XS
SM
MD
LG

Zoran Mijić - simbol ljudskosti

Retko se, u današnjem vremenu sebičnosti, mogu susresti ljudi poput Zorana Mijića, čoveka spasioca, humaniste, uspešnog sportiste i, kako ga mnogi nazivaju, ne samo u njegovoj rodnoj Kozarskoj Dubici, već i celoj Republici Srpskoj i regionu – ljudine!

Pored brojnih poduhvata koje je izveo, minulog vikenda ispisao je još jednu stranicu u svojoj bogatoj karijeri i životu. Ponovo je stao na gol matičnog kluba dubičkog Borca u Regionalnoj ligi Republike Srpske, grupa zapad, branio u Banjaluci protiv Naprijeda i najzaslužniji je što su Dubičani kući iz Obilićeva odneli bod (0:0). Aktivirao se igrački u 38. godini.

-Fudbal je moj život, a Borac klub koji najviše volim i želim da pomognem u ovom teškom trenutku. Na „Đolovima“ sam postao čovek, sportista, fudbal me je okrenuo na pravu stranu života i to nikada neću da zaboravim. Ovo je moj dug prema klubu koji mi je toliko toga dao. Prošle sezone je ispao iz Druge lige i ja želim da ga vratim gde mu je i mesto, po svemu – istakao je Zoran Mijić, novi-stari čuvar mreže Dubičana.

Mijić je poznat po svojim ljudskim delima, spasao je sedam života, što na terenu što prilikom saobraćajnih nesreća, dobio je na desetine priznanja i zahvalnica, u Mostaru je osvojio drugo mesto na manifestaciji Ličnost godine „Večernjakov pečat“...

-Kakva je to sudbina bila. Putujći u Mostar spasao sam još jedan život i Bogu sam zahvalan što me je baš u datom momentu poslao na to kritično mesto – kaže Mijić.

Dobio je i posebna priznanja od Srpske pravoslavne crkve, odnosno Islamske verske zajednice, mnogih pojedinaca i klubova. Njegova dela postala su nadaleko čuvena, izrastao je u simbol herojstva, neustraživosti, ljudskosti u celom regionu.

-Čovek se ponosno i ispunjeno oseća kada te zovu iz svih krajeva bivše Jugoslavije, zahvaljuju se i čestitaju. Priznanje, možda i jedno od nadražih, dobio sam na manifestaciji „Dan fudbala“ koju organizuju FS Republike Srpske i Sportski Žurnal, lično mi je uručila ministrica Jasmina Davidović kod koje sam za godinu ipo dana bio tri puta gost Vlade Republike Srpske. Verujem u život i u ljude i zbog toga želim da budem još bolji i odgovorniji i prema jednom i prema drugom. Naravno u svoj ovoj priči podrška porodice je jako važna i značajna, a imam je,  neograničenim količinama – srećno ističe Zoran Mijić.

Pre starta nove takmičarske sezone u Republici Srpskoj popularni Mrmi je pokazao još jednu plemenitu stranu svog srca i nesebičnosti. Komplet sportskom opremom obukao je svoj Borac, ali i Partizan iz Kostajnice, omladinski pogon i seniorski tim, Fudbalskom klubu Ravan iz Međeđe donirao je komplet štucni, kupio je majice kuglašima DUB-a...

-Želim da pomognem gde god i koliko to mogu, jer znam u kakvim teškim uslovima žive i rade naši sportski klubovi, pogotovo ovde u Dubici i regiji. Sport nas održava u veri i daje nadu u lepšu i bolju budućnost, najuzvišenija je grana ljudskog stvaralaštva – rekao je na kraju Zoran Mijić, simbol ljudskosti.

Čim je saznao da će Republika Srpska biti domaćin kampa Fdbalskog klba Partizan od 20. do 26. avgusta Zoran Mijić se stavio u organizacionu službu ovog događaja.

-To je jako dobra ideja pokrenuta od strane mojih prijatelja iz Škole fudbala Mladost iz Glamočana koju sam podržao jer sam prepoznao veliki entuzijazam i ljubav prema rad sa najmlađima. Ovakve akcije moramo svi da podržavamo i nadamo se da će ih  budućnosti biti što više – rekao je Mijić.

Sportski žurnal

Jasmina Davidović i Zoran Mijić