XS
SM
MD
LG

Od Balkana do Japana

Mesec i po dana pre tradicionalne manifestacije „Dan fudbala“ Republike Srpske glavni grad srpskog entiteta Banjaluka već sada se nalazi na mapi evropskog fudbala, a „radari“ iz svih delova našeg kontinenta registruju potencijalni fudbalski epicentar, zakazan za 25. januar 2017. godine.

Poprište događaja koji će doživeti šesto izdanje, a koji izaziva veliko interesovanje, u prvom redu, regiona, pa i srednjoevropskih zemalja, biće banjalučki hotel „Bosna“, već dokazani i gostoprimljivi domaćin.

U Fudbalskom savezu Republike Srpske već polako sastavljaju spiskove zvanica, pozivnice će otići u sve na adrese svih nacionalnih saveza nastalih raspadom nekadašnje zajedničke zemlje, glas fudbalske Republike Srpske čuće se u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Podgorici i Skoplju, dok je Beograd, zajedno s Banjalukom, jedan od organizatora svetkovine sa koje su TV snimci stigli čak i do Japana.

-Prvi pozivi su već poslati, prema Podgorici i Skoplju, u razgovorima s našim prijateljima dobili smo potvrdne odgovore da će predstavnici fudbalskih saveza Crne Gore i Makedonije doći u Banjaluku 25. januara. Za nekoliko dana poslaćemo i pozive u Ljubljanu i Zagreb, apotom slede i pozivnice rezervisane za Madrid, glavni grad Španije – referisao je Rodoljub Petković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Reprezentaciji Crne Gore dobro ide u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, a jedan od tvoraca uspeha Đetića jeste svakako i srpski stručnjak Ljubiša Tumbaković koji sa klupe predvodi Crnogorce.

-S radošču smo prihvatili poziv iz Banjaluke, u Fudbalskom savezu Republike Srpske imamo dugogodišnje prijatelje i biće nam drago da dođemo u Banjaluku i budemo akteri manifestacije koja ima visok međunarodni rejting – istakao je Ljubića Tumbaković s kojim bi u Grad na Vrbasu trebalo da stignu i predsednik i generalni sekretar Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević i Momir Đurđe vac.

Postoji mogućnost da i novinari japanske državne televizije doputuju u Banjaluku sa ciljem da naprave reportažu u manifestaciji na kojoj se dodeljuje šrestižna internacionalna nagrada Zlatna povelja „Miljan Miljanić“, za fudbalske podvige i dostignuća. Nedavno je u Republici Srps koj boravio Jukihiko Kimura koji je radio reportažu o drugovanju i saradnji između Miljana Miljanića i Ivice Osima, ovaj drugi je nedavno u Sarajevu dobio od Vlade Japana Orden izlazećeg Sunca za zlatnim zrakama.

-Ovogodišnja manifestacija ima i poseban značaj jer će biti održana u godini jubileja, kada Fudbalski savez Republike Srpske slavi četvrt veka postojanja – srebrni jubilej. Planiramo da na jesen organizujemo i svečanu akademiju povodom 25. rođendana ina taj način zaokružimo ovaj prvi vredan jubilej. Zato je pred nama veliki izazov, nadamo se da ćemo, svi zajedno, sa visokom ocenom, položiti ispit i rešiti zadatak – rekao je predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević.

Šesti po redu „Dan fudbala“ Republike Srpske u organizaciji Fudbalskog saveza Republike Srpske i Sportskog žurnala uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske biće održan u sredu, 25. januara 2017. godine u hotelu „Bosna“ s početkom u 12 časova.

Novina na prethodne izbore Za razliku od prethodnih izdanja „Dana fudbala“ ove godine biće proglašeni i najbolji pojedinci u ženskom i malom fudbalu (futsalu), a Fudbalski savez Republike Srpske pored pet redovnih i dve specijalne nagrade dodeli i nekoliko Zlatnih plaketa što je najveće priznanje kuće fudbala srpskog entiteta u dejtonskoj zemlji. Da podsetimo, biraće se najbolji fudbaler, sudija, trener i fudbalski radnik, te najperspektivniji igrač Republike Srpske za 2016. godinu, dok će pored Zlatne povelje „Miljan Miljanić“ biti dodeljena i nagrada za životno delo – „Doktor Milan Jelić“.