad igrač mijenja pozicije jer nauči sve elemente. Ona ništa slabije ne prima servis od ostalih, odlična je u bloku, a što se napada tiče tu nema priče. Ipak, nisam samo ja zaslužan. Da je ostala u Bileći vjerovatno nikada ne bi napravila ovo što je sad, izabrala je pravi put", rekao je Vidaković.

"IZVEDI JE IZ IGRE"
Iskusni stručnjak prisjetio se i jedne anegdote iz perioda kada je trenirao.
"Kako je bila i fizički i tehnički dominantna u mlađim kategorijama, jedan trener me je zamolio da je izvedem iz igre kako bi njegova ekipa imala ikakvu šansu", ispričao je Vidaković.

Iako je još uveliko bila pionirka, Vidaković je odlučio da je pozove u juniorsku reprezentaciju BiH na čijoj je klupi sjedio. Kako kaže, mnogi su negodovali zbog njegove odluke, ali se ona ispostavila kao tačna.

"Igrali smo u Banjaluci protiv Grčke ili Makedonije, nije išlo kako treba i odlučio sam da je uvedem u igru. Možda je to bio trenutak kada je lansirana u orbitu. Odligrala je vrhunski, a odmah poslije meča počeli su da joj prilaze i znani i neznani. Tu su bili i predstavnici turskog saveza, koji su sa njenim ocem Ljupkom otišli na večeru i nudili milione, sve i svašta. Čak je kompletna porodica boravila u Turskoj, ali su odlučili da ne prihvate ponudu saznavši da bi Tijana morala promijeniti ime i postati reprezentativka Turske. Njena želja bila je da igra za Srbiju. Stigla je ponuda Vizure i ona je poslije osnovne škole zajedno sa sestrom otišla u Beograd. Sve ostalo je istorija", rekao je Vidaković.

Protivnik u polufinalu je prvi favorit turnira selekcija SAD-a, koja je u grupnoj fazi savladala Srbiju.

"Biće teško, ali ako djevojke Zorana Terzića ponove igru kao protiv Rusije, Amerikanke nemaju šanse. Bitno je da funkcionišu servis i prijem, a kada je tako Tijana, Brankica Mihajlović i ostale nemaju problema u napadu. Red bi bio da donesu medalju kada su već dogurale dovde", našalio se Vidaković.