XS
SM
MD
LG

Humana strana navijanja

Oni su vjerni pratioci svog kluba, njih miješaju sa onima koji sport koriste da bi pravili nerede, oni su navijači, a ovo je priča o humanoj strani tih ljudi.

Foto: novosti.rs

Zbog brojnih nereda na i oko stadiona, mnogi se ne osjećaju sigurno na utakmicama i zbog toga radije biraju da posmatraju meč preko TV ekrana, a na uživo. Postoje i oni koji redovno idu na utakmice, bodre svoj tim, a sliku o takvim ljudima kvare huligani. Kod nas su za mnoge  pojmovi navijač i huligan sinonim, a to zapravo nije tako. Huliganima je glavni cilj da naprave nerede, da se potuku sa rivalima, unište stadion, dok su navijači ljudi koji bodre svoj klub pjesmom, šalovima i dlanovima.

O humanoj strani navijača krenućemo od primjera navijača Velsa. Oni su došli u Beograd na fudbalsku utakmicu između Srbije i njihove reprezentacije i tom prilikom su darivali krv za ranjenog navijača Partizana i donirali poklone Centru za zaštitu djece i omladine u Zvečanskoj. Nedavno su navijači Crvene zvezde na svom stadionu organizovali akciju dobrovoljnog darivanja krvi i postignut je rekord Zavoda za transfuziju krvi. Tog dana je prikupljeno 720 jedinica krvi, a akcija je nastavljena i dan kasnije. Pored „Delija“ i „Grobari“ su organizovali akcije darivanja krvi, a slična praksa je i kod ostalih navijačkih grupa.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji živi u teškim uslovima, a mnoge navijačke grupe su organizovale akcije za njih. Tako su „Grobari“ napravili akciju „Grobari za jug“ gdje se skupljala hrana, novac, odjeća za Srbe na Kosmetu. Slične akcije su napravili i navijači „Vojvodine“, te banjalučkog „Borca“. Navijači „Crvene zvezde“ početkom ovog vijeka osnovali su Fondaciju „Delije“. Od tada su pokrenuli preko 100 akcija za bolesnu djecu, narodne kuhinje, bolnice, sportske klubove, manastire i crkve.O načinu donacije u ovoj fondaciji imate OVDE.

U ova teška vremena organizuju se mnoge akcije za skupljenje sredstava za liječenje bolesnih. Ne postoji navijačka grupa na našim prostorima koja nije učestovovala u bar jednoj od njih, a svima je u pamćenju akcija za skupljanje pomoći Milošu Božoviću. Tada su se, pored njegove „Slavije“, aktivirali mnogi klubovi, fudbaleri, navijači i poznate ličnosti.

Ostaće upamćeno i kada su mnoge navijačke grupe odale poštu i pomogle porodici, ubijenom navijaču „Crvene zvezde“ u Istanbulu, Marku Ivkoviću. Ovo je sama kratka priča o toj humanoj strani ljubitelja sporta – navijačima.