XS
SM
MD
LG

Afrika, Kina, pa Evropa

Boris Savić je dete Crvene zvezde, štoper koji je nosi dres Laktaša, banjalučkog Borca i Rudar Prijedora, u Srbiji je nastupao za kulski Hajduk i Rad, bio i mladi reprezentativac BiH, a danas se posvetio trenerskom pozivu.

Iz BiH je otišao u daleki Johanesburg, igrao je za Moroka Svalovs, na jugu „crnog“ kontinenta počeo je da se bavi i trenerskim poslom.

-U Africi je bilo sjajno, to je veliko iskustvo za mene. Čini se da je čovek otišao „preko sveta“, a u stvari se osećaš kao kod kuće. U Johanesburgu je sve bilo sjajno, a onda je stigla ponuda iz Kine koju nisam mogao da odbijem - počeo je priču Boris Savić.

Bio je prvi pomoćnik u stručnom štabu i šef omladinske škole u Šangaj Šenksinu, u novembru se vratio iz najmnogoljudnije zemlje na svetu.

-Igrali smo u Drugoj ligi Kine, u Šangaju sam se unapredio, mnogo toga naučio, vido još jednu, novu, fudbalsku i životnu kulturu. Na kraju sezone gazda kluba je odlučio da ga proda što je bio znak da mi ne ostajemo dalje, kompletan trenerski kadar je napustio Šangaj Šenksin. Međutim, nisam se demoralisao, anstavio sam dalje da koračam u svojoj edukaciji i sakupljanju iskustva - kaže popularni Savara.

[gallery order="DESC" bgs_gallery_type="slider" ids="93209,93210"]

Usledio je kratak dolazak u Beograd, a potom put Grčke, nova destinacija bila je prestonica Helena Atina, klub Olimpijakos.

-Bio sam dve nedelje u Olimpijakosu, „veza“ mi je bio Luka Milivojević, imao sam priliku da se upoznam sa metodama rada i načinu vođenja treninga od strane portugalskog stručnjaka Paola Benta. Mogu da kažem da su me Grci sjajno primili, omogućili sve ono što sam želeo da saznam i vidim. Ovim putem se Milivojeviću i svim ljudima u klubu zahvaljujem na podršci. Te dve nedelje provedene u Olimpijakosu nikada neću zaboraviti - nastavio je priču Boris Savić.

Za nekoliko dana Savić bi trebalo da ode u još jedan veliki evropski klub, lisabonski Sporting.

-Već sam postigao dogovor da dođem u glavni grad Portugalije i posmatram treninge Sportinga, odnosno stručni rad Žorge Že susa. Sporting je slavan evropski klub i sigurno je da mogu mnogo toga još da naučim, steknem dodatno iskustvo. U potpuno sti sam posvećen edukaciji i zbog toga putujem po svetu kako bih sakupio dragoceno iskustvo - rekao je na kraju Boris Savić, nekada sjajan defanzivac, a danas talentovan stručnjak koji mnogo obećava. U januaru „A“ licenca

Borisa Savića u januaru očekuje i jedan od semestara za polaganje „A“ trenerske licence u organizaciji Edukativnog centra Fudbalskog saveza BiH u Sarajevu.

-Na dobrom sam putu, ide mi dobro, na redu je semestar za „A“ licencu, a potom se posvećujem školovanju na UEFA profi programu. Uslediće i stažiranje, a treba da odaberem jedan evropski klub za diplomski rad - rekao je Boris Savić.