XS
SM
MD
LG

U meču prvenstva Slovenci izborili polufinale

Košarkaši Slovenije pobjedom nad Letonijom od 103:97 plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva u Istanbulu.

Foto: fiba.com

Najbolji meč na prvenstvu Evrope u dosadašnjem dijelu i nevjerovatne partije Dončića, Dragića i Porzingisa. Gledaoci su samo mogli uživati u igrama ovih momaka i njihovih saigrača. Slovenci na početku poveli sa 30:15, a onda u drugoj četvrtini kreću Porzingis i ekipa i prave preokret, te na odmor odlaze sa 55:51.

Rendolf je otvorio drugo poluvrijeme i počeo seriju svoje ekipe od 17:5,  a o igrama mladog Luke Dončića suvišno je i pričati, večeras je briljirao i vodio je Slovence do nove dvocifrene prednosti. Tada su se uključila u priču i braća Bertans i vratili sve na -5, a onda bomba Dončića sa skoro svoje polovine za 86:79. Minut prije kraja razlika je bila -1 (93:92), no sa Murić pogađa oba puta sa linije penala, Letonci nisu precizni u šutu i koševima Dragića odlučen je pobjednik rezultatom 103:97.

Najefikasniji na meču bio je Porzingis sa 34 poena, braća Bertans su postigli 23, odnosno 12 poena, a Smits 10, dok je kod Slovenaca Dončić imao učinak od  27 poena, jedan manje je imao Dragić, Prepelič je imao 17, a Rendof 16 poena. Protivnik Slovenije u polufinalu biće selekcija Španije.