XS
SM
MD
LG

Mirjana Galić sudila U16 Evropsko prvenstvo za odbojkašice

Juče smo objavili izvještaj sudije Siniše Ovuke koji je sudio U20 Svjetsko prvenstvo za odbojkašice u Meksiku, a danas Vam donosimo i izvještaj sudije iz Zvornika, Mirjane Galić, koja je sudila nedavno završeno U16 prvenstvo Evrope za djevojke u Bugarskoj.

Pročitajte i njen izvještaj sa ovog takmičenja.

- Ove godine mi je ukazana čast da po prvi put od strane CEV-a budem delegirana na finalni turnir evropskog prvenstva, i to evropskog prvenstva za žene mlađe od 16 godina koje je po prvi put organizovano i održano ove godine u periodu od 21-29.07.2017. godine u Bugarskoj u gradovima Sofija i Samokov. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa podijeljenih u dve preliminarne grupe, po jedna u svakom gradu. Završnica turnira polufinala, finala i utakmice za plasman od 5-8 mesta su se održale poslednja dva dana u Sofiji.

Na zajedničkoj klinici koja je održana po samom dolasku u Sofiju smo se međusobno predstavili i upoznali. Održano nam je kratko predavanje u vezi sa elektronskim zapisnikom i obavezama i kretanjem drugog sudije. Skrenuta nam je pažnja da je veoma važno da međunarodne sudije moraju da poznaju elektronski zapisnik, zato što je jedna od glavnih obaveza drugog sudije kontrola zapisnika i rada zapisničara. Ukoliko dođe do problema, a zapisničar ne zna da ga reši drugi sudija je taj koji mora da preuzme odgovornosti i da zapisničaru da instrukcije na koji način da se problem reši u najkraćem mogućem roku. Takođe nam je skrenuta pažnja da bez obzira što smo delegirani na turnir mlađih kategorija, da je kao i mnogima od nas i igračicama ovo prvo veliko takmičenje i da sudije moraju da budu 100 % koncentrisane i pripremljene za utakmicu i da u svakom trenutku budu spremne da donesu pravu odluku i da sude jednako pravično prema obe ekipe. Kao i ekipe, i sudije su podijeljene u dve grupe. Ko će biti u kojoj grupi saopšteno nam je tek na sudijskoj klinici u Sofiji Ja sam bila u grupi u gradu Samokov. Sudijski delegati koji su bili zaduženi za našu grupu su bili Mr. Jarmo SALONEN (FIN) i Mr. Tchavdar PENKOV (BUL). Gospodin Jarmo Salonen je godinama član sudijske komisije CEV-a i međunarodnim sudijama je poznat kao izuzetno strog, ali pravičan delegat, a gospodin Čavdar Penkov CEV sudijski delegat koji je na turniru bio sudijski menadžer ispred bugarske nacionalne federacije.

Po dolasku u Samokov dogovor je bio da ujutru imamo sastanke na kojima smo komentarisali dobre i loše stvari koje su se desile prethodnog dana, a prvog takmičarskog dana na prvoj jutarnjoj klinici je izvršeno testiranje poznavanja pravila igre. Sudijski delegati su bili strogi, ali otvoreni za svaka pitanja. Jako su se potrudili da nam pomognu da se što bolje pripremimo za turnir i za svaku pojedinačnu utakmicu. Ono što su stalno tražili od nas je bilo „poboljšanje“ iz utakmice u utakmicu. Sistem takmičenja je bio takav da se u preliminarnim grupama igralo po sistemu svako sa svakim i nakon toga su prve dvije prvoplasirane ekipe iz obe grupe direktno plasirale u polufinale, a treće i četvrto plasirane ekipe su se borile za plasman od 5-8 mjesta. 5 i 6 plasirana ekipa su se posle grupnog razigravanja vraćale kući. Grupa u Samokovu je bila ujednačena i do poslednje utakmice je bilo ne izvjesno ko će se plasirati dalje i ko će zauzeti koje mesto u grupi., za razliku od grupe u Sofiji u kojoj se sve videlo već prvog dana, Ukupno je bilo sedam takmičarskih dana sa dva slobodna dana.

Ja sam odsudila ukupno sedam utakmica, četiri kao I i tri kao II sudija i dva puta sam bila rezervni sudija:

21.07. BEL – ROU I sudija
22.07. TUR – BEL II sudija
22.07. CZE – ROU rezervni sudija
23.07. ROU – TUR I sudija
25.07. RUS – BEL II sudija
25.07. BLR – ROU rezervni sudija
26.07. BEL - CZE I sudija
28.07. ROU – GRE II sudija
29.07. GRE – TUR I sudija

U daljem nastavku teksta ću se potruditi da pobrojim sve primedbe i sugestije koje sam imala prilike da čujem tokom zajedničkih sastanaka i kroz evaluacije i analize koje smo dobijali od delegata iz grupe. Na žalost nisam bila u prilici da razmenim iskustva sudija iz druge grupe tako da su svi komentari koje navodim od delegata iz grupe iz Samokova:

1. Najviše spominjana stvar na turniru bilo je kretanje drugog sudije. Jako su insistirali da se sudija kreće po već uhodanom šablonu. Da mu početni položaj bude 0.5 – 1m od stuba na strani ekipe koja prima servis i da se zavisno od mesta odigravanja kreće korak napred ili nazad i dva koraka lijevo ili desno zavisno od toga na kojoj strani je ekipa koja blokira. Takođe su insistirali da se svaki put napravi dodatni korak kada se završi nadigravanje kojim će drugi sudija pomoći prvom sudiji u donošenju ispravne odluke. Čak i ukoliko ste nakon završenog nadigravanja promenili stranu. G-din Salonen nam je pokazao video jednog grčkog sudije koji se po njemu kreće idealno (nažalost nismo ga dobili kako bih ga prosledila u prilogu). Moram da spomenem da je za kretanje Suzane Rodrigez u videu koji je stavljen kao dobar primer kretanja drugog sudije u FIVB edukativnom materijalu rekao da po njemu nije dobro. To govori koliko delegati imaju različita mišljenja i koliko sudije moraju da budu prilagodljive zahtevima delegata zavisno od situacije do situacije.

2. Nesportsko ponašanje mora biti sankcionisano bez obzira na rezultat ili fazu utakmice. Pogotovo ne smije biti fleksibilnosti u ovom segmentu kad su u pitanju treneri i njihov stručni štab. Igračicama se i moglo malo progledati kroz prste ali ostalima nikako. Šou treba da bude na terenu, a ne da ga prave treneri.

3. Za dvostruku i trostruku zamenu drugi sudija mora biti unapred spreman. Da na vreme zaustavi igračice kod linije napada kako bi zapisničar mogao jasno da upiše zamenu u zapisnik. Ne smeju se dirati igrači već da sudija gestikulacijom zaustavi igrača. Prvo se odobrava zamena pa se onda gleda zapisničara, ali za drugu i treću treba malo sačekati da se vidi da je zapisničara upisao sve zamene ispravno. Nije dobro da oba ili sva tri igrača istovremeno uđu u zonu za zamenu igrača. Zapisničar može da napravi grešku.

4. Kriterijum u toku utakmice se ravna prema boljoj ekipi i mora da bude ujednačen. Ukoliko uočite da ste u toku utakmice krenuli sa visokim kriterijumom nije zabranjeno da se sudija koriguje i da u toku utakmice spusti kriterijum. Takođe, kriterijum ne treba da bude nizak tako da tokom čitave utakmice čekate loptu koju bi ste svirali, pa je na kraju ne dočekate. Jako je važno da se prilikom sviranja greške odigravanja loptom pokaže ispravan znak da li je lopta nošena ili dupla.

5. U nekim situacijama kod takmičenja mlađih kategorija, zbog neiskustva igrača, ukoliko ekipi nije jasno koji igrači su napravili pozicionu grešku da se ponovo jasno pokaže koji igrači su načinili grešku i čak ukoliko je kapiten i dalje zbunjen dozvoljeno je da drugi sudija treneru objasni šta je svirao, kako bi se izbeglo dalje odugovlačenje.

6. Znak za servis, čim igračica pređe osnovnu liniju tj uđe u zonu za servis i u posjedu je lopte prvi sudija momentalno mora dati znak. Skraćuje se svako odugovlačenje igre koliko je god to moguće. Tako se i ubrzava tempo igre. Takođe, zvižduk i znak za servis moraju da budu odvojeni. Prvo sudija svira, a nakon zvižduka pokazuje znak za servis.

7. Nakon završenog nadigravanja prvi sudija sistematično treba da prikupi informacije od sudijskog kolegijuma. Prvo pogleda linijskog sudiju koji je nadležan za odgovarajuću liniju, pa drugog sudiju i tek onda donosi odluku. Tako prilikom svakog nadigravanja. Na taj način će te izbeći da ekipe primete da ste nesigurni u spornim situacijama.

8. Drugi sudija nakon zvižduka za grešku ekipe ne treba da žuri sa pokazivanjem znaka. Prvo sviraj, zauzmi ispravan položaj pa pokaži grešku. Kod pokazivanja znaka za grešku dodira mreže, nije potrebno približiti se mreži. Pokaži znak u položaju u kojem si dosudio grešku.

9. Drugi sudija u slučaju kada se ne koristi vokero sistem sme da prilazi prvom sudiji izuzev u slučaju da ga on pozove ili ukoliko treba da prijavi nesportsko ponašanje nekog od članova ekipe. Ni u jednom od drugih slučajeva.

10. Predstavljanje i govor tijela je veoma važan u toku utakmice. Sudija mora da misli o tome tokom cijele utakmice. Po tome ekipe mogu da vide da li ste nervozni ili ne.

11. Drugi sudija mora da kontroliše igrače za vreme tajmauta, mora posebno da prati tokom tajm out-a da li je libero na terenu i da li je libero zamena izvršena pravilno.

Kako su sudijski delegati bili zadovoljni prikazanim kvalitetom suđenja i napretkom na kraju nismo ni imali mnogo sastanaka i teoretskih klinika. Zadnja tri takmičarska dana evaluacije i analize smo dobijali odmah nakon utakmica što je i nama odgovaralo. Moje subjektivno mišljenje je da sam odradila dobar posao i zadovoljna sam evaluacijama i analizama od strane delegata, posebno kao prvi sudija. Zaboravila sam da napomenem da je na ovom turniru prvi put u CEV takmičenjima korišten novi sistem evaluacija koji se već primenjuje u FIVB-u, po kome sudije ne vide svoju konačnu ocenu, što nije loše. Sudije se tako manje demotivišu.

Na kraju, kao i uvijek veliku zahvalnost dugujem mom udruženju UOS OSRS i savezima OSRS i OSBIH, kao i svim kolegama na nesebičnoj podršci svih ovih godina. Zadovoljstvo mi je i čast bilo predstavljati našu zemlju, Savez i udruženje po prvi put na završnom ekipnom evropskom takmičenju. Mirjana Galić, međunarodni sudija