XS
SM
MD
LG

Srbija preokretom do evropske bronze

Odbojkaška reprezentacija Srbije savladala je reprezentaciju Belgije  sa 3:2 (25:17, 22:25, 19:25, 25:22, 15:12) i osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

Foto: cev.lu

Nakon što su ispustili prednost od dva seta protiv Nijemaca, odbojkaši Srbije krenuli su u borbu za bronzu, što bi bila deveta medalja na prvenstvima Evrope od 1995. Godine. Odlično je tim Nikole Grbića počeo meč, poveo je sa 7:2, ali Belgijanci prilaze na samo dva poena. Ipak od tada potpuna dominacija srpskog tima, koji je na drugi tehnički tajm-aut otišao sa prednošću od sedam poena, a na kraju je osvojio set rezultatom 25:17. Slično je počeo i drugi set, gdje je Srbija povela sa 7:3, no ovoga puta Belgijanci prvo stižu do izjednačenja, a zatim i preokreću. Nisu dugo imali prednost, pošto je srpski odbojkaši napravili preokret i poveli sa 16:14. Tada Belgija pravi seriju 4:0 i stečenu prednost čuva do kraja seta za izjednačenje na 1:1 (25:22).

U narednom dijelu igre Belgijanci su dominirali, imali su u jednom trenutku i +6 (14:8). U dva navrata srpski odbojkaši su prilazili na -3, ali više od toga nisu mogli i izgubili su taj set sa 25:19. Ekipa Vitala Hejnena vodila je i na startu trećeg seta, ali se Srbija nije predavala i napravila je preokret. Na tome najviše može zahvaliti Luburiću, koji je održavao stečenu prednost, a kada su protivnici prišli -1, on je odigrao ključnu ulogu na kraju set i odveo meč u taj-brejk. Lisinac je na početku ključnog seta donio 3:0 za svoji ekipu, ali se protivnik brzo vratio i izjednačio, što nije poremetilo prošlogodišnje šampione Svjetske lige, koji su odgovorili serijom 4:1. Smanjili su Belgijanci na -1, nakon čega se igralo sve poen za poen, do prve meč lopte, koju koristi Uroš Kovačević i slavlje je moglo početi.

U finalu od 20:30h sastaju se selekcije Njemačke i Rusije.