XS
SM
MD
LG

Održana brdska auto-trka u Vlasenici

Proteklog vikenda u Vlasenici je održana četrnaesta poslijeratna Brdska auto-trka „Vlasenica 2017“.  Trka, koja se vozi na dijelu magistralnog puta M-19, na dionici Vlasenica-Han Pijesak, na stazi dužine 5650 metara boduje se za Šampionat BiH i Otvoreno prvenstvo RS.

Trci je prisustvovao i ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske  Neđo Trninić, a trku je svečano otvorio načelnik opštine Vlasenica, Miroslav Kraljević koji je istakao njen značaj za lokalnu zajednicu.

Miloš Lakić, sekretar AMD Vlasenica, kazao je da se u organizaciju ulaže mnogo truda, što doprinosi da ovo bude jedna od omiljenih staza za vozače.

-Sa zadovoljstvom možemo reći da je trka završena u najboljem redu. Osim jednog izlijetanja sa staze u drugoj vožnji, što je uobičajeno za ovaj sport, nije bilo prekida, sve je završeno u predviđenom roku. Vozači vole ovu stazu, što se pokazalo i sada, jer svi oni koji se trenutno voze u Bosni i Hercegovini bili su u Vlasenici. Oni koji nisu vozili, bili su tu kao posmatrači i podrška kolegama.U sedam kategorija vozio je 21 takmičar iz 13 klubova iz Bosne i Hercegovine, - kaže Lakić.

Direktor trke „Vlasenica 2017“ Dušan Savičić ističe da je Vlasenica još jednom opravdala glas dobrog organizatora i domaćina.

- Nadam se da će sljedeće godine biti veći broj vozača, mada  je i ove odziv takmičara bio dobar. S obzirom da AMD Vlasenica u saradnji sa lokalnom zajednicom ima u planu da ovu trku digne na još veći nivo, da dobije međunarodni karakter, očekujemo da će narednu trku na ovoj stazi voziti i takmičari iz cijele Evrope. Koliko su ovi ljudi zaljubljenici u ovaj sport govori i to da je Hadžiću „otišao“ diferencijal na automobilu za vrijeme probne vožnje, on je  u toku noći otišao za Sarajevo, popravi kvar i na kraju osvojio prvo mjesto. Srećni  smo što je i ova trka prošla bez ikakvih povreda i  ozbiljnijih kvarova,  - rekao je direktor trke.

Nenad Lelek, v.d.direktora opštinske Turističke organizacije upoznao nas je sa istorijom vlaseničke trke.

-  Tradicija auto-moto trka u Vlasenici datira još iz 60- tih godina prošlog vijeka, koje su prvo vožene po gradu, a sa izgradnjom tranzita oko Vlasenice. Na auto trci učestvovala su najveći automobilski asovi: Kunčer, Blažun, Brkić, Banićević, Josipović...Trka koja je vožena 1991. pod simboličnim nazivom „Trka mira“ ostaće  u istoriji auto-sporta kao jedna od posljednjih trka koje su vožene za šampionat bivše Jugoslavije. Brdska auto-trka „Vlasenica“ je ponovo aktivirana 2004. godine, a ona koja je vožena 2006.godine  dovela je u naš grad oko 70 takmičara i tada je vožena za šampionat Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ovo je staza koju vozači vole i važi za jednu od najbržih, najboljih, ali i najbezbjednijih staza u nekadašnjoj Jugoslaviji,  - istakao je Lelek.

Organizator Brdske auto-trke „Vlasenica 2017“ je AMD Vlasenica, a pokrovitelji opština Vlasenica i AMS RS. Generalni sponzor je Drina osiguranje iz Milića.

 

foto: Info portal VLASENICA 24