XS
SM
MD
LG

Uspomena na Srđana Kačara

Zahvaljujući, pre svega Sportskom žurnalu, uspomena na prerano i tragično preminulog banjalučkog fudbalera u beogradskom Partizanu Srđana Kačara sačuvana je, a ovaj fudbalski anđeo ostao je i dalje da živi u srcima i uspomenama iskrenih i istinskih ljubitelja fudbala, kako u Banjaluci, tako i Beogradu. Od ove godine nagrada za najperspektivnijeg fudbalera Republike Srpske, koja se dodeljuje na prestižnoj manifestaciji „Dan fudbala“ u organizaciji FS Republike Srpske i Žurnala, nosi ime po ovom supertalentovanom igraču.

Bila je to sjajna generacija crno-belih u kojoj su igrali Stevan Jovetić, Nikola Gulan, Amer Osmanagić... ali zla sudbina je zaustavila jedan mladi život i perspektivnu karijeru, tragičnije nego 1985. godine kada je poginuo sada već legendarni Dragan Mance. Protekla je već decenija otkako Srki nije sa nama, već je u društvu anđela, na nebu.

Najvatrenije pristalice banjalučkog Borca, u poluvremenu utakmice protiv Čelika (2:0) kojom su crveno-plavi započeli novu, trinaestu sezonu u Premijer ligi BiH, prisetili su se Srđana Kačara džinovskim likom razvijenim na severnoj tribini. Drugi pogodak za Banjalučane protiv Zeničana, u 70. minutu postigao je Goran Galešić, nekadašnji Kačarov saigrač iz omladinskih selekcija velikana sa Trga Republike Srpske. Podigao je dres ispod kojeg je bila majica s likom Srđana Kačara i pisalo je: „Još si živ sa nama“. Potekle su i suze...

-Uhhhh, shvatite zaista mi je teško, svako sećanje na druga koga više nema je bolno. Jednostavno, rasplakao sam se. Taj gol protiv Čelika poklonio sam Srđi, našem najboljem igraču iz generacije 1989. u Borcu u kojoj su tada, između ostalih, bili i Ognjen Vranješ, Aleksandar Petrović, ja... trener je bio Josip Pelc. Bili smo i prvaci BiH, jedna od najtalentovanijih generacija Borca. Dva časa pre utakmice otišao sam u crkvu, zapalio sveću i pomolio se za dušu bivšeg saigrača, našeg brata, poželeo da postignem gol kako bi mogao na ovakav način da ga proslavim, s posvetom. Hvala Svevišnjem, koji je vera, nada i put, što mi je uslišio molitvu i omogućio mi da se još jednom odužim velikom igraču i prijatelju kakav je bio Srđan Kačar. Takođe, pomogao sam i „Lešinarima“, zajedno smo spremili i uradili onaj dekor – rekao je tužnim glasom Goran Galešić, prvotimac Borca.

Prisetio se Galešić još nekih zajedničkih detalja sa pokojnim Srđanom Kačarom s kojim je bio nerazdvojan.

-Imali smo po četrnaest godina, dobili smo poziv od Mitra Mrkele koji je tada bio u omladinskoj školi OFK Beograda, bili smo srećni i dečački razdragani, pogotovo Srđo. Pitao me je: „Gale, hoćemo li u Beograd?“ Konsultovali smo se sa trenerom Pelcom, rekao nam je da je za nas prerano da idemo toliko daleko od kuće, da tek treba da stasamo i kao ljudi i kao fudbaleri. U međuvremenu Kačar je dobio poziv Partizana koji nije mogao da odbije. Nažalost, posle se dogodilo to što se dogodilo – teškim glasom ispričao je Galešić.

Da se radilo o zaista supertalentovanom igraču pred kojim je bila sjajna karijera svedoče i sledeće reči današnjeg veziste crveno-plavih:

-Siguran sam, da je živ, Srđan Kačar bi danas igrao u jednom od najvećih klubova u Evropi. Možda ne Real Madridu, ali sigurno u klubu koji dolazi iz liga „petice“, jer je bio vanserijski talenat, najbolji igrač u našoj generaciji, zaista je mnogo obećavao. Igrom sudbine nikada nećemo saznati kakvi su njegovi krajnji dometi kao igrača bili. Mogao je da proslavi i Banjaluku i Republiku Srpsku, fudbal uopšte.

Srđan Kačar je tragično izgubio život u saobraćajnoj nesreći, 4. februara 2007. godine u Zemunu, vraćajući se sa proslave svog osamnaestog rođendana,piše Sportski žurnal.
 

Hvala Žurnalu i Savezu

O akciji „Dan fudbala“ koju organizuju Fudbalski savez Republike Srpske i Sportski žurnal Goran Galešić kaže:

-Odlična je ideja i lep gest što nagrada za najperspektivnijeg igrača Republike Srpske nosi ime po našem Srđanu Kačaru, koji je i sam bio velika fudbalska nada, jedan od mladih igrača tog vremena koji je najviše obećavao u Evropi. Srđo je bio naš Ronaldo! Hvala Savezu i Žurnalu što na ovakav način čuvaju sećanje na velikog igrača koji zbog zle sudbine nije uspeo da se dokaže do kraja.
 

Srđan Kačar se pamti Fotos: fkborac.net

Goran Galešić


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8