XS
SM
MD
LG

Mostar SG u drugom poluvremenu slomio otpor Turaka

Podrška Enisu Isakoviću, prvotimcu FC Mostar Sg

Futsaleri mostarskog "Starog Grada" trijumfovalno su krenuli u turnir Preliminarne runde UEFA futsal kupa savladavši na svom parketu Arnavitkoj Beledijespor ubjedljivo sa 7:3.

Utakmica "Stari Grad" - Arnavitkoj Beledijespor krenula je sa minutom šutnje u čast Dina Isakovića, brata Enisa Isakovića, prvotimca Mostaraca, koji je smrtno stradao u saobraćajnoj nesreći, a poslije koje je Enis završio u bolnici.

Za razliku od prve utakmice koju smo gledali u Mostaru meč domaćina i šampiona Turske donio je mnogo efektniji futsal, sa dosta prilika na obje strane od samog početka. Prve dvije prilike ima domaća ekipa. Šut Mirka Hrkaća je odbranio Mutlu, a zatim je Marijo Aladžić u sjajnoj šansi, no nije uspio da ubaci loptu u mrežu sa male udaljenosti. Da se Turci neće braniti pokazao je Muhamet Altunaj, no nije bilo promjene rezultata.

U petoj minuti ipak "Stari Grad" stiže očekivano do prednosti. Anel Radmilović je našao prostor za šut, Mutlu ponovo odbranio, a lopta se vraća do Anela Radmilovića. Na drugoj stativi on pronalazi Aladžića koji pogađa stativu, a lopta se ponovo odbija do domaćih igrača. Ovaj put Nermin Kahvedžić je pronašao u šestercu Radmilovića koji sada pogađa za 1:0. Odmah u sljedećem napadu domaćin je mogao duplirati prednost, no Vladan Vesić je zakasnio na pas u šesterac. 

Što nisu uradili oni jeste Arnavitkoj. Brza akcija u tri poteza krunisana je pogotkom. Serhat Čiček je uposlio na lijevoj strani Enesa Bajraktara, a ovaj vratio loptu za Muhameta Altunaja kojem nije bilo teško da pogodi za 1:1.

Nakon tog gola Mostar SG je nastavio atakovati ka golu Serkana Mutlua, no golman Arnavitkoja je bio izuzetno raspoložen i sjajno je branio daleke šuteve Aladžića, De Souze i Boškovića. U 10. minutu veliku priliku ponovo ima Stari Grad. Marijo Aladžić je pogodio još jednu stativu, a Saša Babić nije uspio da dođe do lopte da je prikuca u mrežu. Što nisu tada jesu idući napad. Marijo Aladžić je pronašao samog Josipa Boškovića na drugoj stativi koji lako pogađa za 2:1.

Po jednu veliku šansu ekipe imaju u naredne dvije minute. Prvo su kontru 2 na 1 izveli Saša Babić i Dejan Pavlović. Reprezentativac BiH je šutirao ali je Serkan Mutlu sjajno izašao i skratio ugao, da bi na drugoj strani poslije auta šutirao Serhat Čiček, no pogađa stativu.

U 13. minutu Serkan Mutlu brani sjajno šut Kristijana Radina iz slobodnog udarca, a zatim poslije kornera Hrkaća Radin ponovo šutira i pogađa Mutlua u glavu, te je utakmica na minutu prekinuta kako bi se ukazala pomoć večeras fenomenalnom golmanu turske ekipe. I nakon povratka u igru Mutlu je nastavio da brani šuteve domaćih igrača, pa je definitivno on najzaslužniji što njegova ekipa nije više golova primila u prvom poluvremenu.

I za sve promašaje stiže kazna. Turci u šesnaest sekundi postižu dva gola. Kod prvog kapiten Mengi je šutirao, Galić odbranio. Lopta se odbija ponovo do Mengija koji pogađa prečku, a lopta se od parketa odbija do Altunaja koji potvrđuje pogodak. Tražio je Mengi još kod svog šuta da je lopta prešla gol liniju, međutim, na kraju sudije pripisuju pogodak Altunaju, što je za tursku ekipu manje važno. 

Samo šesnaest minuta kasnije Turci potpuno preokreću. Sjajni Muhamet Altunaj je pokrenuo brzu kontru, dodao loptu do Ozdemira Buraka koji zaobilazi i Galića i lako pogađa za 3:2.

U 19. minutu "Mostar SG" izvodi lijepu akciju za poravnanje. Opet je sve krenulo od Marija Aladžića. Dodao je on loptu desno za Kristijana Radina koji pronalazi Nermina Kahvedžića, a ovaj sjajni pivot postiže prvi gol u dresu mostarskog "Starog Grada" . Kako su Turci stigli do preokreta, tako su uzvratili Mostarci. Sa novim golom Nermina Kahvedžića u 40. minutu, na asistenciju Babića, FC "Mostar SG" dolazi do potpunog preokreta i ipak sa prednosti odlazi na odmor.

Kako je proteklo prvo poluvrijeme tako je počelo i drugo, odbranama Serkana Mutlua, koji je nastavio da brani pokušaje domaćih igrača. Nakon jednog takvog pokušaja Hrkaća, Mutlu izbacuje loptu u korner. Mirko Hrkać ga brzo izvodi, sam u šestercu je Vladan Vesić koji lako pogađa za 5:3 vođstvo domaćina.

U 27. minutu tri velike šanse, dvije za domaćina, te jedna za "Stari Grad". Prvo je u prilici Arnavitkoj, no sjajnom odbranom Galić spašava svoj gol. U narednom napadu odmah, Vesić se najbolje ne snalazi pred golom, ali uspjeva da iskontroliše loptu, prebaci Mutlua, no Čiček na gol liniji izbacuje loptu. Napad iza toga odmah Vesić na desnoj strani gura loptu za De Souzu, no Brazilac šutira veoma loše, pa ostaje 5:3 za FC "Mostar SG".

Mogao je u svom prvom nastupu u novom klubu Nermin Kahvedžić da upiše het trik. Igrala se 30 minuta kada je lukavo pokušao savladati Mutlua, no golman turske ekipe se ponovo istakao. Ipak, što nije tada jeste tridesetak sekundi kasnije. Sve je sam uradio Saša Babić, uposlio Kahvedžića kao na tacni, a ovaj sa dva metra postiže svoj treći, a ukupno šesti gol na utakmici.

Raspala se tada igra Turaka upotpunosti, a domaća ekipa je pokazala da je znatno kvalitetnija od svog rivala, i da je potrebno samo načeti rivala kako bi stigli do ubjedljive pobjede. U 32. minutu publiku na noge diže Vladan Vesić. Sjajno je izbacio svoje čuvare uz lijevu stranu, a onda gurnuo loptu za kapitena Marija Aladžića kojem samom na tri metra od gola nije bilo teško da pogodi za velikih 7:3.

Bila je to prilika da se u finišu susreta da prilika i onim igračima koji nemaju inače mnogo minuta u ekipi, Benjaminu Šikalu, Tariku Džemiću, te drugom golmanu Bekiru Hodžiću, i oni su priveli utakmicu kraju bez problema.

Sutra, Mostar SG igra u terminu od 21,15 protiv Narve, dok Arnavitkoj od 19,00 igra sa Fljamurtarijem.

 

FC MOSTAR SG - ARNAVITKOJ BELEDIJESPOR 7:3  (4:3)
USRC MIDHAT HUJDUR HUJKA
Gledalaca: 500
Sudije: Gerd Biloj (Belgija) i Žerar Rure Ramirez (Andora)
Strijelci: 1:0 Aladžić 5, 1:1 Altunaj 5, 2:1 Bošković 10, 2:2 Altunaj 15, 2:3 Burak 16, 3:3 Kahvedžić 19, 4:3 Kahvedžić 20, 5:3 Vesić 25, 6:3 Kahvedžić 30, 7:3 Aladžić 32
Žuti kartoni:Čiček (Arnavitkoj Beledijespor)

Mostar SG: Galić, Hrkać, De Souza, Aladžić, Bošković, Hodžić, Babić, Džemić, Radin, Pavlović, Kahvedžić, Vesić, Šikalo, Radmilović  Trener: Daniel de Souza

Arnavitkoj Beledijespor: Mutlu, Altunaj, Mengi, Jenilmez, Ozdemir, Kilinc, Čiček, Bajraktar, Isikaj, Vardar, Jajla, Bora, Ašik  Trener: Ozdemir Cihan


Sarajevo 6 : 5 Salines
Sloga 4 : 1 Radnik MD Šop
Borac 2 : 4 Mostar SG
Brotnjo 3 : 7 MNK Hercegovina
Željezničar 7 : 5 Sloboda Kompred
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 12 2 4 38
2 Mostar SG 18 11 3 4 36
3 Sloga 18 11 1 6 34
4 Sarajevo 18 9 3 6 30
5 Salines 18 10 0 8 30
6 MNK Hercegovina 18 8 2 8 26
7 Željezničar 18 7 4 7 25
8 Borac 18 6 2 10 20
9 Sloboda Kompred 18 5 1 12 16
10 Brotnjo 18 2 0 16 6