XS
SM
MD
LG

Srbija ima dva predstavnika u grupnoj fazi Evropa lige

Foto/ FK Partizan

Srbija će prvi put u svojoj novijoj fudbalskoj istoriji imati dva kluba u grupnoj fazi Evropa lige. Fudbaleri Partizana razbili su Videoton u Mađarskoj sa 4:0, dok je Crvena zvezda na svom terenu savladala Krasnodara sa 2:1.

Izabranici Miroslava Đukića odigrali su sjajno u Mađarskoj i već posle pola sata praktično obezbedila još, bar, šest utakmica na evropskoj sceni.

Golove za crno-bele postizali su Tavama u šestom minutu, Suma u 22. i Đurđević u 35. minutu.

Izabranici Miroslava Đukića odigrali su fenomenalan meč na "Pančo Areni" i već u prvom poluvremenu rešili pitanje pobednika. 

Partizan je od samog starta postavio jak tempo na koji, izabranici Marka Nikolića nisu imali odgovor. 

U šestom minutu Tavamba je postigao vodeći gol, koji je posle akcije koju su započeli Janković i Everton, šutem iz prve savladao golmana domaćih. 

Domaćini su u nastavku pokušali da dođu do izjednačenja, Lazović je propustio dve šanse, a onda je Henti šutirao pored gola. 

To je znao da kazni Sejduba Suma u 22. minutu posle asistencije Đurđevića. 

Samo pet minuta kasnije ekipa Partizana lako je mogla da zaradi crveni-karton, pošto je Ostojić napravio katastrofalnu grešku, kada je kratko vratio loptu Stojkoviću, a potom napravio prekršaj i ako se stekao trenutak da je štoper Partizana bio poslednji igrač odbrane, a Mariner je procenio da je žuti karton dovoljna kazna za Ostojića. 

U 35. minutu usledila je nova kontra Partizana, , Marko Janković je uspeo da pobegne po desnoj strani, uposlio je Đurđevića, koji poveća prednost crno-belih na 3:0.
Do samog kraja poluvremena ekipa Partizana nije stvorila veće šanse, da bi u drugom nastavila gde je i stala. 

Partizan je u 60. minutu mogao do 4:0, Janković je izašao sam pred golmana, ali mu je lopta pobegla. 

Posle mirnog perioda igre napadač Partizana Uroš Đurđević izašao sam ispred golmana i desnom nogom zakucao loptu iza njegovih leđa za konačanih 4:0. 

Sa druge strane Crvena zvezda je stigla do zlata vrijedne pobjede nad Krasnodarom. Igrala se 7. minuta meča kada je Marakana prvi put eruptirala. Milić je snažno šutirao sa desne strane, Sinicin odbio loptu, a Nemanja Radonjić žabicom spakovao loptu iza leđa ruskog golmana za veliko slavlje.

Imala je Zvezda još jednu sjajnu šansu u prvom dijelu. Ričmond Boaći je šutirao lijevom nogom, savladao Sinicina, ali lopta je završila na stativi gola Krasnodara.

Igrala je Crvena zvezda sjajno prvo poluvrijeme. Sigurno u odbrani predvođena izuzetno sigurnim Milanom Borjanom na golu, te strpljivo u napadu. Sačekali su svoju drugu šansu nakon desetak sekundi nastavka. Guelor Kanga je nakon Sparte iz Praga odlučio da publiku na Marakani počasti još jednim evrogolom. Zvezda je stigla do sigurnih 2:0, i odlučila da privodi meč kraju.

Kako se bližio kraj meča tako je nervoza sve više rasla, a sudija iz Njemačke imao sve čudniji kriterij, što je na kraju rezultiralo penalom za Ruse. Fudbaler Krasnodara je jedva dočekao da padne, a isto tako taj pad je dočekao Štile te "okrečio". Siguran realizator penala bio je Grankvist.

Imali su gosti još desetak minuta da dođu do drugog gola, čak šest minuta nadoknade, pa još i nadoknade nadoknade, ali ostalo je velikih 2:1, pa Zvezda poslije deset godina ponovo igra jesen u Evropi.

Tekst/ Redakcija/B92

Foto/RAS Srbija