XS
SM
MD
LG

Kadeti BiH u prvoj jakosnoj grupi za EP 2018

U sjedištu Evropske fudbalske federacije u Nionu u utorak, 13.decembra održaće se žrijeb za Elitni krug kvalifikacija za kadete (U 17) i juniore (U 18) za Evropsko prvenstvo 2017 u Hrvatskoj i Gruziji.

Žrijeb će se također obaviti i za kvalifikacije za plasman u Elitni krug za odlazak na Evropsko prvenstvo 2018, kadeta (U19) u Engleskoj i juni ora (U 19) u Finskoj.

Prvi žrijeb je planiran za 9 sati a kadeti BiH se nalaze u prvoj jakosnoj grupi a kvalifikacije će se održati u jesen 2017 a trebaju biti završene do 19.novemra. Elitni krug kvalifikacija bi se igrao u proljeće 2018 a završnica u maju u Engleskoj.

U kvalifikacijama će učestvovati 52 od 54 reprezentacije a na prvenstvu Evrope nastupiće 16 reprezentacija, 15 kroz kvalifikacije i domaća Engleska.

Jakosne grupe A grupa: Holandija, Španija, Francuska, Škotska, Austrija, Rusija,Italija, Češka Republika, Srbija, Belgija, Poljska, Bosna i Hercegovina i Republika Irska.

B grupa: Hrvatska, Grčka, Ukrajina, Švajcarska, Švedska, Danska, Slovenija, Turska, Island, Rumunija, Vels, Gruzija i Slovačka,

C grupa: Izrael, Bugarska, Norveška, Bjelorusija, Letonija, Estonija, Kipar, Mađarska, Sjeverna Irska, Finska, Albanija, Litvanija i Moldavija.

D grupa: Makedonija, Crna Gora, Azerbejdžan, Armenija, Luksemburg, Farska Ostrva, Lihtenštajn, San Marino, Gibraltar, Andora, Malta, Kazahstan, Kosovo.

Biće formirano 13 grupa sa po četiri reprezentacije a po dvije najbolje plasirane i četiri treće plasirane, plasiraće se u Elitni krug u kojem će ih čekati Njemačka i Portugal.

U Elitnom krugu igraće se u osam grupa a na Evropsko prvenstvo ide osam najboljih, te sedam najbolje drugoplasiranih, računajući rezultate sa prvom i trećom reprezentacijom u grupi.

Prema odluci Izvršnog komiteta Uefa ne mogu se u grupi sastati Rusija i Ukrajina, Španija i Gibraltar, Srbija i Kosovo, te Bosna i Hercegovina i Kosovo.