XS
SM
MD
LG

Zeba sa penala riješio derbi

Fudbaleri Željezničara slavili su protiv Sarajeva pobjedu u 132. gradskom derbiju, odigranom u okviru petog kola Premijer lige BiH. Željezničar je na stadionu Koševu slavio pobjedu rezultatom 1:0, golom Zajka Zebe iz jedanaesterca.

Ne može se reći da su gradski rivali večeras pružili vrhunsku partiju, ali ne može se reći ni da je utakmica bila loša. Obilježilo ju je suđenje Tomislava Čuića, o kojem će se sasvim sigurno mnogo pričati u narednom periodu, a kako to i obično biva, svoje će zamjerke na njegove odluke imati u oba tabora.

Utakmica nije mogla bolje početi za Željezničar, i shodno tome, lošije za Sarajevo. Igrala se 3. minuta kada je Perica Ivetić faulirao Gorana Zakarića u kaznenom prostoru Sarajeva kao posljednji igrač odbrane, nakon što mu je ovaj uspio pobjeći. Penal za Željezničar je realizirao Zajko Zeba, a Perica Ivetić je dobio direktan crveni karton. Bio bi to klasični knock-out za Sarajevo, da se Željezničar nije dobrim dijelom povukao na svoju polovinu.

To je za posljedicu imalo da Sarajevo postepeno počne da se vraća u meč. Inače, igrači oba tima bili su dosta nervozni i nisu se baš slagali sa odlukama suca Tomislava Čuića, ali za razliku od nekih ranijih derbija, igra se nije prekidala toliko često, no svaki prekid je donosio rasprave sa Čuićem.

Sarajevo je promašilo nekoliko polušansi i generalno je kontrolisalo igru na sredini terena, no nije uspijevalo da napravi pravu priliku. Iz prekida je nakon dobrih ubačaja Miloša Stanojevića i Elvisa Sarića više puta prijetio Mersudin Ahmetović, a solidnu šansu je imao i Stanojević, koji je u kaznenom prostoru Željezničara uspio da podigne loptu i namjesti se na udarac, no odbranio ga je Vedran Kjosevski.

U 29. minuti Mersudin Ahmetović je pao u kaznenom prostoru Željezničara nakon kontakta sa Sinišom Stevanovićem, ali sudac nije procijenio da je faul postojao, a igrači Sarajeva su ga okružili i tom su prilikom dobili dva žuta kartona. Ipak, nervoza se prenijela i na goste, te je Sinan Ramović dobio dva brza žuta kartona, pa je od 37. minute i gostujući tim imao igrača manje.

Interesantno, Sarajevo je bilo bolji tim dok je bilo u igračkom deficitu, a razlika se u potpunosti iznivelisala nakon što je i Ramović dobio crveni karton, pa je do kraja poluvremena Željezničar bio nešto opasniji tim, a prijetio je preko Zaimovića, koji je promašio dobru šansu u samom finišu poluvremena, šutiravši sa svega nekoliko metara preko gola.

Od početka drugog dijela, Sarajevo je ofanzivno krenulo po poravnanje, a tek što je ušao u igru, promjenu rezultata je mogao donijeti Nedim Hadžić. Tačnije, nad njim je Kjosevski napravio penal nakon što je nepotrebno izašao sa svog gola, a loptu je na bijelu tačku namjestio Amar Rahmanović.

Veznjak Sarajeva je jako loše izveo jedanaesterac i Kjosevski mu je odbranio šut, čime se iskupio za vlastitu pogrešku, a gol je psihološki poremetio Sarajevo i Bordo tim je mogao primiti još jedan gol. Naime, gosti su istrčali brzu kontru, a Goran Zakarić je u njenoj završnici pogodio stativu.

Do kraja meča, Sarajevo je bilo dosta ofanzivnije postavljen tim, ali njegovi fudbaleri nisu uspjeli doći do pogotka. Sjajnu šansu imao je Mersudin Ahmetović, čiji je udarac u 66. minuti izbačen sa gol linije. S druge strane, gosti su istrčali nekoliko kontranapada, ali promjenu rezultata nisu uspjeli napraviti. Meč je okončan rezultatom 1:0, kojim u taboru Željezničara svakako mogu biti prezadovoljni, jer su trijumfom stigli na vrh premijerligaške tabele, barem do okončanja sutrašnjih utakmica. 

S druge strane, u taboru Sarajeva ne mogu biti nezadovoljni utakmicom koju su odigrali nakon što je Perica Ivetić dobio crveni karton, ali Bordo tim je bodove ponovo prosuo na stadionu Koševo, na kojem nije pobijedio od početka ove sezone, pa je jasno da Sarajevu predstoji dosta težak period, jer bodove za povratak u gornji dio tabele mora početi osvajati što prije.

Preuzeto sa Sport1
 


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8