XS
SM
MD
LG

Tri fudbalske gracije

Da dijeljenje fudbalske pravde nije muška privilegija, uspješno dokazuju i tri djevojke iz regije Birač: sestre Milana  i Nevena Marković iz Šekovića,  i Milićanka Suzana Borić. Njih tri sude na utakmicama Četvrte  lige Republike Srpske i  Premijer lige BiH  za žene.

 

Nevena Marković, Milana Marković i Suzana Borić

 

Za naš portal otkrile su otkuda tolika ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Iako najmlađa,  Milana Marković je prva obukla sudijski dres.

 

Milana Marković

 

- Ljubav prema fudbalu svoje korijene ima još u ranom djetinjstvu. Mene i sestru  tata je vodio na utakmice i prosto nam je ta igra ušla u krv. Ipak, poznanstvo sa najboljim bosansko-hercegovačkim sudijom  Ognjenom Valjićem bilo je presudno da počnemo da se bavimo ovim poslom. Kada smo počele da sudimo, kod drugih smo izazivale oprečne reakcije. Neki nas osuđuju, jer  smatraju da ovo nije posao za djevojke, a drugima je to simpatično. Mi ne obraćamo pažnju na komentare. Svoj cilj imamo – da nastavimo sa dobrim suđenjima i da dobijemo FIFA znak. Svaka utakmica na kojoj sam sudila  je posebna na svoj način, ali jedna od najdražih mi je  polufinale  Kupa Republike Srpske za žene, u maju ove godine,  - kaže devetnaestogodišnja Milana.

Nevena Marković je pištaljku i zastavicu uzela tek na nagovor svoje sestre.

 

Nevena Marković

 

- Dok su druge djevojčice preskakale lastiš i igrale školice, nama je draže bilo da vrijeme provodimo na fudbalskom terenu. Uz tatinu pomoć savladale smo sva fudbalska pravila, ali ni sanjala nisam da ću jednog dana  i ja biti ta koja će ih primjenjivati na terenu. Iako sam počela da sudim tek na Milanin podsticaj, sada ne bih mogla ni zamisliti da se opredijelim za nešto drugo i drago mi je što sve više djevojaka shvata koliko je fudbal lijep i zanimljiv sport. Ponosna sam što sam imala priliku da sudim na  finalnoj utakmici Kupa Republike Srpske za žene, između Banje Luke i Lokomotive,  - iskrena je dvadesetrogodišnja Nevena.

I u porodici Suzane Borić, dvadesetdvogodišnjakinje  iz Milića, fudbal je uvijek bio jedna od omiljenih tema.

 

Suzana Borić

 

- S obzirom da su i tata i brat fudbaleri logično je bilo da se ljubav prema ovom sportu prenese i na mene. Ipak, najzaslužniji za to što sam počela da sudim je profesor Dabić, koji me podsticao da se okušam u ovom pozivu. Već godinu dana dijelim   pravdu na fudbalskim terenima i smatram da sam mnogo napredovala i da ću jednog dana doći i do svjetske fudbalske scene. Za sada, najvažnija utakmica na kojoj sam sudila je nedavno  polufinale Kupa Republike Srpske za žene,  - smatra Suzana.

Podrška starijih kolega mnogo im znači u njihovom pozivu.

- Od prve utakmice, na kojoj smo sudile, najveću pomoć imamo od jedinog prvoligaškog  sudije u našoj regiji, Slaviše Mazića. Uvijek je spreman da nas posavjetuje, riješi neke nedoumice koje imamo, pomogne.. I druge sudije su korektne, nikada nismo osjetile da nas ne smatraju sebi ravnim zato što smo žene, - riječi su Milane Marković.

 

Milana Marković, Slaviša Mazić i Nevena Marković

 

Sve tri se slažu da je teže suditi  u ženskom fudbalu.

- Nije rijetkost da na utakmicama bude i nekih incidentnih situacija, ali je zanimljivo da je to češće kad igraju cure, nego muškarci. Žene su drugačije na terenu. Više prigovaraju, više pričaju i psuju, dok muškarci, i kada nisu zadovoljni, uspijevaju da se uzdrže. Najvažnije je biti ozbiljan i ne ulaziti u bespotrebne duele sa igračima,  - ističe Suzana Borić.

Ove  djevojke u budućnosti  sebe vide kako dijele pravdu i na terenima van Bosne i Hercegovine.  

- Sve tri imamo isti cilj – sudijski FIFA znak. To je internacionalni znak da možemo suditi svjetske utakmice. Do njega nije lak put. Suđenja se prate od četvrte lige, onda se polaže za republičku kategoriju. Nakon određenog broja utakmica polaže se za saveznu kategoriju, pa za premijer ligu i onda Fudbalski savez mora da te preporuči, kao odličnog sudiju, za odlazak na seminar i polaganje za FIFA znak. Pošto je donja granica za to polaganje 25 godina, sve tri imamo dovoljno vremena da se dokažemo i ostvarimo svoj san,  - objašnjava Nevena  Marković.

S obzirom na ljubav i ozbiljnost kojom prihvataju svoj poziv, vjerujemo da će se za Suzanu Borić i Milanu i Nevenu Marković tek čuti u fudbalskom svijetu.