XS
SM
MD
LG

BiH prokockala dva gola viška na Kipru

Foto/ Sport1

Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na Kipru sa 3:2 u meču kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji iduće godine, iako je na poluvremenu imala dva gola prednosti.

Odlično su izabranici Mehmeda Baždarevića ušli u meč i već u drugoj minuti mogli do prednosti, ali je Senad Lulić pogodio stativu. Desetak minuta kasnije Kipar uzvraća, ali Sotirou iz dobre prilike šutira preko gola.

U 20. minutu kolosalnu šansu propušta Vedad Ibišević. Gojko Cimirot je presjekao napad domaćih, odigrao za Lulića koji upošljava Ibiševića. Napadač BiH umjesto da pogodi gol, ne samo da nije pogodio mrežu, već je i promašio čitavu loptu, pa je još jedna prilika otišla u nepovrat.

Igrala se 32. minuta kada su gosti stigli do željene prednosti. Prvo je Vedad Ibišević još jednom prokockao šansu, ali je lopta otišla u korner. Nakon kornera Miralema Pjanića, lopta u gužvi u koljeno pogađa Šunjića i odlazi iza leđa kiparskog golmana za veliko slavlje gostujućih igrača.

Dvije minute prije odlaska na odmor BiH duplira prednost. Sve je sjajno uradio Sead Kolašinac po lijevoj strani, uposlio Edina Višću, a ovaj sigurno pogodio za 2:0. Činilo se tada da BiH ide ka rutinskoj pobjedi, ali se u nastavku sve okrenulo.

Redali su domaći šanse, najbolju je prokockao Kristofi, koji se revanširao Ibiševiću za brukanje u prvom dijelu, ali je gol visio u zraku i bilo je samo pitanje vremena kada će Asmir Begović morati po loptu u mrežu. Što nije uradio tada jeste u 65. minutu. Pored uspavane odbrane bosanskohercegovačke reprezentacije Kristofi je imao svo vrijeme svijeta da se namjesti i pogodi za 2:1. Malo više od minute kasnije Laban golom sa distance donosi 2:2 Kipranima.

NI deset minuta kasnije nakon tog gola uslijedio je potpuni preokret Kiprana. Pieros Sotiru je iskoristio još jednu indolentnost odbrane BiH i krunisao sjajno drugo poluvrijeme svoje reprezentacije u kojem su mnogo pomogli i izabranici Mehmeda Baždarevića.

Praktično, ovaj meč bio je zicer za dolazak na drugo mjesto grupe, budući da ni Grci nisu mogli savladati Estonce, pa je bosanskohercegovačka reprezentacija propustila veliku šansu za ulazak u baraž zonu.

Priliku da saperu sramotu večerašnjeg duela imaće u duelu sa Gibraltarom 3. septembra.