XS
SM
MD
LG

Nova energija za evropski FK Borac

Zoran Milinković je juče održao prva dva treninga u opremi Fudbalskog kluba Borac na čiju klupu je seo umesto Željka Vranješa ne u svojstvu stručnjaka koji treba da izvrši šok terapiju i razdrma ekipu, već kao trener sa imenom i prezimenom, iza kojeg u dosadašnjoj trenerskoj karijeri stoje sjajni rezultati, da povede crveno-plave ka Evropi.

Nekadašnji igrač Banjalučana i strateg Vojvodine i Partizana upoznao se sa fudbalerima i ostalim članovima stručnog štaba. Jutarnji trening odrađen je u fudbalskom teatru Gradskog stadiona, dok su Banjalučani poslepodne radili na igralištu Mladosti u obližnjim Glamočanima. Slučajno ili ne, na mestu gde je pre sedam dana završen kamp beogradskog Partizana, kluba u kojem je popularni Kiza kao trener postigao najbolje rezultate, kako na domaćoj tako i međunarodnoj sceni.

-Ono što sam znao i potvrđeno je, a to je da je Borac zaista veliki klub. Ovde smo svi na istom zadatku, da unapredimo klub u svim elementima – kratko je istakao Zoran Milinković pred jutarnji trening.

Već po prvim utiscima vidi se neka nova, pozitivnija atmosfera iz koje Banjalučani, zajedno sa novim šefom struke treba da akumuliraju što više energije za prvenstvene obaveze koje počinju utakmicom u Širokom Brijegu, 9. septembra.

-Angažovanjem Zorana Milinkovića na mesto šefa stručnog štaba želimo da napravimo iskorak u našem dugoročnom planu i cilju po kojem gradimo evropski Borac. Ovo je jedan od pokazatelja ozbiljosti i veličine Borca i da radimo odgovorno, u interesu kluba. Kada se pojavila mogućnost da realizujemo ovaj posao nismo želeli da je propustimo. Otvorili smo novu stranicu u istoriji Borca. Čast svim trenerima koji su bili u našem klubu, ali u poslednjih deset godina nije došao stručnjak takvog rejtinga iza kojeg stoje trofeji i evropski rezultati kao što je Milinković. Za sve je potrebno vreme, imamo strpljenje i gradićemo Borac ciglu po ciglu do realiacije konačnog cilja – jasan je Vico Zeljković, član Upravnog odbora banjalučkog premijerligaša zadužen za takmičarski sektor.

S obzirom da je u Premijer ligi BiH trenutno pauza zbog obaveza reprezentacije u kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018. godine postoji mogućnost da igrači Borca odu negde na mini pripreme.

-Novi trener će u dogovoru sa sportskim direktorom Oliverom Jandrićem dogovoriti plan rada tokom prvenstvene pauze. Mogu da kažem da smo dobili poziv iz Beograda da sledeće sedmice tri dana dođemo u Staru Pazovu u Trening kamp Fudbalskog saveza Srbije i najverovatnije ćemo i otići, a oko svih ostalih detalja sledi dogovor – istakao je Zeljković.

On se ovom prilikom zahvalio i prethodnom šefu stručnog štaba Željku Vranješu:

-S njim smo imali otvoren, prijateljski razgovor i sve od njega je bilo krajnje korektno, profesionalno i  interesu kluba, ovim ptem želim avno da m se zahvalim. On će ostati u klubu, vrata Borca su za njega uvek otvorena. Zaista je pokazao ljudsku veličinu.

Zoran Milinković je osvojio šampionsku krunu u Srbiji s Partizanom, a seo je na klupu aktuelnog šampiona Republike Srpske da ga unapredi i izvede na međunarodnu pozornicu, gde je objektivno Borcu i mesto, svake sezone. Samo je pitanje koliko će vremena biti potrebno da sve stvari legnu na željeno mesto?

Nema potrebe za tenzije

Posle derbi utakmice sa Sarajevom (1:1) sarajevski mediji digli su tezije pristrasnim nacionalističkim pisanjem. Navodno im je zasmetala kompozicija „Marš na Drinu“ pred početak susreta.

-Nema potrebe za tenzijama, ovo je samo sport. Marš na Drinu je rodoljubiva pesma koja nikog ne vređa, nijednu drugu naciju. Vuk Jeremić kada je inaugurisan u Ujedinjenim nacijama u Njujorku urađeno je to uz pomenutu melodiju i nikom nije smetalo. „Marš na Drinu“ predstavlja nešto naše, a mi se svog ne stidimo. Nijedna jedina reč na nacionalnoj osnovi nije upućena gostima iz Sarajeva i zato me čude federalni mediji koji su želeli da prikažu drugačije – rekao je Vico Zeljković.

Pomoć od FSRS

Vico Zeljković je istakao da će se Borac i dalje boriti za TV prava, a u toj borbi dobio je i podršku Fudbalskog saveza Republike Srpske:

-Bio sam na razgovoru sa predsednikom FSRS Milom Kovačevićem i dobio sam uveravanja Saveza Republike Srpske da će pokušati da reše problem nastao oko TV prava i da će biti nađeno zajedničko rešenje, kako bi Borac mogao da bude gledan u celom regionu.

Sportski žurnal

Zeljeković, Milinković i Kovačević


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8