XS
SM
MD
LG

Odbranom zalediti Šveđane

Selektor bh reprezentacije Duško Vujošević je pred utakmicu sa Švedskom istakao da  očekuje veoma teška utakmica protiv ozbiljnog protivnika. 

''Znamo svi da je svaki meč jako značajan i da praktično su do sada sve ekipe koje su igrale na domaćem terenu dobijale utakmicu. Tu će vjerovatno biti prvi u grupi onaj koji pobijedi u gostima. Švedska ima ozbiljan sastav sa nekoliko igrača koji igraju u profesionalnoj evro pskoj košarci i u svakom slučaju za naš tim je vrlo ozbiljan protivnik. Također ta neka važnost utakmice će biti dodatni teret, pa ćemo mo rati pronaći način da artikulišemo stvari koje ne blokiraju nego pomažu da se utakmica dobije'', rekao je Vujošević i dodao:

''Švedska je imala vrlo tačne informacije o našem kvalitetu, indivdualnom i timskom. Vedran Bosnić je čovjek iz Sarajeva, sa određenim konekcijama sa ljudima sa ovih prostora. Vrlo dobro je informisan i u tom slučaju ni našim igračima neće faliti informacija o njihovim karakteristikama. Ono što će odlučiti utakmicu će biti jedna želja i ko bude u stanju da tu svoju želju artikuliše na terenu odnosno prikažu kroz stvari koje su potrebne da se utakmica pobijedi. Pozvao bih sve ljubitelje košarke iz Zenice, ali i šire, da ispune dvoranu i da u ovom jako bitnom momentu budu uz nas. Bilo je rasprava o cijeni ulaznica, ali mislim da angažovanost i mladost ovih momaka ne daje nikome za pravo da stavlja skuplje ulaznice nego što je neki momenat ili trenutak. Ovi momci zaslužuju podršku i značilo bi nam da dvorana bude puna i da se napravi sinergija između igrača i publike kao što je napravljeno u posljednjoj utakmici u Skenderiji protiv Armenije''. 

''Publika voli kad se dobije. Kada je u pitanju ova utakmica, ima dosta trenera koji razmišljaju o ritmu utakmice. Ja ne razmišljam tako. Nisam oduševljen činjenicom da smo treći odozdo po broju primljenih koševa. Jako dobro skačemo. Nije neka naša orijentacija da igramo tanju odbranu. Svi želimo da igramo lijepo i atraktivno, ali osnovna naša koncentracija je da se utakmica dobije, a utakmice se dobijaju jakom odbranom. Takva jaka odbrana je preduslov za neku igru u kojoj publika uživa jer svi vole tu brzu igru i kontranapade. Nije neka strategija da igramo slabije u odbrani i da se tu na neki način čuvamo da bi u napadu imali više energije. Radi se o navikama, individualnim karakteristikama. Prvi put smo zajedno, u ovakvom sastavu i ono što je za svaku pohvalu je da igraju sa velikom borbenošću i željom i mislim da ćemo to popravljati'', nastavio je Vujošević.

Švedska će probati da zatvori skok. 

''Probaće da zatvore skok. I oni imaju svoje želje i motive i vidjećemo ko će imati više karaktera i kvaliteta da svoje želje realizuje. Sad bih potpisao da dobijemo pola koša''. 

''Vjerovatno je i normalno da mladi ljudi kada igraju za reprezentaciju daju sve od sebe. Oni su imali želju i tu želju su pokazali na svakom treningu i utakmici. Između treninga se ne ruši ono što se na treningu napravi i obično u životu stvari pripadaju onima koji žele više. Zbog toga toliko to potenciram. S druge strane ovi momci imaju neke nedostatke i prostor za dalji napredak. Volio bih da imaju samopouzdanje, stabilno mišljenje i predstavu o svojim kvalitetama bez obzira na posljednju utakmicu'', zaključio je bh selektor. 

Poslije selektora Vujoševića medijima su se obratili igrači Aleks Renfroe i Almir Hasandić. 

''Sutra ćemo da igramo protiv protivnika protiv kojeg smo imali problema, a pogotovo sa njihovim glavnim igračima. Dokazaćemo da prošla utakmica nije pravo mjerilo, igramo na domaćem terenu i prednost će biti publika koja će nas podržati. Jako sam uzbuđen što sam ovdje. Veoma važna utakmica za nas jer se želimo kvalifikovati dalje'', rekao je Renfroe.

Almir Hasandić je u uvodnom obraćanju medijima istakao da sve ovisi o nama. 

''Trener i Aleks su rekli sve o ekipi Švedske tako da ja ne bih trošio riječi o tome. Sve vezano za sutrašnju utakmicu je na nama. Sve ono što vježbamo na treninzima trebamo prenijeti na teren i nadam se uz pomoć publike, koja je bila naš šesti igrač protiv Jermenije, da ćemo doći do pobjede'', rekao je Hasandić i dodao:

''Raditi sa ovako velikim stručnjakom je velika čast. Svaki dan i svaki trening se nauči nešto novo tako da sam sretan što sam ovdje i nadam se da ću to opravdati dok sam ovdje''. 

Duško Vujošević i selektor Jermenije