XS
SM
MD
LG

Vlasenica spremna za Državno prvenstvo u biciklizmu

U organizaciji Biciklističkog kluba KPL, a pod pokroviteljstvom opštine, u Vlasenici će sutra biti održano Državno prvenstvo u brdskom biciklizmu, u disciplini Eliminator X-CE.

- Mjesec dana smo aktivno radili na pripremama za održavanje Državnog prvenstva i smatram da smo u potpunosti spremni da ugostimo bicikliste i druge goste iz cijele Bosne i Hercegovine. Pred nama je bio zahtjevan zadatak, s obzirom da se prvenstvo u ovoj disciplini prvi put održava u našoj zemlji. Međutim, još u julu 2014. godine, kada smo prvi put bili organizatori Državnog prvenstva u brdskom biciklizmu, pokazali smo da smo u stanju da obezbijedimo vrhunske uslove za održavanje takmičenja, i vjerujem da ćemo i sutra dobiti samo pozitivne ocjene. Trka, koja se boduje za Premijer ligu Bosne i Hercegovine,  će se voziti na kružnoj stazi Lijepa ravan, dugoj 3,5 kilometra. Voziće se u različitim kategorijama, po sistemu eliminacionih krugova. Pored licenciranih, profesionalnih,  biće održana i trka u hobi kategoriji. Očekujemo oko stotinu takmičara iz dvadestak klubova iz zemlje. Danas su biciklisti iz Prijedora i Bihaća već imali probnu vožnju na stazi i, kako su rekli, oduševljeni su njenom atraktivnošću. Start prve trke je sutra tačno u 12 časova. Kompanija „Boksit“ iz Milića je obezbijedila novčane nagrade, a nagradni fond je 1 600 KM. Pored brojnih gostiju očekujemo i dolazak  čelnih ljudi iz Biciklističkog saveza BiH - predsjednika Zlatka Berbića i  generalnog sekretara Tihomira Kuvalje. Kao i na prethodnom prvenstvu, trku će iz vazduha snimati naši prijatelji iz Aero kluba „Feniks“ iz Živinica, - kazao je predsjednik vlaseničkog Biciklističkog kluba  KPL, Željko Lukić.

U organizaciji ovog događaja, aktivno je učestvovala i vlasenička Turistička organizacija.

- Naša saradnja sa KPL-om  je aktuelna od osnivanja tog kluba. Zajedno smo realizovali nekoliko projekata i organizovali više različitih manifestacija, sve sa ciljem da potencijal za razvoj brdskog biciklizma (kao jedne od mogućnosti za aktivan boravak ili avanturistički turizam) u Vlasenici pretvorimo u konkurentan turistički proizvod. Državno prvenstvo u brdskom biciklizmu je prilika da budemo dobri domaćini takmičarima iz cijele Bosne i Hercegovine,  ali i da na pravi način promovišemo sve ono što Vlasenica može ponuditi u ovoj oblasti. Da bismo našim gostima - biciklistima iz cijele države  omogućili lakše snalaženje, uradili smo flajere na kojima je obilježena lokacija Lijepa ravan, gdje se održava prvenstvo, a  označili smo i  mjesto za parking, kao i okvirne oznake prema pravcima odakle takmičari dolaze. Naravno, na svim ulazima u grad postavljeni su i transparenti dobrodošlice našim gostima,  - istakao je  je Nenad Lelek, v.d.direktora  opštinske Turističke organizacije.

  [gallery order="DESC" bgs_gallery_type="slider" ids="121269,121263,121264,121266,121265,121268,121270,121271,121267,121261"]