XS
SM
MD
LG

Prodaj sve za osnježavanje

Akcionarsko društvo Olimpijski centar Јahorina u narednih 30 dana doživjeće ozbiljne vlasničke i organizacione promjene, bude li ostvaren plan Vlade o restrukturisanju preduzeća.
 Vlada predlaže prodaju svih hotela i zemljišta na Jahorini i Palama koja su u njenom vlasništvu, i ulaganje tog novca u vještačko osnježavanje, koje je ključno za opstanak Јahorine kao turističke destinacije.
Razdvajanje ugostiteljstva i skijališta,u zasebna preduzeća prvi je korak ka izlasku iz krize OC Јahorina. Sljedeći je sastanak rukovodstva sa čelnicima RUGIP-a Republika Srpska u Banja Luci naredne sedmice u vezi uknjižavanja imovine na OC Јahorina. Raščišćavanjem imovinskih pitanja stvaraju se uslovi za treću fazu, a to je prodaja hotela i zemljišta potencijalnim investitorima.

- Procjena je da je vrijednost te imovine između 20-30 miliona maraka da bi bila vrijednost te imovine i time bi se nadomjestile finansije za osnježavanje Јahorine, a to je 10 miliona evra tj. 20 miliona - istakao je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković.

Nakon što se riješe dugogodišnji imovinsko-pravni problemi koji opterećuju poslovanje OC Јahorina, Vlada RS planira da proda hotel Bistricu, kao i manje ili više devastirane hotele Košuta, Јahorina, Partizan i Šator te hotele Turist, Panorama i Koran u Palama i sa pripadajućim zemljištem. Novac od prodaje išao bi na račun ЈP Skijališta RS koje bi gazdovalo stazama i vertikalnim transportom na Јahorini.

- To javno preduzeće koje bi bilo u 100% vlasništvu Srpske bi preuzelo obaveze OC Јahorina prema IRB Re publike Srpske, a sav ugostiteljski kapacitet ponudio bi se kroz privatizaciju na tržište - dodao je Gluhaković.

Kao najozbiljniji investitor spominju se Skijališta Srbije. Rukovodstvo OC Јahorina ne želi to da potvrdi, a ni da demantuju, kažu ima zaintersovanih kupaca ali ih sve upućuju ka Vladi koja je vlasnik OC Јahorina.

Јavljaju se , ima zaintersovanih. Svi potenijalni investitori i mi ih upućujemo gore, jer gore mogu dobiti sve informacije. a mi smo ovdje da im pokažemo čime raspolažemo - rekao je v.d. direktora OC Јahorina Goran Brčaklović.

Olimpijski centar raspolaže vrijednom imovinom na Јahorini ali i dugom od skoro 21 milion maraka. Hoće li plan: sredi papire, prodaj stare hotele i dovedi ozbiljne investitore, Јahorinu lansirati u ozbiljne zimske, turističke centre znaćemo za 30 dana koliki je rok koji je Vlada postavila za realizaciju tog plana.