XS
SM
MD
LG

KAMP "ALEKSANDAR NIKOLIĆ: CELA PLANETA NA ZLATIBORU

Više od četiristo košarkaških talenata i nada iz celog sveta bili su deo 42. internacionalnog zlatiborskog kampa, koji nosi ime profesora Aleksandra Nikolića, jednog od najvećih stručnjaka igre pod obručima na našoj planeti.

- Od 28. juna do 7. avgusta, u okviru četiri smene, devojčice i dečaci, uzrasta od 7-17 godina, iz Kanade, SAD, Katara, Libana, Izraela, Indije, Egipta, Tunisa, Senegala, Južnoafričke Republike, Slovačke, Švedske, Francuske, Nemačke, Belgije, svih bivših jugoslovenskih republika i drugih zemalja na terenima odmarališta “Golija” radili su neumorno pod budnim okom naših trenera – ističe Dušan Pavićević, direktor ovog kampa, na kome je od ranog detinjstva, a kasnije i kao igrač, trener i rukovodilac.

Pavićević naglašava da se u radu sa mladima ostalo dosledno izvornim principima.

 

Dušan Pavićević sa saradnicima

- Uvek se radilo i radiće se po zamislima i planovima doktora košarke Aleksandra Nikolića i mog oca Mihaila Mikija, inače osnivača i prvog čoveka ovog kampa 33 godine. Kamp je opstao zahvaljujući njegovom velikom entuzijazmu, a onda smo ga mi mlađi nasledili nastavljajući njegovo delo i vizije razvoja košarke. Mladima pružamo mogućnost da se ovde školuju i usavršavaju, kako na igračkom, tako i na trenerskom planu. - dodaje Pavićević.

Raduje ga činjenica da je pored dece, ove godine na kampu bilo i pet novih trenera.

Učesnici košarkaškog kampa "Aleksandar Nikolić"

Među kojima je Andrija Golubović iz Južnoapričke Republike koji je sve vreme kampa, četrdeset bio na Zlatiboru. Ove godine bilo je čak 150 mladih košarkaša iz Izraela koji su vredno učili zajedno sa svojim trenerima.

Grupa mladih košarkaša na kampu

Među gostima terena na “Goliji” bili su selektor naše najbolje muške selekcije Aleksandar Đorđević, čiji je otac Bratislav Bata, na kampu od prvog dana, i Marina i Božidar Maljković. U dve smene sa mladim naraštajima radio je i Miloš Pađen, Marinin prvi saradnik iz reprezentacije i Galatasaraja. I Marina, čiji je prvi trener bio upravo Pavićević, i Miloš, kao i kompletan stručni štab naše “zlatne” ženske košarkaške reprezentacije ponikao je na ovom kampu. Ove godine kamp je posetio i profesor dr Slobodan Unković.

Treneri i organizatori kampa Fotografije Instagram - zlatiborbasket

Između kampa i Zlatibora uvek se nalazio znak jednakosti pa se s toga u prvi plan stavlja izvanredna saradnja sa lokalnim samoupravana Čajetine i Užica. Sve pohvale zaslužuju , Turističkom organizacija Zlatibor i Ustanova Dečjeg odmaralište, koje gazduje “Golijom”.

Budućnost je uvek u mislima Pavićevića i njegovih saradnika, tako da su odmah počele i pripreme za naredni kamp iduće godine.

- Želja nam je da iduće godine na Zlatiboru “probijemo granicu” od 500 mladih košarkašica i košarkaša iz celog sveta. Već smo učinili prve korake ka tom cilju. Uspostavili smo uspostavili kontakt sa jednom kineskom agencijom, koja bi slala tamošnju decu i trenere na usavršavanje na našem kampu. Takođe, takav vid saradnje ćemo ostvariti i sa Mihailom Uvalinom, koji trenerski posao s uspehom godinama radi u Poljskoj. Iduće godine možemo očekivati i decu iz ove zemlje, koja puno ulaže u razvoj košarke – zaključio je Pavićević, direktor kampa koji ime "Aleksandr Nikolić" nosi od 2000-te, do kada se zvao “Junior”.

NA ČELU STRUKE TANDEM JOKSIĆ – DžAKOVIĆ

Na ovom zlatiborskom kampu nikada se nije odstupalo od starog pravila da se ne menja tim koji dobija, tako da su na čelu struke decenijama najiskusniji i najbolji treneri u našoj zemlji u ovim kategorijama - Ratko Joksić i Borislav Džaković.

Joksić je poznat po kvalitetnom radu sa mladima što su potvrda četiri evropske i jedna svetska titula. S druge strane, Džaković je osvajao šampionske krune na klupi oba “večita rivala” iz Beograda, a svojevremeno u seniorsku orbitu “ubacio” velemajstore Dražena Petrovića i Aleksandra Đorđevića.

ZDRAVSTVENA NEGA NEPREKIDNO 24 SATA

Na kraju treba pomenuti i dve neumorne doktorke koje su se potrudile da po pitanju zdravstvene nege učesnika kampa sve protekne u najboljem redu. U prvoj smeni taj zadatak je uspešno obavila Snežana Lešević, a u preostale tri Biljana Tomić.


SC Derby 80 : 93 Budućnost VOLI
Partizan Mozzart Bet 113 : 74 Zadar
FMP Soccerbet 111 : 94 Mornar Barsko zlato
Borac Mozzart 101 : 83 Krka
Cibona 72 : 97 Cedevita Olimpija
Igokea m:tel 78 : 92 Mega MIS
Split 73 : 92 Crvena zvezda Meridianbet
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda Meridianbet 26 22 4 48
2 Partizan Mozzart Bet 26 20 6 46
3 Budućnost VOLI 26 19 7 45
4 Mega MIS 26 16 10 42
5 Cedevita Olimpija 26 16 10 42
6 Zadar 26 14 12 40
7 Igokea m:tel 26 13 13 39
8 SC Derby 26 11 15 37
9 Split 26 11 15 37
10 Borac Mozzart 26 10 16 36
11 FMP Soccerbet 26 10 16 36
12 Cibona 26 9 17 35
13 Mornar Barsko zlato 26 6 20 32
14 Krka 26 5 21 31