XS
SM
MD
LG

Storija o Ceci

„Put do sportskog vrha je težak i lak, ali treba imati san i cilj“, Svetlana Kitić. 

U Centru za kulturu i obrazovanje u Doboju sinoć je predstavljena  knjiga o Svetlani Kitić, najbolji rukometašici svijeta , svih vremena. Promociji je prisustvola glavna akterka ovog štiva.

Iz pera autorke knjige i urednice Sportskog žurnala, Svetlane Vujčić, ispričana je priča o najboljoj rukometašici svijeta. U knjizi je vješto opisan Cecin život, djetinjstvo, dolazak u Beograd, klupski i reprezentativni uspjesi, te burni događaji iz privatnog života.

Uvek mi je najteže pričati o sebi, ko sam, šta sam ali mislim da će publika ove večeri imati priliku da upozna onu drugu stranu, onu drugu Cecu kao što ja obično znam da kažem da medalje ima dve strane , mi obično gledamo onu sjajniju a,  ne vidimo onu drugu, težu,  ka ostvarenju cilja, istakla je Ceca.

Na naše pitanje, kako je biti najbolji na svijetu, Ceca kaže da je taj put bio trnovit.

– U jednom trenutku je bilo veoma teško, bilo je i laganih trenutaka ali u krajnjem slučaju mnogo je lepo kada se baviš sportom da imaš neki san i cilj, kaže Kitićeva.

Najbolja rukometašica svijeta svih vremena kaže da je knjiga napisana veoma iskreno te da je pisana u stilu u kojem se gubi granica da li se u knjizi vidi Ceca  kao žena ili Ceca kao rukometašica .

-Prosto je to isprepleteno , gde ne znam da li će čitaoci da me prepoznaju kao Cecu kao ženu ili rukometašicu jer ne znam da li sam igrala rukomet živeći ili sam živela igrajući rukomet . Kod mene je rukomet prosto jedan sastavni dio života i rukomet je u stvari moj život po čemu sam i poznata. Dobila sam tu titulu najbolje rukometašice sveta svih vremena , koju koliko sam informisana, ni u vreme bivše Jugoslavija ali ni u današnjim Republikama, ni jedna sportskinja nije dobila tu titulu, to je jedna jedinstvena titulu , i onda je moja velika prijateljica Svetlana Vujčić koja je inače glavni i odgovorni urednik u Sportskom listu „Žurnal“ rekla, ajde da ostaviš neki pisani trag , ipak si najbolja na svetu. Ja sam pričala , ona je pisala, kada sam pogledala ceo tekst, nešto sam korigovala, ispirčala nam je najbolja rukometašica svih vremena.

*Sta biste savjetovali mlađim sportistima, kada je u pitanju put ka uspjehu?

-Moja osnovna poruka je svim njima da sami izaberu sport kojim će da se bave, a ne na nagovor roditelja, i vrlo je bitna ta strast i ljubav prema poslu koji radite,  ne samo u rukometu nego u bilo kojem sportu da bi ste napredovali morate da volite to što radite .

*Kako se osjećate u Doboju, obzirom da ste rodom sa ovih krajeva ?

Ja sam ovdje kao domaća, moj tata je ovdje sa ovih krajeva. Djetinstvo sam provela u Donjoj Ostružnji , naučivši sve poljoprivredne radove , tako da uošte mi nije nepozant ovaj kraj u koji vrlo često dolazim, posjećujem i obilazim rođake, zaključila je Ceca.

Knjiga opisuje Cecinu brijantnu karijeru, koja je trajala do 49. godine, gdje je osvojena 21 klupska titula, srebro i zlato na Olimpijskim igrama u Moskvi i Los Anđelesu, srebro sa SP u Južnoj Koreji, zlatna i bronzana medalja sa juniorskih SP, odigrane 202 utakmice za reprezentaciju, postignuto više od 900 golova. Na stranicama ovog štiva smjenjuju se smijeh i suze, jurnjava na terenu, usponi i padovi glavne junakinje. Najzanimljiviji prizori iz života prikazani su na fotografijama uz zanimljive Cecine komentare. Priča o Svetlani Kitić  promovisana je u okviru 49. međunarodnog rukometnog TV turnira šampiona “Doboj 2017”, koji je Kitićeva svečano otvorila.RTV Doboj

Svetlana Kitić / Fotos: RTV Doboj