XS
SM
MD
LG

Izvještaj Siniše Ovuke sa U20 Svjetskog prvenstva

Banjalučki sudija, Siniša Ovuka, dobio je čast da sudi U20 prvenstvo svijeta za odbojkašice u Meksiku. Na sajtu Udruženja odbojkaških sudija Republike Srpske objavljen je njegov izvještaj povodom ovog takmičenja, a mi ga prenosimo u cijelosti.

Ove godine mi je ukazana izuzetna čast da budem po prvi put u svojoj karijeri delegiran na finalni turnir FIVB  Svjetskog prvenstva za žene mlađe od 20 god. koji se održavao u periodu od 14-23.07. 2017. god u Meksiku. Gradovi domaćini su bili Cordoba i Boca del Rio.Na turniru je učestvovalo 16 ekipa podijeljenih u četiri preliminarne grupe, po dvije u svakom gradu.

 

CORDOBA

 

GRUPA A: Rusija, Meksiko, Egipat, Bugarska

GRUPA B; Dominikanska Republika, Peru, Kina, Poljska

 

BOCA DEL RIO

 

GRUPA C: Brazil, Srbija, Kuba, SAD

GRUPA D: Japan, Italija, Turska, Argentina

 

Sudijski kolegij je bio u slijedećem sastavu:

 

Mr. Ronald STAHL JR. (USA)

 Mr. Ismail Ibrahim ALBLOOSHI (UAE)

 Mr. Marcelo Enzo PIEROBON (ARG)

 Mr. Abed KHELFOUN (ALG)

 Mr. Toang Phong NGUYEN (AUS)

 Mr. Essomey André MBOUMTEKE (CMR)

 Mr. Roy GOREN (ISR)

 Mr. Lanza MILLER (BAH)

 Mr. Ivan CARDOSO (BRA)

 Mrs. Irina KABULBEKOVA (KAZ)

 Mrs. Olga ZAKHAROVA (RUS)

 Mr. Sinisa OVUKA (BIH)

 Mrs. Nurper OZBAR (TUR)

 Mrs. Sabine WITTE (GER)

 Mr. Igor PORVAZNIK (SVK)

 Mrs. Stanislava SIMIC (SRB)

 Mr. Giani NAVA HERNANDEZ (MEX)

 

Kao i ekipe, i sudije su podijeljene u dva navedena grada. Ja sam bio u grupi u gradu Boca del Rio. Ta informacija nam je bila saopštena par dana uoči polaska na put tako da smo praktično od samog početka turnira bili podijeljeni i u oba grada su održane zasebne sudijske klinike, ljekarski pregledi i sve ono što po protokolu prethodi ovako velikim turnirima. Sudijski delegati koji su bili zaduženi za našu grupu su bili Mr. Juan Ángel PEREYRA (ARG) i Mr. José Ramón PEREZ VENTO (PUR). Obojica su bili vrhunske međunarodne sudije koji su u svojim bogatim karijerama sudili sve što se moglo suditi. Mr Pereyra je sudio između ostalog finalnu utakmicu Svjetke Lige 2005 god koja se igrala u Beogradu, a Mr Perez Vento je bio član sudijske komisije na prethodnim OI Rio 2016.

Iskustvo i praktičan pristup navedenih delegata su nam bili od jako velikog značaja i pomoći tokom cijelog turnira, jer su se zaista potrudili da nas rasterete i maksimalno pripreme za za ovako važan turnir. Pri tom mislim najviše na samu pripremu za turnir i pred samu utakmicu. Nisu zahtijevali na pretjeranom teoretisanju tokom pripremnih klinika već su nam skrenuli pažnju na protokol i nesportsko ponašanje, a sve ostalo je bila tema po potrebi prilikom analiziranja odsuđenih utakmica odmah po završetku istih.

Sistem takmičenja je bio takav da se prva tri takmičarska dana u prvim preliminarnim grupama igralo po sistemu svako sa svakim i nakon toga su po prve dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe formirale nove dvije grupe. Te nove dvije grupe su bile za plasman od 1-8 mjesta a preostale ekipe su formirale isto dvije nove grupe za plasman od 9-16 mjesta.

Ukupno je bilo osam takmičarskih dana sa dva slobodna dana. Ja sam odsudio ukupno osam utakmica, četiri kao I i četiri kao II sudija:

 

BRA-USA      II sudija

TUR-ARG      I  sudija

BRA-CUB     II sudija

PER-SRB       I sudija

MEX-PER     II sudija

MEX-SRB     I sudija

PER-EGY      II sudija

ITA-SRB       I sudija

U daljem dijelu izvještaja ću se potruditi da pobrojim sve savjete i instrukcije koje smo dobijali od delegata nakon utakmica, ali želim da naglasim da ima instrukcija koje se na FIVB takmičenjima razlikuju od obrasca i pristupa koji mi koristimo na CEV takmičenjima tako da one za naše mlade sudije treba da budu više informativnog karaktera. Naravno, nema tu suštinskih razlika u primjeni i tumačenju pravila ali stilovi se razlikuju.

 

1. Prva stvar koja se provlačila kroz cijeli turnir je kriterij tehničkog odigravanja loptom, pogotovo druge lopte. Generalno, sve evropske sudije su dobile kritiku za visok kriterij, kako je turnir odmicao svi mi smo spuštali kriterij i dosuđivali samo OČIGLEDNE lopte, ekipe su prihvatale zaista bez pogovora a naši delegati su bili zadovoljni. Na FIVB takmičenjima se insistira na fleksibilnijem pristupu, tj dozvoljava se nešto ,,prljavija,, igra a sve u duhu izreke ,,keep the ball flying,,

 

2. Nesportsko ponašanje mora biti sankcionisano bez obzira na rezultat ili fazu utakmice. Pogotovo ne smije biti fleksibilnosti u ovom segmentu kad su u pitanju treneri i njihov stručni štab. Igračicama se i moglo malo progledati kroz prste ali ostalima nikako. Na jednoj od utakmica na kojoj sam ja bio II sudija trener Brazila me je jako uljudno i tiho upitao koja igračica je nedozvoljeno dodirnula mrežu koju sam ja dosudio,  i ja sam procijenio da treba da mu odgovorim što sam i učinio. To mi je upisano kao greška.

 

3. Znak za servis, dok igračica pređe osnovnu liniju tj uđe u zonu za servis I sudija momentalno mora dati znak. Skraćuje se svako odugovlačenje tj. pasivne faze utakmice se skraćuju koliko je god to moguće.

 

4. Prilikom zamjene igračica II sudija ne treba da koristi pištaljku da kontroliše igračice već to treba raditi verbalno. Pištaljaka ne smije biti u ustima ( potpuno suprotno od CEV instrukcija)

 

5. Nakon završenog seta ne treba insistirati da ekipe odlaze na osnovnu liniju prije promjene strana.

 

6. Kod pokazivanja znakova ne treba praviti pauzu između znaka ,,ekipa koja je osvojila nadigravanje,, i vrsta greške već te znakove treba ,,vezati,,

 

7. Svaki put pogledati odgovarajućeg linijskog sudiju, čak i nakon očiglednih lopti.

 

8. U situaciji kad imamo ,,kritične situacije,, poput ne baš očiglednih odluka na visokim rezultatima na kraju seta ili utakmice znakove treba pokazati brže da bi se ostavio utisak sigurnosti u svoju procjenu i odluku.

Kako su sudijski delegati bili izuzetno zadovoljni prikazanim kvalitetom suđenja nismo ni imali mnogo sastanaka i teoretskih klinika. Održana su dva sastanka, jedan uoči turnira i jedan nakon prve preliminarne faze. Evaluacije i analize smo dobijali odmah nakon utakmica što je i nama odgovaralo. Svako je mogao da se pripremi za utakmicu onako kako je on to htio što nam je bilo od zaista velike pomoći. Moje subjektivno mišljenje je da sam prikazao ono što je od mene CEV  i očekivao kada me je predložio u grupu sudija koje sude ovako prestižna takmičenja. Takođe sam zadovoljan evaluacijama i analizama od strane delegata.

 

 

Na kraju, kao i uvijek veliku zahvalnost dugujem mom udruženju UOS OSRS i savezima OSRS i OSBIH,  kao i svim kolegama na nesebičnoj podršci. Izuzetna je čast dobiti ovakvu priliku i predstavljati našu odbojku na drugom kraju svijeta.

Siniša Ovuka, međunarodni sudija