XS
SM
MD
LG

Ljubav prema klubu ne poznaje kilometre

Anel Razić sa neizostavnim šalom oko vrata

Kada se kaže navijač u Bosni i Hercegovini prvo se, naravno, pomisli na fudbal, a zatim na druge popularnije sportove, košarku, rukomet...Malo ko pomisli na futsal. Zapravo, kada govorimo o futsalu u Bosni i Hercegovini, tu ne postoji navijač u pravom smislu te riječi. Postoje simpatizeri i ljubitelji petoparca.

Postoji, istina, nekoliko pojedinaca, koji su dobro poznati futsal javnosti, i koji prate svoj klub, ali to je manjina. Kada bismo tražili nešto što je najbliže navijaču jednog kluba onda bismo mogli pričati o Anelu Raziću, momku iz Konjica koji je prije nekih pet godina zavolio KMF "Tango" iz Istočnog Sarajeva. Čudno je, zaista, da u jednom sportu koji još uvijek nije razvijen u BiH koliko u nekim drugim državama momak iz Konjica zavoli klub koji nije iz njegovog mjesta, već naprotiv, daleko.

U razgovoru za naš portal Anel govori kako se rodila ljubav prema crvenoj boji nekadašnjeg šampiona Bosne i Hercegovine.

- Pa moja ljubav prema "Tangu" rodila se nekada 2012. godine, na samim počecima ovog kluba. Sve je to počelo kada sam upoznao tadašnjeg sekeratara Ognjena Kosorića. Od ranije sam pratio futsal, ali kada mi je on rekao da je sekretar, i počeo spominjati neke igrače koje sam do tada gledao samo na televiziji, ili na nekom turniru, odmah sam počeo ići na treninge i naravno utakmice, počeo je priču za naš portal Anel Razić, a zatim i nastavio:

- Te 2012. godine, nedugo nakon početka mog interesovanja za "Tango" oni su se prijavili u Konjic na turnir. Sjedio sam sa njima na klupi, i od tada je sve počelo. Tango je tih godina bio superioran. Gotovo uvijek se pobijeđivalo i atmosfera je uvijek bila fantastična. Slavili smo pobjede, proslavljali titule, a ja sam gotovo uvijek bio sa igračima. Sa njima sam bio na svim domaćim utakmicama, gostovanja u Sarajevu, Mostaru, Čitluku, Banovićima...

Anel Razić sa KMF Tango (stoji desno)

Iako nije za to da ga se smatra navijačem, jer on sebe ne smatra navijačem, crveni šal oko vrata je uvijek išao sa njim. Godine praćenja "Tanga" krunisane su prethodne sezone kada je Anel Razić dobio priznanje od kluba za sve učinjeno, i postao je službeni predstavnik ekipe. Istina, to je bilo tek u finišu sezone, i na gostovanjima, pa Anel još uvijek nije okusio slast pobjede, ali ima vremena.

- Iskreno, bilo je malo treme kada sam prvi put bio službeni predstavnik. Ali u isto vrijeme sam i radostan i ponosan, jer sam tu na klupi u Premijer ligi, zajedno sa svojim drugarima. Jedva čekam da me opet pozovu i da ponovo sjednem na klupu jer želim da uđem u svijet futsala, da savladam to kao neki sportski radnika, da mimo svoga posla imam mjesto gdje ćemo se družiti, jer "Tango" je oduvijek bio jedna porodica.

Danas, "Tango" je daleko od onoga što je bio par godina po osnivanju. Tada su osvojeni više puta svi trofeji u Bosni i Hercegovini, a u Evropi je napravljen značajan iskorak. Bio je Anel svjedok toga vremena, ali ni sada neće napustiti svoje prijatelje.

- Volio bih da se vrate oni dani kada se stalno pobijeđivalo i bilo nasmijano, kada su momci pravili strašnu atmosferu u timu, i imali izuzetnu disciplinu. Kada je klub bio iznad svakog pojedinca, i kada se sve nekako drugačije gledalo, poštovalo i cijenilo.

Nova sezona dolazi. KMF "Tango" prvu utakmicu Premijer lige igra protiv aktuelnog šampiona, mostarskog "Starog Grada". Blizina Konjica i Mostara garant je da će svoje mjesto u dvorani naći i Anel, da li kao službeni predstavnik ili, kako on to ne voli reći, navijač, vidjećemo.


Salines 4 : 4 Seljak
Brčko Zdravlje 2 : 5 Brotnjo
Mostar SG Staklorad 9 : 1 Zrinjski
Nevesinje 3 : 0 Tango
Centar 11 : 8 Banovići
Željezničar 2 : 6 Leotar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mostar SG Staklorad 22 19 2 1 59
2 Brotnjo 22 13 2 7 41
3 Centar 22 13 1 8 40
4 Zrinjski 22 12 2 8 38
5 Salines 22 9 5 8 32
6 Leotar 22 10 2 10 32
7 Seljak 22 9 4 9 31
8 Tango 22 10 1 11 31
9 Nevesinje 22 10 0 12 30
10 Željezničar 22 9 1 12 28
11 Brčko Zdravlje 22 4 2 16 14
12 Banovići 22 3 0 19 9