XS
SM
MD
LG

Počinje TV Turnir šampiona u Doboju

Foto/ TV turnir šampiona

Utakmicom između domaće Sloge i danskog kluba Kolding danas počinje 49. međunarodni rukometni TV turnir šampiona “Doboj 2017”.

Prije meča biće organizovana ceremonija otvaranja (od 17 časova), a da turnir koji je u kalendarima Svjetske (IHF) i Evropske rukometne federacije (EHF) može da počne, označiće nekada najbolja rukometašica svijeta Svjetlana – Ceca Kitić.

“Imali smo i Vladu Divca, i Vasila Stingu, sada imamo Cecu Kitić, koja je i ‘naše gore list’, ona je rođena u Cerovici, kod Stanara, a bila je najbolja rukometašica svijeta svih vremena, a i najbolja rukometašica bivše Jugoslavije, tako da smo zaista počastvovani njenim dolaskom”, kaže Enes Suljkanović, predsjednik Izvršnog odbora turnira. Osam ekipa podijeljeno je u dvije grupe.

Osam ekipa podijeljeno je u dvije grupe: Tatran Prešov iz Slovačke, švajcarski Vintertur, Sankt Peterburg iz Rusije, te šampion BiH banjalučki Borac će odmjeriti snage u Grupi A, dok Grupu B čine Kolding, francuski Eks, KV Sasja iz Belgije te Sloga. Organizatori kažu da je po ocjenama stručnjaka ovogodišnje izdanje “sigurno najkvalitetniji svjetski ekipni turnir, jer ponovo na svjetskoj sceni dolazi do dominacije klubova iz istočnog bloka”.

Za Doboj je turnir više od igre, ističe Suljkanović, te najavljuje događaje koji će ga pratiti.

“U Centru za kulturu i obrazovanje u maloj sali biće održana promocija knjige Cece Kitić. Uputili smo dopis Gradskoj upravi Sankt Peterburga da delegacija tog grada posjeti Doboj i RS”, izjavio je Suljkanović, te dodao da je turnir već prevazišao okvire lokalne zajednice i da je “takav bio prije rata, kada je cijela Jugoslavija živjela za taj turnir”.

Prema ranijim najavama, turnir će koštati oko 220.000 KM, najviše novca odlazi na smješaj ekipa, kažu organizatori, pa će oko 110.000 KM biti potrošeno na hotelski smještaj. Za nagrade je predviđeno 70.000 KM, a ostatak novca odlazi na redovne troškove turnira.

“Zbog ekonomskih relacija u državi, turnir je najviše spao na leđa lokalne zajednice, koja finansira više od 80 procenata turnira, ali ipak je turnir brend ne samo Doboja, već i RS i BiH, i očekujem da se zaista i te institucije u značajnijoj mjeri uključe u aktivnosti oko turnira”, rekao je Suljkanović.

U Doboj je juče trebalo da stignu sve ekipe osim banjalučkog Borca i Koldinga, koji će doputovati na dan otvaranja turnira, a najodaniji navijači već su stigli u BiH.

“Već je došao jedan autobus danskih navijača, smjestili su se u hotel ‘Bistrica’, kod Maglaja, 52 navijača koji prate Kolding. Tu su i privrednici iz Danske”, naveo je Suljkanović.

Turnir u Doboju će biti test kvaliteta i forme za mnoge ekipe pa tako i za Borac.

“Turnir će nam biti dobra provjera onoga što smo tokom tri sedmice priprema uradili. Vidjećemo gdje smo sa fizičkom pripremom, ali i sa igrom. Testiraćemo sve igrače kako bismo imali jasniju sliku ekipe nakon turnira i da možemo napraviti okosnicu tima. I ranije sam rekao da ovaj turnir rano dolazi za naš tim i da smo možda jedini koji nisu odigrali nijednu pripremnu utakmicu, ali iskoristićemo ga na najbolji mogući način”, rekao je Bojan Unčanin, trener Borac M:tela, i istakao da ima pozitivna iskustva iz Doboja gdje je kao igrač 1998. sa Partizanom trijumfovao.

Goran Daničić, rukometaš Borca, rekao je da će on i saigrači pružiti maksimum u Doboju i da na turnir idu sa velikim ambicijama.

Titulu je prošle godine osvojila ekipa CSM Bukurešt, koja ove godine ne nastupa u Doboju.

10.000 evra dobiće pobjednik turnira u Doboju.

NEZAVISNE NOVINE ( Sanja Čakarević)