XS
SM
MD
LG

39. odbojkaški turnir Jovo Đurić u Ljubinju

Trideset i deveti Memorijalni odbojkaški turnir „Jovo Đurić“ biće organizovan u subotu, 16. septembra, a na njemu će, uz domaće Ljubinje – Bankom, nastupiti ekipe Gacka iz Gacka i Maglića iz Foče.

Takmičarski dan će početi utakmicom između Ljubinjaca i Gačana u 9,45 časova, nakon čega je u 11,45 planiran odlazak na gradsko groblje i polaganje cvijeća na grob pokojnog Jove Đurića (1936 – 1973), pa potom u  12,15 i svečano otvaranje ovogodišnjeg jednodnevnog turnira.

U drugom susretu, u 13 časova, ogledaće se Maglić i Gacko, a u 14,30  – Maglić i Ljubinje Bankom.

Po završetku ovog drugog meča, biće dodijeljen pehar najuspješnijoj ekipi turnira i pehar najboljem igraču – a koga će ove godine, kako nam je rečeno, izabrati žiri sastavljen od starijih ljubinjskih odbojkaša, (među kojima su i neki saigrači pokojnog Jove Đurića), čime domaći klub želi i na taj način da im oda priznanje za nekadašnji sportski angažman. Za sve učesnike i goste, odmah po zatvaranju turnira – oko 16 časova – biće organizovan zajednički ručak, najvjerovatnije u Svetosavskom domu.

Memorijalni odbojkaški turnir „Jovo Đurić“ jedan je od memorijala s najdužom tradicijom na prostoru Bosne i Hercegovine, pa i na prostorima cijele bivše Jugoslavije.  Organizuje se u znak sjećanja na reprezentativca bivše Jugoslavije, nekadašnjeg prvotimca novosadske Voljvodine, te još niza srpskih prvoligaša, riječkog Kvarnera i, što je za ovu priliku posebno važno – utemeljivača modernog odbojkaškog kluba u njegovom rodnom Ljubinju. Prvo Partizana, potom Jugometala, čiju tradiciju mastavlja Ljubinje Bankom¨! U Ljubinju će poslije poniknuti i naš najuspješniji ljubinjski sportista Jovin sin – Đorđe Đurić – koji će se, igrajući za reprezentaciju SR Jugoslavije poslije evropskih priznanja, okititi i bronzanom odbojkaškom olimpijskom medaljom u Atlanti

Uz ovaj kratki prilog donosimo vam i posljednju sportsku fotografiju Jove Đurića, snimljenu u jesen 1972, na kojoj je on kao trener, igrač i kapiten svojeg tadašnjeg Jugometala. Da se stariji potsjete, a mlađi vide kako je izgledao jedan od najvećih ljudi našeg kraja, čije djelo živi, evo, decenijama iza njegove smrti.

Preuzeto sa sajta Opština Ljubinje.

Ekipa Jugometala iz 1972.godine. Jovo Đurić u gornjem redu skroz lijevo. Foto/Privatna arhiva Žarko Janjić